На Закарпатті вийшов друком третій випуск наукового щорічника "Етніка Карпат" (ФОТО)

Третій випуск наукового щорічника «Етніка Карпат» є результатом співпраці викладачів-етнологів, студентів-істориків ДВНЗ «Ужгородський національний університет» та наукових співробітників Закарпатського музею народної архітектури та побуту.

На Закарпатті вийшов друком третій випуск наукового щорічника "Етніка Карпат" (ФОТО)

Він містить матеріали, зібрані під час проведення етнографічної практики студентів 2-го курсу. Практика проводилась у формі комплексної наукової експедиції з 03 червня по 23 липня 2017 р. на базі сіл Рахівщини: Лазещини, Ясіня, Стебного, Чорної Тиси, Кевелева, Квасів. Базою для експедиції стала еколого-натуралістична база «Едельвейс», розміщена на базі початкової школи с. Лазещина.

Учасники експедиції досліджували питання релігійно-церковної свідомості та знань місцевого населення, сучасного соціокультурного становища на селі, порівняльного вивчення цвинтарів у досліджуваних селах, соціалістичну обрядність, святкування і процеси комеморації у радянський період, традиційних господарських занять, розвитку ремесел, родинної і календарної обрядовості, народної демонології та народної магії.

До щорічника ввійшли наукові статті та польові етнографічні матеріали керівників, учасників експедиції, музейних співробітників, а також кращі інтерв’ю, зібрані студентами по всім досліджуваним темам. До збірнику ввійшли наукові розвідки з історії, традиційної народної культури (календарної та родинної обрядовості, народної демонології писанкарства). Дві публікації присвячені темі Гуцульщини в експозиції та фондовій збірці Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Новим для щорічника став розділ «З польових етнографічних матеріалів», до якого ввійшли польові етнографічні матеріали, зібрані у селах закарпатської Гуцульщини. 

Інтерв’ю студентів згруповані по розділам «Народна демонологія», «Матеріальна культура й обрядовість», «Суспільні процеси». До щорічника також ввійшли матеріали про хід та результати практики, опубліковані на офіційному веб-сайті Медіа-центру УжНУ та газеті «Погляд» а також подяка від керівників експедиції та упорядників видання всім, хто сприяв у проведенні досліджень.  

Наразі упорядниками опрацьовуються матеріали, зібрані під час спільної етнографічної експедиції викладачів, студентів-істориків УжНУ та наукових співробітників Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Вона була успішно проведена в липні 2018 р. у селах Онок, Великі Ком’яти, Боржавське, Лемаковиця, Олешник, Букове, Широке, Шаланки Виноградівського району. Зібрані матеріали ввійдуть до 4-го випуску наукового щорічника «Етніка Карпат». Найближчим часом планується презентація результатів етнографічної практики студентів-істориків та трьох випусків наукового щорічника «Етніка Карпат», що опубліковані за результатами експедиційних досліджень, повідомили Закарпаття онлайн у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту.

 

13 лютого 2019р.

Теги: випуск, етніка, щорічник

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини