У рамках фестивалю "Історія:UA" в Ужгороді презентують книгу про жінок у сучасній війні (ФОТО)

Коли біда приходить на твою землю, на її захист стають усі, хто вміє тримати зброю.

У рамках фестивалю "Історія:UA" в Ужгороді презентують книгу про жінок у сучасній війні  (ФОТО)

Так було в усі часи. Так є і нині, коли на східних рубежах разом з чоловіками воюють і жінки. Саме вони стали героями нової книги письменниці і воєнної кореспондентки Євгенії Подобної «Дівчата зрізають коси». 

Назву книзі дали слова з вірша поетки Олени Задорожної. До книги увійшли спогади 25 жінок-воячок, які брали і продовжують брати участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів. Серед них – як відомі блогерки і журналістки Олена Білозерська та Лєра Бурлакова, росіянка Юлія Топола із «Айдару» (позивний Валькірія), так і не настільки відомі широкому загалу імена. У мирному житті вони мали інші професії, а тут довелося з нуля освоювати фах кулеметниці, медика, мінометниці, снайперки та ін.

Ці історії Євгенія Подобна записувала з листопада 2017 до липня 2018 року. Спочатку – просто як сюжети для воєнних репортажів. А потім з’явилася ідея об’єднати все в книгу. У спогадах йдеться про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

Розповіді вражають своєю щирістю та правдивістю, яка з жіночих вуст сприймається по-особливому. «Знаєте, в чому полягає відмінність між чоловіками і жінками-снайперами (та, мабуть, не тільки снайперами, у спорті те саме)? Якщо чоловік видихся – йому треба час відновитися, заспокоїтись, відпочити. Якщо жінка – у неї незбагненним чином відкривається друге дихання. Це якась загадка природи, але це так», – розповідає в книзі снайперка Юлія Матвієнко (позивний Білка).

Книга «Дівчата зрізають коси» уже здобула визнання та широку популярність серед читачів. У лютому 2019 року вона стала переможцем Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» в номінації «Обрії». А одна з героїнь книги – Ольга Бенда, яка на війні втратила ногу, минулого року була визнана найгарнішою жінкою-воїном.

Ця книжка побачила світ в рамках проекту Українського інституту національної пам’яті «Усна історія АТО». «Коли моя колега повернулася з АТО, де була парамедиком, я був вражений не від воєнних історій, а від того, як наше суспільство мало помічає і цінує внесок жінок у майбутню перемогу. Цей проект – наш невеликий вклад у те, щоб висвітлити цей «невидимий батальйон», – розповідає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.   

Це вже п’ята книжка Українського інституту національної пам’яті, присвячена російсько-українській війні. Також від 2014 року триває робота над проектом «Усна історія Майдану». В рамках фестивалю «Історія:UA» в Ужгороді запланована презентація двотомника «Майдан від першої особи. Регіональний вимір», де, зокрема, зібрані спогади й учасників Революції Гідності із Закарпаття.

Усі ці книги після презентації будуть безкоштовно передані в бібліотеки та навчальні заклади Закарпаття. Також в електронному варіанті усі книги можна знайти і скачати на сайті Інституту за посиланням: .

 

 
27 лютого 2019р.

Теги: жінки, війна, книга

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини