В Ужгороді презентували "Вікусину парасольку" для дітей від Оксани Фулитки

Напередодні святого Миколая у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва відбулася презентація книги Оксани Фулитки "Вікусина парасолька".

В Ужгороді презентували "Вікусину парасольку" для дітей від Оксани Фулитки

 Про творчість молодої письменниці з міста над Іршавкою розповів член правління Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Шкіря.

Нова збірка Оксани Фулитки, -- сказав він, -- відкриває перед найменшими читачами світ Доброти, Щирості і дитячих Мрій. Молода прозаїк успішно переконує малечу у тому, що казка живе у наших фантазіях, у нашій уяві. І кожен, хто мріє ,хто вірить у диво, може творити свою казку. Тож казкарка запрошує малих і дорослих творити диво, творити свою казку. Незважаючи на те, що надворі космічний вік, комп"ютеризація проникла у всі сфери життя, її казкові історії не залежуються в книгарнях, вони зачитуються до дірок. Її диво – історії захоплюють, бентежать, розвивають кругозір творчу уяву і фантазію, спонукають нестандартно мислити. Оксана Фулитка спокушує юного читача неквапливою ліричною оповідністю, замислюваністю сюжету, мовним колоритом, діалектичною образністю, гумористично – іронічною наснаженістю. Нудьгувати юним читачам не доведеться. Усі казочки напрочуд оригінальні. Кожна з них – самостійний довершений твір зі своїм прологом, зав"язкою, розв"язкою і епілогом – резюме, подеколи й з географічною і часовою прив"язаністю.

Про роботу над книжкою розповів редактор видавництва "Карпати" Борис Кушнір. За його словами, авторка бережливо ставиться до тексту, рідної мови, сюжети казочок цікаві, змістовні, вкладає у них свої серце і душу. Вони літературно значимі, у якійсь мірі служать навчальним посібником.

Позитивно оцінив творчість Оксани Фулитки  письменник Василь Густі. Він сказав, що Іршавщина дала чимало майстрів пера, які творять літературну казку. Серед них – Федір Потушняк, Степан Жупанин, Лідія  Повх – Ходанич, Василь Шкіря. У цю когорту уже впевнено вписалася  і Оксана Фулитка. У наш хаотичний і криміногенний час її казки повертають віру в добро і справедливість, акцентують увагу на загальнолюдських слабкостях, які принижують людину, і возвеличує її через достоїнства і позитивні риси характеру.

На те, що книжка гарно проілюстрована, звернув увагу художник з Іршави Василь Ловска. Художнє оформлення зробила мисткиня, подруга письменниці Ганна Ревера. До речі, вона теж взяла участь у презентації збірки.

У зв"язку з тим, що Оксана Фулитка у даний час перебуває у США, на презентації побували її мама Ганна Андріївна та батько Григорій  Михайлович, котрі передали відеозвернення письменниці до присутніх, яке було сприйняте бурхливими оплесками.

Водночас мама розповіла про творчі сходинки дочки. Народилася вона в м. Іршава. У 2009 році закінчила економічний факультет Ужгородського національного університету і почала працювати в контрольно – ревізійному відділі Мукачівської об"єднаної державної фінансової інспекції..

Одночасно писала казки, які згодом, після серії публікацій у місцевих газетах і альманаху творчості молодих авторів "Гірський кришталь", увійшли до першої збірки ліричних казкових оповідей "Казки від Сонька." Відтак світ побачили ще три збірки Оксани Фулитки – "Герої казкового замку", "Казки однієї ночі" та «Театр казок", які адресовані маленьким читачам і їхнім мамусям та татусям, бабусям і дідусям. Особливу увагу дитячого читацького світу привертають казки-п"єси, які успішно ставлять дитячі театральні колективи Закарпаття і надзвичайно тепло сприймаються вдячними малятами. І це зрозуміло, адже і у книгах, і на сценах добро завжди перемагає зло, а твори вчать дітей мудрості, доброті, любові і віри в те, що у світі все хороше обов"язково здійсниться.

Учні 3 – В класу  ЗОШ І – ІІІ ступенів № 5 м. Ужгорода підготували і показали  юним глядачам інсценування на казку "Лісовий переполох".

На завершення зустрічі учасники вистави отримали дипломи за сумлінну, креатину пропаганду творів закарпатських авторів у рамках відзначення 75 –річчя видавництва "Карпати" та активну участь у презентації книги Оксани Фулитки "Вікусина парасолька". Варто відзначити, що у книжці подано близько двадцять казочок. Окремі з них перекладені англійською мовою.  

 

Іван Кополовець 

10 грудня 2019р.

Теги: парасолька, Фулитка

НОВИНИ: Культура

18:11
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 6
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини