В Ужгороді відбудеться концерт найшвидшого піаніста в світі Любомира Мельника

Унікальна ТОП-подія в Ужгороді, яку не можна пропустити. Один із найдивовижніших композиторів та піаністів сучасності повертаєтається в Україну із презентацією нового альбому – "Fallen Trees".

В Ужгороді відбудеться концерт найшвидшого піаніста в світі Любомира Мельника

Любомир Мельник відомий як засновник "безперервної музики" і є найшвидшим піаністом у світі, встановивши ще більше 30 років тому одразу два світові рекорди Гіннеса. Музика Любомира Мельника переносить слухача у нові небачені сфери. Він – музикант світового рівня. Пронього пише «BBC», «The Guardian», «The Telegraph» та безліч інших медіа. Він – людина-потік, музикант-філософ, дослідник можливостей фортепіано, тіла та свідомості.

"Fallen Trees" – новий альбом піаніста, поєднує в собі пишні мелодії з приголомшливою інструментальною технікою. Це платівка неабиякої краси, злиття музики та природи, звук надії та смутку.

Як і у випадку з іншою музикою Мельника, «Fallen Trees» – це звук смутку і надії. Його стиль гри на фортепіано називають «безперервною музикою» за те, як він використовує педаль, щоб створити нескінченну річку нот, незвичайно красиву і відтінену напругою та сумом.

«Fallen Trees» – один із найбільш амбітних та вимогливих творів, які він коли-небудь створив. Хоча музика, як і завжди, – власне Мельника, новий альбом знову налічує ряд художників «Erased Tapes». Вже у вступному треку «Requiem for a Fallen Tree» сяє японська вокальна виконавиця Hatis Noit ハチスノイト. Її перший EP-альбом став дуже популярним. ЇЇ вокал таємниче плаває над поверхнею червоних фортепіанних ліній Мельника. Серед інших учасників – берлінська віолончелістка Anne Müller, яка колись співпрацювала з Нільсом Фрамом, та американський співак David Allred. «Цей альбом – справжня співпраця», – наголошує Мельник, підкреслюючи, наскільки він зобов'язаний своєму продюсеру, засновнику «Erased Tapes» Robert Raths.

Композиція «Son of Parasol», – це все Мельник і його стиль імпровізації. Композиція функціонує як самодостатній твір та протягом семи з половиною хвилин кілька разів кардинально змінюється.

Надзвичайно розкішна «Barcarolle» є більш звичною для творчості Мельника та нагадує про класичні і традиційні фольклорні стилі. По всій п’єсі Мельник надає слухачеві дещо м’якшу версію стилю «безперервної музики», але не менш потужну. Композиція «Barcarolle» cпочатку вийшла для Національного балету Канади у рамках «The Dreamers Ever Leave You» – сучасного балетного твору від хореографа Роберта Біна. «Баркаролле» відображає традиційний зміст народної пісні, співаної венеціанськими гондольєрами на воді.

Можна було б сказати, що справді немає нічого подібного до робіт Мельника – унікального музичного піонера, який зухвало проклав свій шлях. «Я не кажу людям, що я композитор, – заявляє він. – Я не знаю, що я є».

Він каже: «Все моє тіло перетворюється, коли я граю. Мої пальці відчувають себе вітром світу».

Безперервне звучання – так називає свою техніку гри на фортепіано Любомир Мельник. Він визнаний найшвидшим піаністом cвіту і досі ніхто не побив рекорд, встановлений Мельником в Швеції у 1985 році.

Ще на початку 80-х піаніст Любомир Мельник розробив власну нотацію і техніку гри надшвидких арпеджіо (звану «безперервною музикою»), написавши безліч творів з її використанням. Оскільки мало хто може виконати його твори, Любомир виступає сам, демонструючи неймовірне і щоразу вражаюче володіння інструментом.

Маестро здатний грати 19,5 нот в секунду кожною рукою, чим він користується аж ніяк не для демонстрації своєї техніки. Мелодизм творів не в зміні нот, а в накладенні і взаємодії обертонів, які виникають з цілих лавин і шквалів нотних потоків. Створюється безперервне полотно звуку, в яке Любомир раз у раз вплітає різні нитки і візерунки, роблячи це легко і невимушено, що надає його музиці звучання, характерне для цілком повільного ембієнту.

Використовуючи швидкі та складні шаблони нот, віртуозний піаністський метод Любомира формує обертони, які в рідкісні моменти об'єднуються, стикаються або навіть створюють нові мелодії, і, таким чином, формують композицію за її первісною формою. Щоб виконати це, потрібна особлива техніка, яка за багато років довела його до майстерності.

Любомир Мельник народився у Мюнхені в українській родині емігрантів з Коломиї. Невдовзі після народження сина, сім’я переїхала до Вінніпеґу. У 1970-х Любомир Мельник переїжджає до Парижу, де пише музику для місцевої Опери. Музикант співпрацював з французькими хореографами та композиторами зі всього світу. У своїй композиторській творчості часто звертався до українських коренів. Твір «Poslaniye» присвячене загиблим від комуністичних репресій українцям, покладений на поему Тараса Шевченка «І мертвим, і живими, і ненародженим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє». А твір «A portrait of Petlura on the day he was killed» присвячений постаті Симона Петлюри.

У свої сімдесят Любомир Мельник є автором понад 100 творів, а в дискографії має понад 20 виданих альбомів. Його талант визнають як музиканти, так і світові медіа. Півтора роки тому показавши світу відео на пісню української співачки Христини Соловій, він ще раз довів, що музика не має меж, коли сходяться двоє творчих людей зробити щось спільне, неймовірне і те, чого від них ніхто не чекає.

У грудні минулого року, відзначивши своє 70-річчя і випустивши останню платівку «Fallen Trees» під егідою «Erased Tapes», Любомир Мельник продовжує виступати на фестивалях та у найбільш шанованих концертних залах.

За останні два роки Любомир Мельник відіграв понад 150 концертів по всьому світу!

Франція, Туреччина, Фінляндія, Швеція, Великобританія, Італія, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Польща, Чехія, Угорщина, Греція, Ізраїль, Латвія, Литва, Словенія, Австрія, Португалія, Канада, Швейцарія, Ірландія...

Якщо світ давно полюбив його музику, то шалена прихильність у рідній Україні прийшла лише торік. Майже кожен обласний центр зустрічав маестро повними залами. У багатьох містах були додаткові концерти.

Перша частина великого туру розпочинається в кінці листопада! Майже 10 міст України почують нові твори і вже добре знайомі композиції.

Концерт Любомира Мельника в Ужгороді відбудеться 9 грудня, о 19:00, в Закарпатській обласній філармонії.

ПРИДБАТИ КВИТКИ можна у касі Драмтеатру, довідки за телефоном – 099 02 91 771

15 листопада 2019р.

Теги: Мельник, піаніст

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини