Закарпатських екологів обурила закрита і не анонсована владою зустріч у Воловці з приводу будівництва ВЕС на Боржавських полонинах

Відкрите коаліційне об’єднання громадських організацій і науковців "Форум екологічного порятунку Закарпаття" опублікувало заяву з приводу зустрічі 22 серпня 2019 р. керівництва ОДА і Воловецької та Свалявської РДА з представниками Мінекономрозвитку, інвестора і забудовника вітроелектростанції (ВЕС) на Боржавських полонинах. Такі дії викликали "у прогресивної громадськості і громад області та країни глибокі занепокоєність і тривогу щодо того, що долю Боржавських полонин, не виключено, намагаються вирішити поза межами Закарпаття".

Закарпатських екологів обурила закрита і не анонсована владою зустріч у Воловці з приводу будівництва ВЕС на Боржавських полонинах

Вих. №24 від 27.08.2019

ЗАЯВА

відкритого коаліційного об’єднання громадських організацій і науковців

«Форум екологічного порятунку Закарпаття»

з приводу зустрічі 22 серпня 2019 р. керівництва ОДА і Воловецької та Свалявської РДА

з представниками Мінекономрозвитку, інвестора і забудовника вітроелектростанції (ВЕС) на Боржавських полонинах

 

Представники 34-х громадських організацій екологічного і природоохоронного спрямування Закарпаття та десятки науковців, що є учасниками Коаліції, а також – сотні громадських активістів і науковців всеукраїнської мережі «SAVE Borzhava» зі скупого інформаційного повідомлення обласної влади днями неочікувано довідались про ніде не анонсовану  зустріч у селищі Воловець, до участі в якій запросили виключно прихильників проблемного проекту будівництва ВЕС на Боржавських полонинах.

Учасникам Коаліції поки що невідомі істинні причини цього  закритого для всієї громадськості заходу. Ми все ще знаходимось під впливом 1-го засідання 16 липня 2019 р. утвореної за ініціативи ОДА «робочої групи з питань розміщення ВЕС» у складі 22 осіб, на якому після кількагодинних дискусій було вирішено «продовжити роботу… щодо вивчення питання можливості розміщення ВЕС». Пройшло майже півтори місяці, але 2-е засідання створеної робочої групи не скликається. Натомість із-за меж області підключились у форматі «зустрічі» представники з Центру, які жодного стосунку до вирішення  екологічної та природоохоронної і стратегічно-економічної складових проблеми ВЕС на Боржаві не мають, але обласній владі радять для більш легкого просування  Проекту і для зняття суспільної напруженості «посилити інформаційну діяльність серед населення і громадських організацій» (чи, можливо, імітувати такий діалог з громадськістю?).

Все це, вкупі з відмовою посадовців ОДА дати роз’яснення і коментарі щодо істинних причин і намірів та результатів закритої для громадськості «Воловецької зустрічі», викликає у прогресивної громадськості і громад області та країни глибокі занепокоєність і тривогу щодо того, що долю Боржавських полонин, не виключено, намагаються вирішити поза межами Закарпаття.

У зв’язку із вищенаведеним, Коаліційне об’єднання «Форум екологічного порятунку Закарпаття» пропонує керівництву Закарпатської ОДА і Закарпатської обласної ради:

1. Терміново, впродовж наступних 5-10 днів провести робочу зустріч – тепер уже лише з ключовими експертами, науковцями-екологами, правниками, природоохоронцями і фахівцями у сфері екологічно-збалансованого економічного розвитку Закарпаття, які напрацювали обґрунтування, розрахунки і дослідження, що доводять категоричну неприпустимість, економічну недоцільність та згубність проекту масштабного будівництва ВЕС саме на гірському хребті  Боржавських полонин. Адже доведено, що цей проект несе нічим не компенсовані екологічні небезпеки та загрози. Якщо декларовані обласною владою наміри за результатами «Воловецької зустрічі» із прихильниками ВЕС на Боржавських полонинах 22 серпня 2019 р. щирі, то формат робочої зустрічі виключно з опонуючою експертною і науковою громадськістю області не може бути відкинутий або відтермінований на тривалий строк.

2. Пропонується такий орієнтовний Порядок денний для коротких (10 – 15 хв.) доповідей і презентацій робочої зустрічі у кількості 20 – 25 учасників (список надамо):

  • екологічні і природоохоронні загрози і небезпеки проекту ВЕС на Боржавських полонинах для стратегічного розвитку українських Карпат (у світлі недавнього  Указу Президента України);

  • порушення законів, міжнародно-правових угод та інших нормативних і правових актів при просуванні проекту ВЕС на Боржавських полонинах;

  • порівняльний аналіз економічних результатів проекту ВЕС та інвестиційного розвитку туристично-рекреаційної сфери гірських територій Боржавських полонин;

  • міфи про підтримку місцевими громадами проекту ВЕС на Боржавських полонинах;

  • альтернативні території середньо- і низькогір’я Закарпаття для крупних інвестиційних проектів вітроенергетики.

3. Усі доповіді, матеріали і рішення планованої робочої зустрічі з науковою і експертною громадськістю будуть опубліковані для широкого ознайомлення в електронних і друкованих ЗМІ.

4. Плановану робочу зустріч з керівництвом ОДА і облради пропонується поєднати з поїздкою на Боржавські полонини у туристично-рекреаційний комплекс в районі села Пилипець і водоспаду Шипот, подальшому розвитку якого уже реально загрожує існуючий проект ВЕС (що доведено недавніми судовими рішеннями).

5. Предметом і платформою подальших публічних обговорень і дискусій вважаємо не «усунення недоліків» в існуючому і за будь-яку ціну нав’язаному проекті ВЕС на Боржавських полонинах, котрий безсумнівно є небезпечним проектом колоніальної і згубної для природи і громад Закарпаття економіки, а виключно перенесення місця розташування ВЕС на інші прийнятні території області.

 

За погодженням ГО – учасників Коаліційного об’єднання

«Форум екологічного порятунку Закарпаття»,

26.08.2019 р.

Співголови Коаліційного об’єднання:

         ___________ Олег Лукша  (Міжнародний інститут людини і глобалістики «Ноосфера»)

___________  Оксана Станкевич-Волосянчук   (ГО «Екосфера»)


ДО ТЕМИ

Близько сотні екоактивістів з усієї України влаштували масштабну акцію проти забудови закарпатського Свидовця (ФОТО, ВІДЕО)

Закарпття онлайн

28 серпня 2019р.

Теги: ВЕС, вітряк, вітроелектростанція, Боржавські полонини

Коментарі

Олена 2019-08-29 / 00:43:19
До Українця, якщо і далі будемо "розвивати" економіку такими темпами і таким способом, то дуже скоро природи, в її первісному вигляді, не залишиться зовсім.

Volodymyr Krasnoholovets 2019-08-28 / 21:08:20
до Василь
Вигоди від вітрової енергетики немає, вона в 4 рази дорогша за ту, яку ви споживаєте з мережі. Це дотаційна енергетика, як і сонячна електрика. Десь з півтора року тому в ЄС визнали, що сонячна електрика не рентабельна в Європі і тому вирішили її не розвивати. І як наслідок, величезний потік європейських компаній з сонячної електрики кинулися з минуолого року окупувати Україну. Вартість сонячної електрики також в 3-4 рази дорогша за теплову. Ви, Василю, мільйонер аби платити такі ціни?
Німці попри балачки про відновлювальні джерала енергії тягнуть московську трубу з газом Північним потоком. Бо мало що дають їхні вітряки та сонячні батареї (вони першими в Європі почали дослідження з сонячної електрики і першими закрили цей напрямок визнавщи його неперспективним).
Вітрова енергетика, як оця турецька - це вже вчорашій день в технології, це стара технологія, ЗБИТКОВА.
Крім того, для підняття власної економіки український уряд мав би примусити цих турків спочатку створити підприємство в Україні де виробляти деталі їх вітряків - це були б робочі місця для українців. Але уряд того не розуміє. Насильницьке впровадження старого мотлоху в зелених Карпатах - це злочин і його має розглядати генеральна прокуратура.
Для України найкраще рішення - це газифікція біомаси та різних побутових відходів - слава богу Хрущов в повоєнні роки показав, як газифікатори вивели Україну на рівень Франції та Німеччини на початок 1960 р. Є живий приклад - Україна наздогнала всіх на своїй власній моделі енергетики!!! Саме за те Хрущова й усунули - Україна пішла до Захода, а Московщина занепала, бо раднаргоспи то був аналог самоврядування, що типово для українців, в московити того не витрамали, бо для них модель розвитку - то ценралізоване адміністрування.

Михайло 2019-08-28 / 20:39:19
До Василя
Інвестиції Воловцьови треба... То правда.. но не за будь-яку ціну. Приведу приклад.. Тобі гроші треба.. Но чи ти согласен, оби твою жону трахали турки за гроші? Даже великі.. будеш казати, що й гроші тобі ті не треба. Так і тут... Нияких грошей нарід не получить.. ніяких інвестицій не буде.. Поникай навколо.. Що мають ті люди, що живуть навколо санаторіїв? НИЧ.. Бо гроші йдуть панам, що оті санаторії загарбали..Так буде и з вітряками..

545 2019-08-28 / 20:33:27
Вони тупо знищать гори, бо ніхто їм не перешкоджатиме нищити все на своєму шляху. Набудують херових вітряків та виженуть людей.. будуть гарбати гроші, а нарід буде мати дулю.. Копійки вони обіцяють, але всі вже бачать що робить новий сцарь - он вам ничего не должен. Бунтувати треба доки не пізно.. А таких знатоків проплачених, як василь, гнати на хер у шию.

2222 2019-08-28 / 19:15:13
проблема в тому шо зароблятимуть а платитимуть копійки

Василь 2019-08-28 / 19:04:23
до Наталки Майстренко. Вітряки, окрім позитивного впливу, на туризм ніяк не впливають. У світі є багато досліджень та статистики на цю тему. Кількість туристів після побудови вітряків не зменшиться, це є факт. Не спекулюйте брехнею про те,що вітряки знищують туризм.

Наталка Майстренко 2019-08-28 / 18:58:00
Дійсно дуже показовим та дієвим для отверезіння чиновників, що ще не втратили глузд і сумління, та й для мешканців трьої гірських районів буде ґрунтовний порівняльний економічний аналіз фінансових вигод та втрат. Зокрема з урахуванням показника
- скільки отримає бюджет кожного з трьох районів щороку від провадження плнованої діяльності "Атласів"(загальний показник та на душу населення району);
- скільки щорічно "відмиє" інвестор з Державного бюджету через "зелений тариф" (загальний показник);
- яку суму, виходячи із розрахунку попереднього показника, буде додано до тарифу за ел.енергію (в квитанції, до тарифу) кожному із мешкнців району?
- а такоє порівняльний аналіз економічних результатів (позитивних) проекту ВЕС та інвестиційного розвитку туристично-рекреаційної сфери гірських територій Боржавських полонин.
Цифри здатні відкрити очі багатьом зацікавленим

Воловець 2019-08-28 / 18:31:17
До Василя.
Не приймай близько до серця, просто ви прихильники знищення Боржави, звинувачуєте людей із протилежнов думков, в тому, що они нич не казали коли вирубували ліс, - по правді то мовчали всі. А коли они вам кажут, шо треба перенести вітряки в друге місце, ви прихильники знищення Боржави, кажете шо они проплачені - екологи/гойчуки/відсталі і інші кліше.
На рахунок кого більше у Воловці.Покажи опитування, яке проводили незалежні експерти, а не продажні активісти з демальянсу. Боржава знаходиться ни лише у нашому районі, кожен рік там бувають тисячі туристів, з усьої України, тому туй важна думка людей які там бувають а не людей котрі незадоволені своїм життям чи матеріальним станом, від того готові за 3 копійки продати безцінний ресурс. Не кажу про тих, кого купили і про таких корисних ідіотів як ти, які задарь піарят таку несусвітню чуш, як вес на Боржаві.
Не означає шо всі за, кіть ти твоя жона і соломко за вітряки.
Інвестиції треба, але не за рахунок природи. Нихто не проти вітряків десь коло компресорної, по при дорогу як у Європі. Тому йдіт лісом всі хто за.

Максим 2019-08-28 / 18:21:08
Volodymyr Krasnoholovets - зв'яжіться зі мною, будь ласка. https://www.facebook.com/maks.adamenko.7

Василь 2019-08-28 / 18:16:11
Вуву Шо означає "точно так із тими вітряками"...Шо ти несесеш. Вітряки в горах строять у всьому світі. Нигде никому вони не помішали, никому... Лиш у нас псевдоекологи, львівяни-парапланеристи-когути, міжгірська громада брехнями та спекуляціями отравила людей...

Вуву 2019-08-28 / 17:53:53
Василю інвестиційі хочуть всі і всім треба.
Но світ міняєся бистро і то што ниськи треба завтра не треба.
Іще недавно дивилисмеся цвітні телевізори "електрон".
Но я не думаю шо він тобі типирь треба.
Точно так само із тотими вітряками.
А вот ліс точно треба.
Треба дерева шо позрізали і це є більша цінність як вітряки.
Бо закарпатці віками жили помежи горами з лісом .
А тепер живуть помежи лисих гір.
А як почнеся ерозія землі та усохнуть (уже усихають) річки то тут тоже уже жити не гонні будуть.
Та ... кому ТОДІ ... тоті вітряки треба буде ?

Василь 2019-08-28 / 17:04:16
до Воловця. Так, ти правий, я виноватий, шо ліс вирубали... Ти молодець, шось се підмітив. Виноватий, лиш я, а не обурені закарпатські псевдоекологи, вони не винуваті. Вони просто були в берлозі і зараз вирішили захистити Україну і Воловець від вітряків. Не поливай другим тим, шо ти їш, тоїсть фекаліями ( се не хамство). Запомни-дуже радує, шо у Воловці таких як ти меньше. Повторюся іщи раз-не поливайся тим, шо ти їш.Вітряки нікому ніде у світі не зашкодили, не помішають і нам. Інвестиції Воловцьови треба.Крапка!

Воловець 2019-08-28 / 15:31:50
Василю іди ся проспи, ліс різали і ріжуть по всій Україні.
А ти чому нич не казав коли Щербеї різали ліс? Коли Партизанський ліс зрізали, десь бов? А коло бурси, коли підпалили відходи, оби замести сліди, десь бов?
А перед тим Різак з Губольом, шось мовчав? Коли у Вишньому кінці люди перекривали дорогу лісовозам, ти там бов? Ти непевняку. Грім вас буде бити, щи раз ти кажу. Вітряки мож покласти в другому місці і проблем не буде.
Верли вам пару копійок, та вже бись те гівна їли тричі на динь, коби не смерділо.

Василь 2019-08-28 / 15:08:29


Нецензурна лексика і хамство. Коментар видалено. Адмін


До вуву 2019-08-28 / 14:16:56
Задайся питанням що і скільки буде знищено В ПРОЦЕСІ будівництва? Скільки вглиб скельної породи треба влупити фундамент? Скільки вибухівки потрібно в процесі?

Volodymyr Krasnoholovets 2019-08-28 / 13:47:11
Остап 2019-08-28 / 13:29:56
Що-до ПДВ в 20%, він є у всіх країнах.
Остапе, в США на продукти харчування ПДВ = 4-6%. США - це найкраща країна для розвитку бізнесу.

Остап 2019-08-28 / 13:29:56
Що-до ПДВ в 20%, він є у всіх країнах. В деяких і більше. Стосовно, економічного розвитку,- нема у вітряках жодного економічного розвитку. Це колосальні витрати бюджету!!! "Зелений тариф",- грандіозна схема викачування бюджетних коштів у приватні руки. Жодного позитиву крім збагачення вузького кругу причетних осіб. Туризм,- найкращий шлях економічного розвитку країни в межах закарпатської області.

Воловець 2019-08-28 / 12:54:23
Грім вас побє з вашими вітряками. Зробити на Боржаві національний природний парк. Вітряки над каноров най ставлят,і на Бозьово.

йовшко 2019-08-28 / 11:44:28
на цьому сайті вже говорилося про те, що на тій зустрічі наводили приклад вес біля овідіополя, невже заступник міністра старого уряду та інші не розуміють різницю між встановленням вес на рівнині біля овідіополя на одещині та на важкодоступних гірських червонокнижних хребтах боржави (стрімких і вузьких, а на рінвнині - "роздолье").Видно хтось дуже зацікавлений і сильно лобіює цей проєкт з власної вигоди...

Правдолюб 2019-08-28 / 11:13:03


Пащекуватимете - підете в бан. Останнє попередження. Адмін


НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини