У Будапешті пройшов "День української культури"

Уже вдев'яте у столиці Угорщини відбувся "День української культури". Одне з головних свят українців Угорщини було організоване Товариством української культури, Державним самоврядуванням українців та Посольством України в Угорській Республіці.

У Будапешті пройшов "День української культури"

За усталеною традицією прихильники української культури зібралися біля Меморіальної дошки "Русалка Дністровая", що встановлена на стіні колишньої Королівської друкарні. Тут 171 рік тому побачив світ збірник українських творів, що став визначною подією в історії української мови і культури. Відкриваючи свято, заступник голови Державного самоврядування українців Угорщини Юрій Кравченко підкреслив, що "День української культури" є одним із головних свят українців Угорщини. Українці з любов'ю і трепетом приходять на це місце - символ величі української культури, життєвості українського слова. Поява всередині ХІХ століття у Будапешті знаменитої книги "Русалка Дністровая" була справді революційною подією, яка засвідчувала, що українська мова, незважаючи на утиски і заборони, є нездоланною, і з плином часу стає все могутнішою. Її захист, оволодіння невичерпними її багатством є і нині актуальним питанням, підкреслив Юрій Кравченко.
Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач, звертаючись до присутніх, наголосив на значущості підтримки, примноження традицій української культури, вивчення і збагачення мови, збереження національної ідентичності українців, у чому важливу роль відіграють Державне самоврядування українців і Товариство української культури в Угорщині.
До Меморіальної дошки від Державного самоврядування українців Угорщини і Товариства української культури, Посольства України в Угорській Республіці покладено вінки у знак пам'яті про появу "Русалки Дністрової" і глибокої відданості справі української культури. Квіти до пам'ятного знака покладено й іншими учасниками святкового дійства.
Свято було продовжено у приміщенні Фонду угорської культури. У його рамках відбулася презентація першого в Угорщині українського музичного диску під назвою "До верб і тополь". Він є плодом творчої праці колективу українських авторів та виконавців, які проживають в Угорщині. Музику на слова віршів Валентини Зінченко "До верб і тополь", "Твоє життя - моє життя", "Тут я все ще чужа", "Осідлай коня" та інших - загалом 12 - написав Олексій Ямковенко. Вокальними виконавцями виступили українські співаки Угорщини.
Апогеєм свята став концерт артистів Товариства української культури в Угорщині та заслуженої артистки України Анжеліки Рудницької. Бурхливі оплески вдячних поціновувачів мистецтва прозвучали, зокрема, на адресу ансамблю самодіяльних українських бандуристів, що дебютував на святковій сцені, а також улюбленої співачки української діаспори Угорщини Ганни Ляхович. Окрасою концерту були "Червона рута", "Якщо любиш - кохай!", "У долі - своя весна", "Танець янгола", "Пора вже, пора" та інші пісні, виконані Анжелікою Рудницькою. Гостя із України продемонструвала учасникам "Дня української культури" ще одну грань своєї талановитої творчості - виставку 45 із понад 60 створених нею картин художнього живопису.

Степан Ваш, Укрінформ
24 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

АмеРуснак 2008-02-25 / 21:07:00
This is delightful.

If Rusyns from Zakarpatska oblast living in Hungary were to proclaim «Динь закарпатської русинської культуры» would the Embassy of Ukraine in Budapest also support it? Or would they automatically see it as an anti-Ukrainian provocation?

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини