В обласному художньому музеї розгорнуто ювілейну персональну виставку творів Василя Вовчка (ФОТО)

11 квітня в Закарпатському обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая свій доробок представив знаний митець краю Василь Вовчок.

В обласному художньому музеї розгорнуто ювілейну персональну виставку творів Василя Вовчка (ФОТО)

На урочисте відкриття виставки завітали численні колеги, друзі, шанувальники творчості художника. Першим привітав Василя Вовчка з вернісажем голова Закарпатської організації Національної спілки художників України, народний художник України Борис Кузьма, котрий мовив про всебічну обдарованість свого колеги: як професійного митця – і це вчергове підтверджує нинішня виставка, чуйного педагога та направду незамінного "спілчанина", керівника живописної секції, який завжди активно бере участь у підготовці й проведенні виставок, пленерів, різноманітних мистецьких акцій. Долучилась до вітань заступник директора департаменту культури облдержадміністрації Вікторія Гойдош, котра вручила митцеві з нагоди виставки і прийдешнього ювілею Почесну грамоту Закарпатської ОДА, а ще розповіла, що завдяки викладацькій роботі в Ужгородській дитячій школі мистецтв особисто знайома з Василем Вовчком ось уже 30 років та не з чуток може підтвердити: цей художник-учитель має що сказати дітям, і робить він це фахово та з неабиякою особистою віддачею. На його ліку – сотні учнів, серед яких – нині успішні митці й педагоги.

Доповнили виступи голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин, директор Ужгородської дитячої школи мистецтв Наталія Громова, заступник директора Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Василь Барановський, заступник директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім.Т.Легоцького Михайло Делеган, директор Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая Франциск Ерфан і голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Василь Густі.

Митець подякував своїм гостям за теплі слова і всім відвідувачам за увагу до його творчості. Каже, що відколи пам'ятає себе – постійно кудись біжить, поспішає, дійсно –працює багато й на різних нивах. Терпінню родини, звісно, можна лиш аплодувати, та що вдієш: якщо Бог наділив людину якимсь хистом, то не розвивати і не реалізовувати його – гріх, – переконаний Василь Вовчок.

Цього разу в чотирьох музейних залах художник експонував зо 80 полотен, написаних у різних роках, країнах, жанрах... Помітно домінує колорит рідного краю – ним пронизані затишні, настроєві пейзажі міст і глибинок Закарпаття, а також барвисті та сонячні портрети дівчат у народному вбранні.

Загалом, як зізнається митець, дуже любить природу, й учням своїм це відчуття повсякчас намагається прищепити, адже вважає: саме природа – невід'ємна частина закарпатської живописної традиції. І йдеться не лише про написання пейзажів, а передусім про те, що спостереження за цим дивовижним світом кольорів, ліній та фактур живить і надихає творчу свідомість, незалежно від мистецьких уподобань.

Що ж до планів на майбутнє, то їх – хоч відбавляй: робота над альбомом, виставки, пленери тощо. Тобто – знову біг. Утім, схоже, що саме такий спосіб життя, окрім творчих звершень, дозволяє митцеві втікати від самого часу – майже всі гості вернісажу захоплено дивувалися: невже Василю Вовчку і справді 60?

Ювілейна виставка художника чекатиме на своїх глядачів упродовж місяця, повідомили Закарпаття онлайн у Департаменті культури Закарпатської ОДА.

12 квітня 2019р.

Теги: Вовчок, виставка

Коментарі

Олеся 2019-04-12 / 11:29:49
Гарні твори чудової людини. Вітаю, Василю Івановичу!

Читач 2019-04-12 / 08:53:21
Такий "молодильний ефект" має робота з дітьми. Потім виходиш на пенсію - і рік за п'ять. Перевірено. Тому не спішіть, Василю, полишати цю цікаву і до ттог ж благородну справу. І творчих Вам успіхів, маестро!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини