У Виноградові відбувся літературний форум "Карпатський Пегас" (ФОТО)

Щороку до організації фестивалю долучаються професійні письменники Олександр Косенко, Євген Баран, Василь Шкурган. Це такий постійний кістяк. Творчу компанію їм склали відомі автори Сергій Пантюк та Світлана Бреславська, Сергій Федака. До речі, у день фестивалю панові Федаці виповнилося 55.

У Виноградові відбувся літературний форум "Карпатський Пегас" (ФОТО)

Долучати до фестивального спілкування відомих письменників - кожнорічна традиція "Карпатського Пегасу". За ці роки у Виноградові побували Володимир Шовкошитний, Павло Вольвач, Антоніна Цвид, незабутній Василь Портяк...

- Організація події мала кілька основних мотивацій, сказав з приводу форуму організатор та депутат міста Святослав Гал - представити Виноградів як територію високої творчої культури і як місто, про яке варто знати і в Україні, і в інших країнах. Ця частина задуму успішно реалізовується. Наступна мета - дати можливість молодим авторам повчитися, поспілкуватися з професійними письменниками для того, щоб мати орієнтир для самовдосконалення. І для цього не треба їхати далеко в столицю. Тому що столиця приїжджає до нас.

Цього року літературний фестиваль "Карпатський Пегас" у Виноградові відзначав 5 річчя з часу свого народження. Цей невеликий ювілей позначився важливими характерними для свята знаковими подіями. По-перше, у літературному форумі взяли участь письменники з інших країн. На фестиваль навідався польський поет і перекладач Казімеж Бурнат. Пан Казімеж давно і добре знає сучасну українську літературу, багато перекладає польською мовою. Цікаво, що Казімеж Бурнат не має українського коріння у своєму роду - його інтерес до української культури зумовлений виключно її рівнем. Тим часом гостя з Чехії Леся Адамова народилася і виросла на Закарпатті, але вже давно проживає у місті Брно. Серед читачів вона популярна завдяки публікаціям віршів у соцмережах. Як зізналася пані Леся писати вона почала, коли зауважила за собою, що почала думати чеською мовою. Відтоді у неї появилися вірші як українською літературною мовою, так говіркою краю, де виросла. Організатори "Карпатського Пегаса" давно знають її творчість і запросили гостю до Виноградова на фестиваль.

У рамках фестивалю відбулася творча зустріч з лауреатом Національної премії прозаїком Мирославом Дочинцем.

Гостями форуму також були автори з Хуста, Іршави, Сваляви, Мукачева, Берегова, Тячева...

Традиційно відбулася розмова за чашкою кави між гостями і літераторами Виноградівщини. А вже наступного дня настав час інтенсивної роботи, тим більше, що на суд читачів і професійних письменників було представлено біля 80 авторів, чиї твори розміщені аж в чотирьох цьогорічних альманахах. Це рекордна кількість виданих авторів у рамках фестивалю "Карпатський Пегас" Можна сказати, що цього року стержневим сенсом була не стільки якість, скільки рекордна кількість учасників і творчих презентацій. Головна увага була зосереджена на збірнику "Дарунок дитячих сердець", де представлено вірші й прозу шкільної молоді. Для юних авторів кожне слово і кожна порада були важливими й надихаючими. Дорослі видання - "Виноградів літературний" та два альманахи, видані місцевою говіркою більше розглядалися як привід обговорити певні тенденції й перспективи. Спроби поговорити про якість слова виводилися "за дужки".

І проведення всіх заходів міжнародного фестивалю, і випуск альманахів та авторських книжок відбувається за підтримки міської ради Виноградова.

Василь Горват Фото Іван Буркало

28 серпня 2019р.

Теги: письменник, фестиваль, Карпатський Пегас

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 2
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини