Закарпатські лялькарі закрили театральний сезон участю у львівському фестивалі (ФОТО)

Творча група Закарпатського академічного обласного театру ляльок під завершення 38 театрального сезону взяла участь у яскравих подіях V Міжнародного фестивалю театрів ляльок "І люди, і ляльки", який відбувся у місті Львів 21-23 червня.

Закарпатські лялькарі закрили театральний сезон участю у львівському фестивалі (ФОТО)

Напередодні фестивалю, 20 червня 2019 року у Львові відбулися загально-виборчі збори Громадської організації Український національний центр міжнародної спілки діячів театру ляльок «УНІМА-УКРАЇНА», до яких були долучені члени закарпатського місцевого осередку УНІМА —  заслужені артисти України Наталія Орєшнікова та Олександр Куцик  та секретар осередку Ніна Малишка, які приєднались до обрання президента,  віце-президента, генерального секретаря, членів Ради ГО «УНІМА-УКРАЇНА», а також делегатів для участі у роботі всесвітнього конгресу UNIMA.

Львівські збори зібрали у ці дні відомих митців, представників практично всіх українських осередків, тому внаслідок представницької професійної аудиторії  статус фестивалю значно підвищився. Під час проведення мистецького форуму лялькарів формувались думки відносно рівня режисерської та акторської майстерності того чи іншого колективу-учасника. Загалом у фестивалі взяли участь 17 колективів театрів ляльок, серед яких академічні: Львівський обласний, "І люди, і ляльки", Херсонський, Закарпатський, Сумський, Хмельницький, Черкаський, Рівненський. Також  своє мистецтво представили Дніпровський міський театр ляльок, Харківський "Театр 19", Київський приватний театр ляльок "Равлик". Були представлені також драматичні постановки Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса та Сумського обласного театру драми та музичної комедії ім. М.С.Щепкіна.  Європейські лялькарі були представлені колективами з Вільнюса "Stalo teatras" (Литва), Національним театром з Тірани (Албанія),  Варшавський "Unia Teatr Niemozlivy" (Польща), авторський театр Девіда Зуазола з Мадрида (Іспанія).  Формат фестивалю "І люди, і ляльки" не передбачав конкурсу, оцінок журі, лише вільний невимушений обмін думками між професіоналами, що ні в якому разі не зменшувало хвилювання та відповідальності учасників перед виступами.

Закарпатські лялькарі вперше приймали участь у фестивалі "І люди, і ляльки". Увазі форуму була представлена вистава, прем'єра якої відбулася у грудні минулого року - "Про Валибука, Принцесу Небійся та Довгоборода" відомого сучасного словацького драматурга Павола Угера. Створена п'єса на основі словацької народної казки про парубка, що вирізнявся надзвичайною силою, який, здолавши безліч перешкод, врятував викрадену драконом принцесу. Поставила виставу заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, головний режисер "Бавки",  сценографію здійснила Інесса Кульчицька, головний художник Львівського театру ляльок. Ролі виконали актори — досвідчений майстер сцени Андрій Опіок та молодий талановитий Дмитро Ємець. Повний зал глядачів свідчив про неабияку зацікавленість колег у творчому доробку закарпатців.  Жвава реакція публіки під час дії, аплодисменти, бурхливі овації та вигуки "Браво" у фіналі, дискусії, що точилися після вистави переконливо доводили, що мистецтво закарпатських лялькарів не залишило байдужих.

Крім успішного показу вистави під час фестивалю "І люди, і ляльки" у закарпатців відбулися важливі зустрічі та перемовини стосовно свого, найстаршого в Україні широковідомого Міжнародного фестивалю театрів ляльок "Інтерлялька", який у жовтні цього року відбудеться в Ужгороді всімнадцяте.

Отаким виразним акордом, в черговий раз підтвердивши високий художній рівень та творчий потенціал закарпатських лялькарів, був завершений театральний сезон в "Бавці".

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн

27 червня 2019р.

Теги: лялькар, лялька, театр

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 2
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини