В Ужгороді аналізували перспективи можливого об'єднання обласного центру та прилеглих населених пунктів (ФОТО)

Що можуть отримати і втратити від об’єднання Ужгород та прилеглі навколишні населені пункти, обговорювали сьогодні в міській раді обласного центру Закарпаття.

В Ужгороді аналізували перспективи можливого об'єднання обласного центру та прилеглих населених пунктів (ФОТО)

Олександр Іваніна та Юлія Малько – представники Полтавського обласного благодійного фонду розвитку громади «Ініціатива» – провели детальний аналіз для 5 міст, які мають певні особливості: географічні, логістичні, такі, що історично склалися тощо. Зокрема, вивчали Полтаву, Кременчук, Суми, Львів та Ужгород. Дослідження перспектив просторового та соціально-економічного розвитку в умовах реалізації реформи адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування проводили представники фонду «Ініціатива», кафедри публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії, ініціативна група UA–платформ та Сумський державний університет.

Експерти розповіли про три «сценарії» об’єднання для нашого міста і визначили їх як оптимістичний, реалістичний та песимістичний. Найперспективніший передбачає створення ОТГ у складі Ужгорода та майже півтора десятка прилеглих сіл водночас із утворенням Чопської та Мукачівської територіальної громад й об’єднання їх в єдину агломерацію з потужними центрами економічного зростання, розвиненою інфраструктурою, можливостями якісних змін для всіх, отриманням синергетичного ефекту. Хоча, зазначалося, не все при цьому відповідає засадам, закладеним у поки що законопроектах про агломерацію та нерозривність її території.

Реалістичний «сценарій» передбачає об’єднання Ужгорода лише з 4 сусідніми населеними пунктами, а песимістичний – місто залишається такою ж одиницею, як і досі, а навколо створюються кілька ОТГ. Ішлося про економічні аспекти, адміністративні, просторові, соціальні тощо.

На зустрічі обговорювали також особливості децентралізаційної реформи на Закарпатті, реалії в уже створених ОТГ, наводили приклади з інших регіонів. У дискусії взяли участь заступник Ужгородського міського голови Ігор Фартушок, заступник голови робочої групи з розробки Плану реалізації Стратегії розвитку міста «Ужгород 2030» Олег Лукша, голова сільради села Тарновці Вадим Шоля, працівники структурних підрозділів Ужгородської міської ради.

Експерти також відзначили, що попередньо було задекларовано: вибори до місцевих рад уже в 2020 році повинні пройти на новій основі – до інших, ніж раніше, територіальних (із урахуванням об’єднання) одиниць. І може бути так, що поки громади на місцях продовжуватимуть дотримуватися очікувальної політики – рішення приймуть на центральному рівні, не особливо вдаючись до аналізу, як зробити краще та ефективніше. Водночас еволюційний розвиток у цьому напрямку може виявитися й значно ефективнішим, ніж форсування.

Напрацьовані матеріали представили працівникам Ужгородської міської ради та всім учасникам зустрічі, Юлія Малько та Олександр Іваніна пообіцяли надати згодом також повний експертний порівняльний звіт. 

21 травня 2019р.

Теги: перспективи, об'єднання, аналіз

Коментарі

громадянин 2019-05-22 / 21:16:55
Хіба хтось бачить реальну користь від цих ОТГ ? Повинно б бути так. що ОТГ має звітувати систематично про кошти перед громадою, а цього не відбувається. Багато коштів іде на заробітну платню штату працівників .

сорри 2019-05-22 / 07:21:01
Насправді, в Ужгороді аналізували перспективи НЕможливого об'єднання обласного центру та прилеглих населених пунктів. Бо об'єднуватися з жаднючою владою обласного центру ніхто не хоче

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини