В Ужгороді презентували музично-художній проект "Якого кольору джаз?" (ФОТО)

В ужгородській галереї ILKO презентували неймовірний проект "Якого кольору джаз?". Про це повідомляє культурно-мистецька фундація Brovdi Art.

В Ужгороді презентували музично-художній проект "Якого кольору джаз?" (ФОТО)

Відчути музику можна не тільки на слух, переконані митці. 19 січня 2019 року в галереї ILKO відбувся непересічний музично-художній проект «Якого кольору джаз?» за участі закарпатського художника Влада Габди й джазового колективу з Дніпра DARK SIDE QUARTET.

Керівник проекту Ігор Барциховський розповідає, що задум виношував із 40 років! «Колись на джазовому фестивалі у Донецьку побачив проект художника під назвою «Я і джаз». Та у ньому було все, крім джазу. Я довго шукав формулу, як же побачити джаз. І одного разу почув фразу: «У цій картині не вистачає джазу». Минув деякий час і я подивився знову на ту картину. У ній з’явився джаз. Знаєте як? Я сам не знаю. Тоді я зрозумів, що джаз – це настрій. І коли я познайомився з Владом Габдою, зрозумів, що саме з його допомогою вдасться візуалізувати джаз хлопців. У ході роботи над проектом для мене зникла межа між джазом і живописом. Виявляється, таке співвідчуття називається синестезією».

Експозиція складається із двох блоків по чотири роботи, а музична частина – із двох блоків по чотири композиції. Над візуалізацією джазу Влад Габда працював 4 тижні, однак спільно з колегами по проекту дійшли згоди, що кожен у праві сам визначати, якій композиції пасує те чи те художнє втілення.

Влад Габда зауважує: «Глядач може сам обрати, яка картина у нього асоціюється з конкретною композицією. Вважаю, будь-що фігуральне чи конкретне не віддавало б і частини вражень від глибокого джазу. А джаз хлопців справді дуже глибокий та сучасний, сьогоднішній. І якби я намалював скрипічний ключ, нотки чи трубу – це було б просто смішно. Сучасній музиці – сучасне мистецтво. Часто композитори мислили в кольорі – це дивно, але факт. І цей проект – наша спроба побачити музику в кольорі».

Художник зізнається, що почув цікавий відгук щодо створених для проекту полотен: «Одна дівчина сказала, що її маленький син дуже легко вивчив кольори за моїми картинами – і навіть заради цього одного хлопчика вже варто було створити цей проект і ці картини».

А от автор музики Даніїл Вінаріков каже: «Вважаю, проект удався – це щось значно більше, ніж просто концерт. Люди мають очікування не тільки до нашої музики, але й до проекту в цілому. Це нагода подивитися на свою музику під новим кутом, завдяки живопису пишеш та навіть сприймаєш джаз зовсім по-іншому. І в очах слухача була помітна зацікавленість, була віддача – ужгородська публіка дуже вдячна, тому сподіваємося на продовження цієї взаємодії».

Проект реалізують і в інших містах: Києві, Дніпрі, Харкові… А поки оглянути роботи в ужгородській галереї ILKO, щоправда, уже без джазового супроводу, можна до 10 лютого 2019 року.

 

 

24 січня 2019р.

Теги: джаз, художник

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини