На Закарпатті цього року очікується хороший врожай кедрових шишок

Згідно з лісовим планом, у 2019 році обсяги збору шишок кедру будуть добрими. Уже лісівники зібрали понад 20 кілограмів шишок цінної породи.

На Закарпатті цього року очікується хороший врожай кедрових шишок

Ростуть кедри на висоті 1350 метрів над рівнем моря, на бідних кам'янистих грунтах.

На початку вересня «професійні бійці» (бригади, які займаються збиранням шишок кедру), об'їжджають усі ділянки, щоб зібрати шишки і відправити їх на переробку.

Могутнє дерево з роду cоснових живе понад 400 років і служить справжнім багатством та окрасою Закарпаття, але крім того воно поширене на Алтаї, нормально себе почуває на Уралі, але найбільше зустрічається в Сибіру. Кедрові ліси очищають повітря, дарують його мешканцям і людям горіхи. Такі дзвінкі кедри ростуть і на території Закарпатської області.

Збором шишок місцеві лісівники займаються з глибокої давнини, а дерева збереглися ще з часів Марії-Терезії. На теренах Брустурянського лісомисливгоспу є навіть кедровий заказник «Горгани і Тавпіширка». Дерево символізує і силу, і здоров'я, і довголіття.

На жаль, шишки на могутній рослині з'являються не частіше раз на 5 років. Дерево в розвитку проходить 3 етапи, на стадії юнацтва кедр пристосовується до зовнішніх умов і ще нездатний утворювати статеві клітини, але в кінці періоду спостерігається плодоношення.

Рослина добре розвивається на стадії зрілості, яка починається з 18 років і триває до 250. Після цього настає етап старіння, коли порушується пластичність пагонів.

Лісівники починають збирати шишки за ознаками, які відомі лише їм. В якому місяці можна збирати кедрові шишки, залежить від місцевості зростання. Однак зазвичай сезон збору врожаю розпочинається в кінці серпня - на початку вересня. Роботи зі збору дорогоцінних шишок кедру проходять так би мовити тихо. Якщо лісових господарників почує кедрівка (птах) - для птахів це буде сигналом, що шишки дозріли, вони хмарою налетять і лісівникамнічого не залишиться.

Після збору працівники лісомисливгоспу відправляють шишки на переробку. Для проведення таких робіт використовуються барабани й спеціальні шишкосушарки. Це, власне кажучи, лабораторії, де лісівники заготовлюють зібране насіння та зберігають його. У Кедринському лісництві Брустурянського лісгоспу шишкосушка - це двоповерхова зрубна хатинка. Ззовні схожа на сауну - як зайдеш усередину, тільки переконуєшся, що точно як сауна: тепло і стійкий аромат хвої. Тепло потрібно для того, аби шишки розкрилися, - так із них легше добути насіння. Для цього зібрані по лісництвах шишки (які до того зберігалися у снігових ямах) поміщають на полиці у цій «сауні». Під тривалою постійною дією тепла вони за кілька днів розкриваються - і з ними починають працювати. Розкриті шишки закладають у спеціальний барабан, схожий на лотерейний, тільки з повздовжніми отворами - коли його крутити, із цих отворів висипається насіння. Його тут називають «крилатка» - адже кожна чорна насінина справді має крило. Ці крила їм пізніше обривають - труть у спеціальному ситі доти, доки залишиться тільки чорнушка. Так, пояснюють лісівники, краще зійде. Ну, а вже провіяні насінини закладають у скляні 10-літрові бутлі. Зберігатися так насіння може десятиліттями.

За день тут можуть переробити до 150 кг шишок. Пізніше частину насіння залишають для потреб власного лісництва, решту віддають колегам з інших лісництв. Так лісівники забезпечують себе власним посадматеріалом.

14 вересня 2019р.

Теги: шишки, врожай

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини