У Синевирі на Міжгірщині кажуть, що в Закарпатській ОДА не чують їх небажання вливатися в Колочавську ОТГ

Натомість є бажання 5-тисячної громади Синевира створити окрему Синевирську об’єднану територіальну громаду із адміністративним центром у с. Синевир, до якої входитимуть 6 сіл Міжгірського району

У Синевирі на Міжгірщині кажуть, що в Закарпатській ОДА не чують їх небажання вливатися в Колочавську ОТГ

Відповідну інформацію оприлюднено на офіційному сайті Синевирської сільської ради.

Як йдеться в тексті повідомлення, 23.08.2019 Закарпатською ОДА вдруге направлено до Закарпатської обласної ради проект Перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Закарпатської області.

Попередній проект був відкликаний новопризначеним головою Закарпатської ОДА Ігорем Бондаренком у зв’язку з необхідністю його доопрацювання.

Тоді було створено міжвідомчу робочу групу з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів у Закарпатській області, яка до 1 серпня мала детально вивчити та обговорити це питання, та за результатами підготувати відповідні пропозиції.

Серед інших, до складу цієї групи було включено депутата Закарпатської обласної ради (ТВО 19) Андрія Шекету та голову Закарпатського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Михайла Лабу (нині депутата Верховної Ради України 9-го скликання).

Будучи присутніми на загальних зборах Синевира та Заверхньої Кичери, що відбулися 27 липня 2019 року, вони проінформували керівництво ОДА та членів міжвіжомчої групи про бажання 5-ти тисячної громади Синевира створити окрему Синевирську об’єднану територіальну громаду із адміністративним центром у с. Синевир, до якої входитимуть 6 сіл Міжгірського району Закарпатської області, зокрема: Синевирська Поляна, Береги, Загорб, Свобода Синевирсько-Полянської сільської ради та Синевир, Заверхня Кичера Синевирської сільської ради.

Однак, попри численні зауваження та пропозиції щодо врахування гірської специфіки та необхідності створення у Міжгірському районі 5-ти ОТГ керівництво Закарпатської ОДА громадськість не почуло та вирішило зробити по-своєму.

Відтак, ситуація щодо кількості об’єднаних громад та їх центрів у районі не змінилася. Як і раніше проект Перспективного плану включає Пилипецьку ОТГ із центром у Пилипці, Міжгірську ОТГ із центром у Міжгір’ї та Колочавську ОТГ із центром у Колочаві.

 

Найбільшою за чисельністю населення у нинішньому районі стане Міжгірська селищна ОТГ (25269 осіб). Її площа після об’єднання становитиме 553,88 кв.км.

Пилипецька сільська ОТГ охоплюватиме територію 199,50 кв.км. і налічуватиме 7232 осіб.

 

У свою чергу Колочавська сільська ОТГ, у разі її створення, охоплюватиме територію 415,75 кв.км. і налічуватиме 15429 мешканців.

 

Загалом поданий до Закарпатської обласної ради проект налічує усього 54 ОТГ.

 

27.08.2019 відповідний проект рішення щодо схвалення вищевказаного проекту Перспективного плану було зареєстровано в апараті Закарпатської обласної ради.

Відтак, наприкінці вересня на чергову сесію мають зібратися обласні депутати, від голосу яких і залежатиме остаточна доля адміністративно-територіального устрою Закарпаття. Не виключено, що у ході обговорення депутати краю змінять таке рішення і остаточна редакція проекту Перспективного плану зазнає змін.

Нагадуємо, що раніше синевирські обранці звернулися із зверненням до Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації з проханням врахувати думку синевирців щодо створення окремої Синевирської об’єднаної територіальної громади із адміністративним центром у с. Синевир. Текст вказаного звернення оприлюднений за цим посиланням.

Згодом, 27 червня, у Синевирі відбулися загальні збори мешканців с. Синевир та с. Заверхня Кичера, на яких понад тисячу синевирців проголосували за об’єднання із Синевирсько-Полянською громадою та утворення із нею об’єднаної із центром у с. Синевир.

31 серпня 2019р.

Теги: Синевир, ОТГ, Колочава

Коментарі

Місцевий житель 2019-09-01 / 22:58:01
Об'єднання громад люди, треба лише тим,хто хоче контроль над ними.а хто хоче? Так, центр.Легше купити, натиснути на 700 голів ніж на 7000, так? Так! Це не політика об'єднання для надання регіонам самоврядування, це укрупнення адміністративних центрів для контролю по вертикалі.так уже при мадярах центр був у Хусті, а за справами ходили у з Річки у Келечин, Ізки.старі люди помнят. Укрупнення і об'єднання призводить до контролю вертикалі.крім того, треба зміни до Конституції, прийняття ряду законів, зміни у старі закони.не так то всьо просто, сказала обізяна злізаючи з йожика.

Місцевий житель 2019-09-01 / 22:49:11
Грицю, пак Ізки такі як жминя,а Майдан - три двори.Може Келечин та Торун.Там хоть повер сто номерів.Ти зроби у Тітківцях ОТГ.я розумію у майдані газ, Маркович голова три строки. У Ізках Пиринця оберуть бировом бо більше нікого.Чим Келечин хуже, приміщення є, а може В.Бистрий, тоже приміщення є. Прикинь їхати з Прислопа у Майдан, або з Тюшки у Ізки твої.нахрена.У Келечин ближче з Річки. Добре, що то лише твоя думка. Моя думка, що кожне село має мати собі свого газду. Просто надати реальні права а не утопічні.бо тепер всі права реальні у райради, адміністрації.вони мають важелі впливу на сільраду саме на голову.дати незалежність селу, а не об'єднати їх у кучу.бо то буде піздец.увидите.

Гриць 2019-09-01 / 10:31:55
Як на мене, то краще зробити у Міжгірському р-ні 5 ОТГ і з такими центрами:

1) Міжгірська ОТГ із центром у Міжгір'ї (Міжгірська селищна рада, Лозянська, Соймівська, Репинська, Вучківська сільські ради)

2) Майданська ОТГ із центром у с. Майдан (Верхньобистрянська, Голятинська, Лісковецька, Майданська, Новоселицька, Присліпська, Торунська сільські ради).

3) Ізківська ОТГ із центром в селі Ізки (Річківська, Тюшківська, Келечинська, Буковецька, Ізківська, Нижньостуденівська, Пилипецька сільські ради)

4) Синевирська ОТГ із центром у с. Синевир (Синевирська і Синевирсько-Полянська сільські ради)

5) Колочавська ОТГ із центром у с. Колочава (Колочавська і Негровецька сільські ради)

Причин цьому декілька.

По-перше, у випадку створення 3 ОТГ як планується - то 2 із них (Міжгірська і Колочавська) матимуть занадто велику територію і чисельність населення, як наслідок, гостро постають питання доступності адміністративних послуг, транспортного сполучення тощо. Плюс не всі чинні сільські ради матимуть представників і старост у майбутній ОТГ, то ж на розвиток тих територій розраховувати не доведеться. Краще кількість ОТГ у районі збільшити до 5-ти і рівномірно розвивати усі села, а не лише окремі з них як-то Пилипець, Колочаву чи Міжгір'я, як комусь зверху треба.

По-друге,географічне розташування центрів.
Треба розуміти, що громади створюються для людей, які в них проживатимуть, а не для туристів та гостей району.
Тому тут незрозуміло, чим, наприклад, Пилипець відрізняється з-поміж інших сіл свого куща, адже інфраструктурно вони всі майже у рівних умовах і всюди розруха. За умови обєднання бюджет у громади буде спільний, відтак, доходи, одержані від туристів у Пилипці чи Ізках будуть йти у спільну казну. Тому пропозиція зробити центр в Ізках, географічному центрі громади, доступному і для мешканців Тюшки, Річки, Келечина, Буківця, так і Розтоки і Подобовця. Для адміністрації там є 2-поверхове величезне приміщення клубу.
Аналогічна ситуація з Колочавою, по суті це окраїна громади, і з Свободи відстань туди сягає орієнтовно 50 км. Тут більше дійсно підходив би Синевир, що є рівновіддалений від усіх. Однак, враховуючи особливості Тереблянської долини і характер її мешканців - Колочаву і Синевир треба розвести, бо інакше біди не уникнути.
Із запропонованою Міжгірською ОТГ і 12 сільськими радами ситуація комічна, бо "хтось" там хоче узурпувати все й одразу. Подумайте, як мешканцям Рекіт, Прислопа, Лісковця їхати в Міжгір'я при кожній потребі. Не краще цей кущ розвивати окремо із центром у Майдані?

По-третє, чинний закон передбачає, що одна ОТГ морже приєднатися усім складом до іншої ОТГ, відтак у разі створення 5-ти ОТГ і виявлення їх неефективності чи неспроможності, вони можуть у майбутньому обєднатися із іншими ОТГ. Гадаю, що таке укрупнення громад, як у Міжгірському районі - це не вихід. Краще створити більше ОТГ, а ніж менше, і потім пожалкувати.

За наявності 3 ОТГ існує ризик, що села ще більше занепадуть, як при сільських радах, а деякі взагалі через 10-15 років можуть зникнути (Рекіти наприклад). Рівномірне охоплення громадами усього району дозволить його розвивати і реалізувати право його мешканців на місцеве самоврядування. У зворотньому випадку - слід чекати на

Також для тих, хто не знає, при створенні ОТГ відбуваються перевибори голови і депутатів ради ОТГ + обраними депутатами створюються старостинські округи і в цих округах обирають старост. Тож говорити, що хтось із старих чиновників залишиться при владі - поки не варто. Їм ще треба перемогти на виборах. Тому від вашого голосу і залежатиме кого оберуть. Все у ваших руках.

Тут якраз навпаки інший фактор, деякі сільські голови і секратарі не хочуть ОТГ, бо на них чекає переобрання і ймовірне звільнення, тому і не хочуть добровільно об'єдyватися із іншими радами. Та ж Син-Поляна (1500 чол), яка проголосила себе "спроможною".

А доброзичливцям із Міжгіря, котрі не хочуть пускати мешканців інших громад у районну лікарню, хочу нагадати, що питання охорони здоров'я і медицини буде вирішуватися шляхом ствврення госпітальних округів в області, що поки немає нічого спільного з ОТГ. Тому незалежно від того, у якій громаді ти будеш проживати, до лікарні пускатимуть усіх! Не міліть дурниці.

Комусь може не подобатися, що написано, але се моя особиста думка із поданими аргументами. Якщо критикуєте, то щось пропонуйте, а не обливайте усіх помиями!

Житель району 2019-08-31 / 22:52:11
Бо Марії, яка жиє у Слободі, має корову та пай у зворі, де нигда ниє дороги, і не буде, неє телефону будь-якого, лише є ленінська лампочка до перделу де буде виданий їй смертний лист.

Житель району 2019-08-31 / 22:49:14
Біда не у тому хто об'єднується, як, у якому селі буде бирів сидіти і цідоли виписувати.біда у тому, що стара влада хоче лишитися при новому режимі.І вони начинають колотити людьми.а люди - це не усе село, це думка п'ятьох багатих чоловік, які мають турбази, дітей у Ужгороді з квартирами від продаду землі,і які є родичами старої влади, як вони кажуть у селі, так і каже село.

Ххх 2019-08-31 / 22:40:16
Цікаво

Гуцул 2019-08-31 / 21:55:46
Але обиратися має лише в Закарпатському краї і більше ніде:)

Volodymyr Krasnoholovets 2019-08-31 / 09:23:52
Структура влади в Україні - це типовий Московський улус часів Золотої Орди. І це в розвинутму 21-му сторіччі! Чому говерлор призначений з Києва має найбільшу владу в Закарпатті? Коли цей маразм скінчиться?? Говерлора має обрирати весь Закарпатський край з числа кандидатів запропонованих місцевими активістами та громадськими організаціями.
Наразі депутати Верховної Ради від Закарпаття повинні поставити це питання руба в Києві.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини