Художнє "Ретро" Надії Пономаренко і "Тихе мистецтво" "виставково" поєднаються в Ужгороді

22 лютого о 18:00 в арт-центрі "Галерея Ілько" відбудеться відкриття одночасно двох виставок: Надії Пономаренко під назвою "Ретро" та виставки рисунку "Тихе мистецтво".

Художнє "Ретро" Надії Пономаренко і "Тихе мистецтво" "виставково" поєднаються в Ужгороді

На виставці "Тихе мистецтво" будуть представлені рисунки відомих майстрів закарпатського мистецтва: Павла Бедзіра, Гаврила Глюка, Івана Ілька, Павла Ковача, Богдана Коржа, Людмили Корж-Радько, Єлизавети Кремницької, Василя Скакандія, Адальберта Ерделі.

Назва виставки Надії Пономаренко – "Ретро" – пояснює концепцію: це звернення в минуле, до початків формування власних художніх образів, своєї візуальної мови, у глухі 70-ті минулого століття. Протягом життя авторка займалася графікою – ручною й естампною, книжковим дизайном, живописом. Зараз викладає в Закарпатській академії мистецтв.

Роки навчання в Українському поліграфічному інституті відкрили людині з провінції велетенський інший світ – світ мистецтва, який став для неї нескінченною інспірацією. Багаторічні дружні й творчі контакти з митцями андеграундного львівського середовища сформували її як особистість і як художню індивідуальність, допомагали вистояти в часи неприйняття радянською офіційною ідеологією, яка жорстко вимагала мистецтва «національного за формою і соціалістичного за змістом». Це означення – своєрідне «сито» – застосовувалося тоді до митців-«інакодумців», серед яких в Ужгороді були такі знакові фігури, як Ліза Кремницька та Павло Бедзір. З 85-го почнуться кардинальні зміни, але хто, навіть у найсміливіших припущеннях, міг пророкувати швидке падіння «колоса».

Графічні роботи, представлені на виставці «Ретро», створені якраз у той задушливий період – з середини 70-х по середину 80-х, коли художниця тільки починала шукати свою тематику, намацувати власний стиль, виробляти власну мову. На виставці глядач побачить те, що збереглося в авторських папках, серед яких – залишки серій «Кафе отруєних», «Парки», «Спогади про Вірменію», «Варіації на тему фольклору».

Окрім двох естампів, виставлені праці виконані ручною авторською технікою – туш, перо, склограф, друкарська фарба, прошкрібання. Відсутність в Ужгороді класичної матеріальної бази змушувала експериментувати, винаходити власні технічні прийоми для досягнення необхідної естетики та виразності форми. На ранніх етапах чорно-білі або монохромні композиції ускладнюються окремими кольоровими акцентами; згодом колір, хай і умовний, стане домінуючим. Важливою для авторки є передача в’язкої, ледь уловимої трансцендентної атмосфери напередодні апокаліпсису з її інтенціями тривоги і заторможеності водночас.

Художня мова кожного митця формується середовищем. Так і у випадку презентованих творів: простежуються відголоски захоплення японським та класичним мистецтвом, творчістю кумирів її молодості – львівських та балтійських митців, знайомство з літературою «самвидаву». Попри умовне трактування форми й експлуатацію загальнолюдських сюжетів, спостерігаємо феномен залучення у графічні композиції конкретних знакових маркерів місцевості, не зафіксованих її колегами: це скляні кулі в провінційних двориках в якості прикрас або марки кавоварок у культових ужгородських кав’ярнях. Незвична для графіки форма кола чи овалу, в яку авторка часто вписувала тоді свої композиції, відсилає глядача до прикладного мистецтва Сходу, до графіки улюблених митців, зрештою до форми бурштину, в якому загус давній артефакт.

21 лютого 2019р.

Теги: виставка, ретро, мистецтво, Надія Пономаренко

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини