В Ужгороді генконсульство Угорщини самовільно встановило провокативний імперський пам'ятник (ФОТО)

Учора, о 13.00 годині, біля споруди Генерального консульства Угорщини в Ужгороді відбулося відкриття провокативного з своєю суттю пам'ятника одному з ключових символів угорської державності – короні Святого Іштвана.

В Ужгороді генконсульство Угорщини самовільно встановило провокативний імперський пам'ятник (ФОТО)

Політичний символ встановлено перед огорожею, що окреслює територію генконсульства, тобто не на дипломатичній території Угорщини, а на території України.

При цьому, як з'ясувало Закарпаття онлайн, пам'ятник встановлено самовільно, без будь-яких звернень на адресу міської влади Ужгорода чи, тим більше, погоджень з боку відповідних служб.

При цьому представники Угорщини спеціально вибрали для цього зручний для момент ослаблення української влади в часі боротьби за посаду президента України.

Перших осіб влади Ужгорода чи області на відкритті помічено не було.

Пам'ятник має вигляд прямокутного стовпа з чорного полірованого каменю, на якому угорською мовою, без дублювання українською, зафіксовано основні історичні віхи, що стосуються предмету вшанування. Текст українською є на тильному боці постаменту, однак оскльки пам'ятник встановлено на газоні і заднім боком мало не впритул до огорожі, ні побачити, ні прочитати його не можливо.

Зверху на камені встановлено бронзову міні-копію корони Святого Іштвана на подушці – так, як ця угорська реліквія експонується нині в споруді парламенту Угорщини в Будапешті.

Судячи з бронзового литва, автором міні-корони є колишній ужгородець, а віднедавна – громадянин Угорщини і мешканець Будапешта Михайло Колодко, який за підтримки та фінансування генконсульства Угорщини раніше вже в становив в обласному центрі Закарпаття мініатюрні скульптурки цілого ряду угорських діячів.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, виготовлення і встановлення мініатюрного символу імперських амбіцій Угорщини раніше планувалося у вигляді диптиху "Наполеон і корона", в якому обігрувалося непідтверджена історична версія про перебування корони Святого Іштвана на території Закарпаття - у Середньому та Мукачівському замку. Однак потім, після скандалу з цього приводу та втручання українських спецслужб скульптурку Наполеона було ототожнено з однойменним тістечком і встановлено окремо біля однієї з ужгородських пекарень. Другу частину композиції, як уже було сказано, без жодних погоджень було встановлено вчора біля угорської дипломатичної установи.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайнінформація про персональний пікет проти імперської корони на зруйнованій "Короні" в Ужгороді стала рекордною за кількістю вподобань. У такий спосіб ужгородці відреагували на раніше анонсовану спробу встановлення в місті символу угорського ревізіонізму.

Як нещодавно з'ясувало Закарпаття онлайнужгородський депутат Волошин справді готував провокацію з угорською імперською короною на "Короні".

Подібні символи сприяють зростанню напруження між угорською і українською спільнотами Закарпаття. У цьому сенсі є показовим негативний досвід угорського монумента на Верецькому перевалі, який є постійною точкою напруження, перманентно залишаючись об'єктом політичних провокацій і навіть прямих диверсій.

При цьому сусідня країна системно розміщає на території українського Закарпаття символи, що сприяють зростанню такого напруження.

При цьому сторюються умови, за яких українські символи, як от пам'ятник жертвам Голодомору, прибираються з історичного центру Ужгорода.

На сході та півдні України «аналогом» встановленого в Ужгороді символу є встановлення імперського двоголового російського орла.

Цілком очевидно,що влада і безпекові структури України мали би відреагувати на вказаний інцидент і змусити демонтувати провокативний символ, несприйнятний для України та українців, і встановити його безпосередньо на території генконсульства, тобто на дипломатичній території сусідньої держави, яка останнім часом в недружній спосіб блокує євроатлантичні прагнення України.

 
20 березня 2019р.

Теги: корона, імперськість, провокація, Угорщина

Коментарі

Піська 2019-06-03 / 21:44:35


Я дебіл. Простіт ня, люди...


Українське Закарпаття 2019-05-18 / 12:45:24
Думаю, не лише від посадовців залежать такі питання. Але і від звичайних громадян. Угорщина нагліє все більше. Але чи варто боятися такої маленької недоімперії? В Україні нам потрібно захищати Україну. Змусити забрати цей памятник легло. Як і зорганізуватися на захист нашого Закарпаття.

Іван 2019-04-16 / 06:45:14


****ні мадяри


Вуву 2019-03-27 / 17:06:34
Незнаю що такого неправильного я був гаписав ... Але мій ранковий коментар ... Зник.?

закарпатцю 2019-03-27 / 15:24:59
ви праві на жаль це є сумна реальність за менталітетом ми близькі до країн третього світу правда за рівнем корупції навіть даємо їм фору наші колишні комуністи й комсомольці(чиновництво) виявилися більш жадібними ніж їхні племінні вожді

закарпатець 2019-03-27 / 11:42:53

безіменному "для вуву"

Я вам відкрию страшенну "таємницю", таких громадян України БІЛЬШІСТЬ, як у Закарпатті, так і по всій Україні вже 27 років.
Саме тому Ужгород має таких мерів-злодіїв, як Рата, Погорєлов, Андріїв, а вся Україна таких дешевих президентів від Кравчука до Порошенка.
І ще далеко не факт, що на сьогодні з виборцями щось дуже помінялось. Не дивлячись на війну з Росією, і Україну вже без Донбасу і Криму...

для вуву 2019-03-27 / 09:27:26
не потрібно переводити стрілки на угорців вони роблять те що їм дозволяють а дозволяють майже все що їм робити якщо чиновники всіх рівнів журналісти так звана інтелігенція та і прості смертні нетерпляче чекають на якусь подачку від угорців(чи відзнаку або просто грамоту паспорт чи пенсію чи доплату до зарплати чи поїздку чи маленьке замовлення грантик або багатомільйонні інвестиції) Вони бачать що це люди з ментальністю жебрака раз стоять з протягнутою рукою значить з ними відповідним чином і поводяться звичайно можна задатися питанням а чи морально це з їхнього боку чи ні але факт є фактом що не тіло крутить хвостом а хвіст тілом

патріоту 2019-03-26 / 16:20:27
хотілося б вірити але... в ужгороді угорці встановили корону хоч і мініатюрну розмістили у краєзнавчому музею свою виставку про історію закарпаття, у середньому у підвалі бюст добо з угорськими атрибутами , у мукачеві турула у дрисині величезний хрест і меморільне кладовище воїнам які у другу світову воювали на східному фронті у берегові десятки памятників дошок надписів такаж картина й далі на схід а про села й говорити нічого і це всьго навсьго якась стотисячна група людей подібного не має в жодній іншій країні де проживають угорці словаччина зі своїми 5 мільйонами може добитися дотримання законів а 42 мільйонна україна ні робіть висновок про силу україни

до шандора 2019-03-26 / 13:03:29
В хунійі просто собі не дають звіт ... Які кроваві наслідки може мати входження закарпаття до них (так як вони собі це планують).
Бо якщо вони до украйіни і украйінців відносяться як ... НЕДО НАЦІЙІ ...
то до Закарпатців вони відноситись будуть якщо не так само ...
ТО ЩЕ ГІРШЕ ... зкидаючи на них весь свій гнів і ненависть.
Це називається різня і геноцид з біженцями.

Кращих сценарійів немає.
Але орбанутого хунського фюрера це менше всього цікавить.

патріот 2019-03-26 / 10:18:28


шандору Побачимо. Росія і Угорщина чекали і працювали на розпад України ще в 2014-му. Пройшло 5 років і Україна лише зміцнилася


шандор 2019-03-26 / 10:09:47
справа у тому що угорці(керівництво як там так і тут) подібно до росіян вважають що україна це фейкова держава яка виникла випадково вони переконані що вона розпадеться тому і поводяться тут як у себе вдома не переживаючи за наслідки адже добре знають менталітет корумпованого чиновництва таких держав а тут що в києві що на закарпатті за гроші не те що ідеї чи державу а й рідну матір продадуть тому не варто чекатити ніякої реакції на всі ці речі

Вуву 2019-03-25 / 14:36:44
Ужгородцю . Судячи по тому що ти тут нижче понаписував ... Друг для тебе орбан і ко.

Вуву 2019-03-25 / 14:33:20
Ми відійшли від теми незаконного спорудження хунського памятника(ів) на нашій територійі ...
І яка повинна бути реакція на це наших органів влади і нас самих (тбт. Мешканців) ?

закарпатець 2019-03-25 / 12:57:24

"Ужгородець", уважно читайте мої коменти. Я писав про другий паспорт ЕТНІЧНИХ УКРАЇНЦІВ (для заробітків!), які не відмовляються від укр. громадянства.
І це не заборонено укр. законодавством, щоб там не брехав Клімкін з Порошенком.
Етнічні угорці, румуни, словаки, чехи, росіяни, які є громадянами України, звісно, теж роблять цей паспорт. Але чи багато з них вболіває за розвиток ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ?
Судячи з ваших коментарів, "ужгородець", ви як раз із цих громадян України. І нам важко один одного порозуміти.
Бо ви не визнаєте Закарпаття, як весь цивілізований світ, частиною України.
І тому блудите, бо не знаєте, як це відкрито впарити закарпатцям.

ужгородець 2019-03-25 / 12:10:01
Друзям - все, ворогам - закон?

Вуву до ужгородця 2019-03-25 / 07:42:24
Ви змішуєте мед із дьогтем.
Одна справа коли людина проти своєйі волі ... По життєвим обставинам змушена вийіхати на працю за кордон.
І по певному часі там отримати громадянство ... Починаючи своє життя з нуля.
І зовсім інша справа отримати громадянство хунійі тут ... Живучи тим самим життям ... Але атоматично згуртувавшись в "5 колонну" (під чутким керівництвом агентів хунськойі контррозвідки) ...
З тим щоб відстоювати шовіністичну і сепаратистську ідеологію.
Можу нагадати крики хунів з бударпешту з вимогами автономійі.
І це все гікуди не ділось ... Це все тільки притихло ... Але воно жевріє і нуртує.
До поки премєр в хунійі орбан.
Як би тобі це подобалось чи ні.
І те що ти написав ... Це те що ти хочеш донести до широкого загалу який читає "поверхнево інформацію" не задумуючись над багатьма і особливо деякими речами.
Важливими речами.
Ці читачі так і будуть сприймате написане (тобою) на віру.
В той самтй час як тебе треба вміти "читати між рядками" ...
Це те ... що ти навмтсно уникнув написати (начебто) ... Тільки тому що в тебе така персональна візія і ти так хотів.
І в цьому є велика підступність і упередженість.

Тільки май собі то на увазі ... що не всі будуть сприймати твою писанину так якби тобі того хотілось.
А тим більше ... Тобі вірити.

Ужгородець 2019-03-25 / 07:16:34
Якщо український патріот отримує друге громадянство - це подвиг. Якщо закарпатський угорець - це зрада.
Ти сам визнав і підтвердив сучасні подвійні стандарти.

І причому тут " жодний з них публічно не відмовився від українського паспорту"? Це ще і порушення українського законодавства, на який так часто посилаєтесь.

закарпатець 2019-03-25 / 00:45:12

"Ужгородцю", не пересмикуйте.
Всі етнічні українці, що отримали другі паспорти (країн ЄС), зробили це для того, щоб прогодувати, насамперед, свої сім'ї при злодійській владі олігархів в Україні на протязі 27 років, яка довела їх до безробіття та жебрацтва.
Але жодний з них публічно не відмовився від українського паспорту.
І це точно не зрадники. Бо проповідують європейські цінності та цивілізований спосіб життя в Україні.

Проблема в іншому. У повазі наших сусідів до держави Україна. Ось саме з цим є проблеми виключно у Мадярщини по багатьом питанням.

Цей пам'ятник - це лише вершина айсберга "тихої" мадяризації Закарпаття.
Що заважало мадярам зробити все законно? Обкластися хоч мінімальними паперами при "діравому" законодавстві України, як у Берегові? - Нічого! Але...
Є коаліція Москаля БПП з мадярами Брензовича у ВР та обл. раді, яка має голосувати за "Рошен", - нехай, типу, вони і вигрібають на останок...

Ось це, "ужгородцю", і є недружня, м'яко кажучи, політика Мадярщини.
А шлях в ЄС Україна пройде. Але вже точно без Порошенка з Москалем при владі. Недовго залишилось чекати цього свята)

Ужгородець 2019-03-24 / 22:24:10
У 2016 році Сенат Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом, у 2018 році прийняли Закон, відповідно якого за заперечення злочинів бандерівців передбачено штраф чи позбавлення волі на строк до 3 років.
Все це не заважало 1-2 млн українців (напевно більша частина із західної України) переїхати у Польщу. Щоб пришвидшити отриманя громадянства частина з них визнала себе поляками, спочатку отримали постійне проживання, через рік можуть подавати документи на громадянство). Так скільки з них отримають громадянство Польщі? Напевно у рази більше, ніж закарпатців угорське. Але не чути про те, щоб їх називали зрадниками. А скільки українців отримали громадянство Португалії, Іспанії, Італії? Це зрадники?
Ще не набридли ці подвійні стандарти?

Подобається чи ні, але частина історії Закарпаття пов'язана з угорцями, які тут живуть понад 1000 років. Відповідно Конституції вони мають право на культурну ідентифікацію, на розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності.

Щодо пам'ятників. Скільки раз Ви чули про те, що в Угорщині підпалили пам'ятник жертвам Голодомору 1932–33 років, як це робила Свобода з угорським памятником на Верецькому перевалі? 17 жовтня 2018 року у місті Сегед відбулося відкриття другого пам'ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років. Пройшло 5 місяців. В день встановлення пам'ятника біля угорського консульства вже починають обговорювати його демонтаж. Цей шлях в ЄС нас не приведе.

Вуву 2019-03-24 / 21:42:16
Проблема і в тому що теперішній міністр культури ніщук (ніштяк) ... Як і попередні ... Вони взагалі цим питанням НЕ ЗАЙМАЛИСЬ І ЗАРАЗ ТЕЖ НЕ ЗАЙМАЮТЬСЯ.
НА ЖАЛЬ.
Що дає маскалю і іншим продажним двопаспортникам тут робити з тими памятниками все що йім ... (ІТИМ ХТО ЙІХ ПРОПЛАЧУЄ) ... Заманеться.
... АЛЕ ТАК ВІЧНО ТРИВАТИ НЕ БУДЕ.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 10
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини