Близько сотні екоактивістів з усієї України влаштували масштабну акцію проти забудови закарпатського Свидовця (ФОТО, ВІДЕО)

Відео акції протесту із вершини Свидовця оприлюднила спільнота Free Svydovets, активісти якої системно виступають проти урбанізації Свидовця.

Близько сотні екоактивістів з усієї України влаштували масштабну акцію проти забудови закарпатського Свидовця (ФОТО, ВІДЕО)

Близько 100 представників екологічних організацій із різних міст України розгорнули наметовий табір на Свидовці та звернулися до президента України із проханням захистити унікальні природні екосистеми гірського масиву Свидовець від урбанізації та сприяти створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду.

У ході акції активісти відзняли відео, в якому представники українських екологічних організацій, науковиця українського гідрометеорологічного інституту та Сашко Положинський закликають зберегти гірський масив Свидовець у первозданному вигляді для майбутніх поколінь, для сталого екологічного туризму низького впливу. 

Як зазначають у спільноті Free Svydovets, акція символізує єдність українського екологічного руху задля зебереження Свдовецького масиву вільного від масштабних забудов та приватизації. 

На завершення відео 100 активістів власними тілами виклали на одній з вершин Свидовця біля озера Геришаска надпис Free Svydovets.

Ініціатива Free Svydovets – це об’єднання активістів, що вже майже три роки захищають гірський масив Свидовець у Карпатах від урбанізації. Тячівська та Рахівська РДА затвердили проект, який передбачає забудову цього масиву для створення величезного туристичного комплексу, який буде у 5 разів більший за Буковель. Екологічні організації разом із музичним колективом Ол.Ів.’є, Сашком Положинським та Іваном Маруничем підтримали ініціативу проти забудови та ініціювали всеукраїнську інформаційну кампанію за збереження Свидовця.

Проект туристично-рекреаційного комплексу “Свидовець”, як збирають тут побудувати – це будівництво більше ніж 60 готелів, 120 ресторанів, 33 лижних підйомників та 230 км лижних трас. Майбутній курорт передбачає розміщення до 28 тисяч туристів одночасно. Заплановано створення низки торгових центрів, медичних і фітнес-центрів, банків, багатоповерхових стоянок і навіть злітної смуги.

27 серпня 2019р.

Теги: екоактивісти, акція, забудова, Свидовець

Коментарі

Volodymyr Krasnoholovets 2019-08-29 / 07:57:52
Basilio 2019-08-29 / 01:52:32
Два запитання: що то за "науковиця"
---- в українській мові немає слова "вчений" в розумінні науковець; то "вчений" в розумінні науковець - то була комуноїдна видумка. Є вчений кіт - про нього, зокрема А. Пушкін писав: "... ходіт кот учьоний"; є також вчені ведмеді, вчені індійські слони (а от африканські слони не піддаються навчанню).

Basilio 2019-08-29 / 01:52:32


Добирайте слів. Коментар видалено. Адмін


Volodymyr Krasnoholovets 2019-08-28 / 00:36:51
Все має бути котрольовано місцевою владою, яка повинна являти собою щось найкраще з закарпатських активістів. Але в будь-якому разі олігархів допускати не можна. Їхнє єдине прво - бути розстріляним через повішання в газовій камері. Стосовно очисних споруд для стічних вод - влада і власники повинніспівпрацювати з науковцями та технічними компаніями. Наразі я готую проект з очистки водних каналізаційних стків в селах Молдови. Там вже по селах прокладають каналізацію. Я це кажу скрізь вже років 25, у нас 28 тисяч сіл і немає державної прогарми з прокладанняі оистки стічних вод. Стсовно Свидовця - все треба засадити лісом, кущами і травою, яка в'яється (типу плюща). Це зупиняє випаровування з землі води, земля не висихає. Малі осередки відпочинку - це найкращий спосі зьереження довкілля. З комуносовковою гігантоманією вже треба кінчати.

Степан Крук -Можливому 2019-08-27 / 22:31:25
Підготуйте грунтовний матеріал про видубуток поліметалів на Рахівщині і запропонуйте його для публікації "Закарпаттю онлайн". Обговоримо і будемо діяти

Степан Крук -Можливому 2019-08-27 / 22:28:41
По видобутку поліметалів у Карпатах майже нема інформації. Якщо у Вас така інформація є - викладіть її. Однозначно, що на цю проблему потрібно звернути увагу

Можливий - Степанівна Круку 2019-08-27 / 22:08:33
Нічого немаю проти невеликих курортів, здравниць. Але як бачите чомусь підприємці не рвуться їх будувати. Можливо це пов'язано з металітетом - вони з'являться коли буде навколо чогось, як сателіти. Прикладом того є той самий Буковель, або бальнеологічний санаторій "Гірська Тиса". І знову ж таки, курорти є різні і в Європейських країнах. Є і великі. Чи ні? Що стосується проблем Буковелю з каналізацією, то, думаю, це пов'язано з тим, що попередньо Буковель в такому виді як зараз не був зпроектований, розрізшись виникли проблеми... По питанню вирубаного лісу - взагалі маніпулювання. Зараз там здійснюється лісорозробка на постійній основі. А при туризмі вона буде взагалі заборонена. А ерозія грунтів від чого? Від того, що ліс вирубуть? Тоді дивись вище, там і так рубають. Якщо від лиж чи обслуговуючої траси техніки? Ну тоді всі лижні курорти треба забороняти. Але саме цікаве, що ви, пане Степане (як і більшість захисників природи та екології), обійшли тему видобутку поліметалів і шкоду яка буде нанесена. А на мою думку, це дуже суттєва шкода для всіх і, в першу чергу, для мешканців Рахівщини.

Степан Крук -Можливий 2019-08-27 / 20:15:56
Потрібні невеликі курорти, здравниці, котрі б вписувалися в навколишнє середовище і не псували його. Запланований курорт Свидовець - це грандіозний, маштабний і руйнівний фарс оліархів. Маємо меньш маштабний Буковель. Комусь він подобається, але це сотні гектарів лісу вирубаного під лижні підйомники, під інфраструктуру.В Буковелі зараз дуже гостро стоїть питання відведення та очистки каналізаційних нечистот, частина котрих потрапляє в річку...Щодо доступності курорту Буковель для пересічного громадянина вже і говорити не варто... Будівництво такого маштабного проекту, як Свидовець - це не тільки гектари вирубаного лісу, але й неодмінна ерозія грунтів. Бо крутосхил...

Можливий 2019-08-27 / 18:52:32
Цікаво, чи в курсі ці псевдоекологи, що в Рахівської у районі намагаються налагодити видобування поліметалевих руд, внаслідок якого туристичній привабливості краю можна покласти край (вибачте за тавтологію). Чи може комусь невідомо про золоторудні кар'єри? Чи про підвищений радіаційний фон в потенційних місцях видобутку? Чому немає ніяких протестів, судових справ. А чи відомо цим людям, що вся високогір'я Європа засіяна аналогічними курортами. А скільки їх у нас? Чи може бентежить проведення офіційної процедури створення такого курорту? Адже для України це трохи незвично. В Рахівському у районі є курорт Драгобрат - Шанхай, в якому неможливо звести до купи санітарну очистку, податки, інфраструктуру, бо кожен собі власник-цар. І на завершення. Ніхто не хоче нищити природу, але раціональне та ощадливе використання наявних ресурсів є доцільним.

студент 2019-08-27 / 18:04:38
Що пан О.Лукша , який є засновником восьми ГО, за грантові гроші організовує протести ?????

Вуву 2019-08-27 / 16:52:24
Який жах.
Одні лисі гори.
Коли там тепер той ліс виросте ???

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини