Дивосвіт закарпатського живописця Івана Ілька

Вочевидь, нинішній рік обіцяє бути надзвичайно щедрим на помітні й знакові події в культурно-мистецькому житті нашого краю: фольклорні та пісенні фестивалі, вернісажі, творчі вечори, благодійні концерти, персональні художні виставки тощо…

Дивосвіт закарпатського живописця Івана Ілька

Так, нещодавно шанувальників образотворчого мистецтва приємно здивувала і потішила яскрава експозиція Заслуженого художника України, голови обласної організації Національної спілки художників України живописця і графіка Бориса Кузьми.
Під час Шевченківських днів 9 березня за підтримки обласної ради в Ужгороді відбувся велелюдний і величний благодійний концерт за участі широко відомих та улюблених співаків: народних артистів України Павла Дворського, Степана Гіги та Петра Матія, кошти від якого підуть на реставрацію чудової пам’ятки сакральної архітектури - Хрестовоздвиженського кафедрального храму грекокатолицької єпархії.
Гідне місце у цьому ряду, сподіваємося, займе і персональна виставка та презентація своєрідної "Арткниги" відомого і шанованого живописця, Заслуженого художника України Івана Івановича Ілька з нагоди його 70-ти річного ювілею, що відбулися в залі Закарпатського художнього музею ім. Й. Бокшая минулої п’ятниці.
На суд глядачів, численних відвідувачів та шанувальників його творчості автор завдяки унікальному київському виданню - альбому репродукцій та представленим роботам різних періодів, чи не якнайповно представив у ретроспективі всю різножанрову образну палітру свого духовного і творчого дивосвіту.
Хоча, слід визнати, позаду у визнаного майстра за більш ніж п’ять десятиліть професійного малярства було чимало виставок на обласному, всеукраїнському та міжнародному рівнях у багатьох європейських країнах, США та Канаді, де талановитий художник намагався винести свою самобутню сутність, своєрідну і неповторну пластику образів, чим незмінно привертав увагу і мистецтвознавців, і вже відомих колег…
Тож невипадково, ще в далекому 1980 році знаний український мистецтвознавець Григорій Островський у журналі "Вітчизна" стверджував: "Іван Ілько належить до тих, хто вже багато років тому почав торувати нові шляхи закарпатського живопису, рішуче розсуваючи рамки його жанрового, тематичного та образотворчого діапазону. Сьогодні - це досвідчений та зрілий майстер, який з успіхом працює в станковому і монументальному живописі, пейзажі, побутовому жанрі.
Вірний невгасимим принципам реалізму, Іван Ілько впевнено продовжує кращі традиції попередників". Вочевидь, ті щасливі юнацькі роки, коли тодішньому учневі Ужгородського училища прикладного мистецтва Івану Ільку поталанило близько зійтися і вчитися у справжніх метрів Закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Федора Манайла, Антона Кашшая, залишили незгладимий і незгасний слід в його творчій біографії, мистецькій і життєвій позиції.
За кілька десятків років невпинної творчої роботи Іван Ілько створив чимало яскравих полотен у різних жанрах, які нині прикрашають державні та приватні зібрання й колекції України, Болгарії, Німеччини, Словаччини, Росії, Канади, США, Угорщини, Румунії.. З плином часу малярська манера художника, який перебував у невпинному потоці образотворення, змінювалася, збагачувалася, набувала нових, якісних форм і рис, проте незмінно усталеним залишилося лише одвічне прагнення майстра віддано служити святим і чистим ідеалам реалістичного мистецтва… Мабуть, саме тому його ім’я не загубилося через роки, як не зникає відчуття його присутності в художньому, культурному і громадському житті нашого краю і зараз. Більше того, можна ствердно мовити , що з дня на день не меркне, а навпаки зростає естетична і духовна цінність його щедрого внеску, і в день минувший, і в день прийдешній…
Про це, зокрема, щиро й тепло говорили ювілярові під час відкриття вернісажу керівник обласної організації Національної Спілки художників України Борис Кузьма, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, владика Мукачівсько-Ужгородської грекокатолицької єпархії, єпископ Мілан Шашік, професори УжНУ Сергій Федака та Михайло Тиводар мистецтвознавець Михайло Приймич, керівник громадсько-культурного об’єднання "Рідне Закарпаття" Василь Габорець, колеги-живописці зі Словаччини та Києва, близькі та друзі художника.
А на завершення, під звуки народної троїстої музики, відомому живописцю Івану Ільку в знак його незаперечних заслуг у розвитку вітчизняного образотворчого мистецтва були вручені почесні грамоти облдержадміністрації та обласної ради.

Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
12 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини