Як ужгородський депутат-аферист Волошин в української армії військове містечко рейдернув (ФОТО)

Для країни, що п’ятий рік живе у стані неоголошеної війни, кожен факт привласнення чи розкрадання військового майна сприймається вкрай гостро і болісно. Один з таких випадків трапився в обласному центрі Закарпаття – місті Ужгород, де на вул.Другетів, 91 розташоване військове містечко №43. Частина будівель і землі цього військового об’єкту стали здобиччю скандальновідомого ужгородського депутата і колишнього віце-мера Івана Волошина, за яким тягнеться брудний шлейф рейдерських захоплень і майнових афер. Ужгородська текстильно-галантерейна фабрика, обласний центр «Школа здоров’я», історичний комплекс «Корона» - це лише найбільш відомі об’єкти міста, які внаслідок темних схеми припинили своє існування, були зруйновані-перебудовані та належать сьогодні особисто Волошину.

Як ужгородський депутат-аферист Волошин в української армії військове містечко рейдернув (ФОТО)

Історія з майном військового містечка  №43 є класикою рейдерського жанру. У ній є повний набір зловживань, злочинів і афер, що називається на будь-який смак. Спочатку Волошин зі своїми спільниками через фіктивні інвестиційні угоди та підставні фірми привласнює дві військові споруди. Далі під виглядом реконструкції їх просто руйнують, а на звільненому місці без жодних документів, дозволів і погоджень, на самовільно захопленій у держави землі незаконно будують торговий центр і виставляють його на продаж за мільйонні суми. 

Розпочалося велике полювання за військовим майном ще 13 років тому. Саме тоді, 17 березня 2006 р. дочірня структура Міноборони – "Укроборонбуд" укладає угоду з ТОВ "Аудиторська фірма "Енерго-Аудит плюс" про спільну діяльність шляхом будівництва і реконструкції об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка №43 в  м. Ужгород.  Нехай вас не дивує, яке відношення мала аудиторська фірма з Вишгорода Київської області до будівництва військових об’єктів у розташованому за 800 км місті Ужгороді? Адже насправді, виконувати інвестиційний договір ніхто і не збирався. 27 березня, тобто рівно через 10 днів після підписання, сторони припиняють його дію. Натомість укладають нову угоду про компенсацію пайової участі Міноборони у попередньому договорі, до виконання якого навіть не приступали. Простіше кажучи, одна сторона зробила вигляд, що взамін споруд військової частини буде проводити якісь будівельні роботи, а інша погодилась віддати ці споруди в якості пайової участі у цих міфічних роботах!

Як з’ясувалося пізніше, обидва згадані договори суперечили вимогам законодавства і мали усі ознаки фіктивності.  Адже, по-перше, з боку "Укроборонбуд" вони були підписані особою без повноважень, на підставі недійсної довіреності та без обов’язкового рішення тендерного комітету Міноборони. По-друге, на момент підписання договорів об'єкти, розташовані на території ужгородського військового містечка №43 взагалі не могли бути відчужені без відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України, яке з’явилося на світ аж через півтора року. Отже зрозуміло, що головною метою цих угод було неправомірне заволодіння військовими об’єктами.

6 листопада 2008 року ТОВ "Енерго-Аудит плюс" звернулось до юриста Ужгородського БТІ Артема Німенка аби зареєструвати за собою 2 об’єкти військового містечка №43, а саме будівлі сховища площею 169 кв. м та двоповерхової будівлі контрольно-пропускного пункту площею 122 кв. м. І хоча згадане ТОВ не виконало жодних робіт за договорами і не заплатило ні копійки Міноборони, а отже – не  мало підстав для набуття права власності, юрист-реєстратор Німенко пішов на вчинення кримінального злочину і видав таки відповідне свідоцтво. До речі, за даними ЗМІ, саме цей реєстратор сприяв рейдерському загарбанню приміщень ГО "Школа здоров’я", де згодом з’явились приватні апартаменти, ресторани і магазини Волошина. Також Німенко очолював декілька фірм Волошина і доклав руки до скандального відчуження на його користь комплексу "Корона". Тому не дивно, що саме до цього реєстратора звернулось ТОВ "Енерго-Аудит плюс".

Офіційно ім'я самого Волошина у скандальній афері із військовим містечком з'явилося у травні 2009 року. Оскільки незаконне свідоцтво про власність могло бути скасоване в будь-який момент, ТОВ "Енерго-Аудит плюс" окремою угодою передало всі свої права та обов'язки за обома інвестиційними договорами ужгородському ТОВ "Укрзовнішконтракт", співзасновником та співвласником якого є Ольга Газій-Волошин, тобто мати одіозного депутата Івана Волошина.

За кілька місяців "Укрзовнішконтракт" перераховує Міноборони 266,6 тис. грн оплати за договором пайової участі, реєструє на себе право власності на 2 будівлі військового містечка і незабаром продає їх на прилюдних торгах (квітень 2010). Покупцем будівель виявилось новостворене ПП "Інформсервіс Ужгород", де засновником і єдиним власником є особисто депутат Волошин.  Таким чином, головна частина рейдерської схеми була успішно завершена. В результаті цієї оборудки, яка відбулася між двома пов'язаними особами (мати О. Газій-Волошин і син І.Волошин), майно військового містечка №43 змінило лише номінального власника, зате пройшло необхідну "очистку".

Лише влітку 2011 року за справу нарешті взялася військова прокуратура, яка звернулася з судовими позовами про скасування всіх договорів та актів, що стосувались відчуження майна військової частини №43. Крім цього, було порушено кримінальну справу проти ужгородського реєстратора Артема Німенка, який провів незаконне відчуження. Але було вже запізно – в усіх інстанціях прокуратура програла. Більше того, "Інформсервіс Ужгород" в судовому порядку було визнано добросовісним набувачем спірних будівель на території військового містечка №43. 

Доволі слабкою втіхою для захисників закону став хіба що факт засудження юриста-реєстратора Артема Німенка, якого  Ужгородський міськрайонний суд 1 березня 2013 року визнав винним у вчиненні злочину за ч.2 ст.367 КК України (службова недбалість), що призвело до незаконного відчуження будівель військового містечка ринковою вартістю 2 092 562 грн. За тодішнім курсом це складало понад 255 тис. доларів США і, що показово, майже у 8 разів перевищувало суму, яку реально сплатила в 2009 році Міністерству оборони волошинська фірма ТОВ "Укрзовнішконтракт"! До речі, звільнений від тюрми за амністією Німенко, завдані державі збитки до нинішнього дня так і не відшкодував… 

Зрештою, було б наївно думати, що заради двох старих військових будівель загальною площею 291 кв. м. було затіяно таку довготривалу рейдерську епопею. Справжні мотиви і цілі полягали у зміні цільового призначення об’єктів, а також у захопленні чималої земельної ділянки військового містечка. І зроблено це було в доволі банальний шахрайський спосіб. 

Так, у вересні 2016 року ПП "Інформсервіс Ужгород» задекларувало в органах держбудінспекції  готовність до експлуатації об’єкта за адресою м. Ужгород, вул. Другетів, 91, в якому начебто проводилась реконструкція нежитлових будівель під торговий центр без зміни площі і зовнішніх геометричних розмірів. Насправді ж, ця реконструкція виявилася повною фікцією.  5 лютого 2018 року ПП "Інформсервіс Ужгород" укладає зі своїм єдиним учасником Іваном Волошиним договір купівлі-продажу торгового центру в м. Ужгород, по вул. Другетів, 91 за ціною 670 000 грн.  

Але, увага! Загальна площа цієї будівлі значиться уже не 291 кв. м. а в 6 разів  більшою - 1884,7 кв. м І це ще не все. Буквально через два тижні Волошин змінює вартість придбаних у ПП "Інформсервіс Ужгород" будівель та вносить їх за вже ціною  88 336 300 грн. в якості внеску до статутного капіталу ТОВ «Трейд Груп Уж», де він сам же є єдиним засновником та учасником. 

Таким чином, Волошин здійснив ще одну велику аферу. Не маючи жодних прав на земельну ділянку, що відноситься до земель Міноборони і є цілісним комплексом військового містечка №43 площею 18,47 га, а відтак не будучи в змозі отримати дозвіл на нове будівництво, він самовільно і незаконно спорудив на базі двох зруйнованих приміщень військової частини  (169 кв. м. та 122 кв. м) новий об’єкт нерухомого майна – торговий центр площею 1884,7 кв. м, який тут же, за збільшеною в 130 разів ціною передав у статутний капітал іншої своєї фірми. Легалізувала цю оборудку, як зрештою й більшість волошинських чорних схем, одна і та ж особа – державний реєстратор приватний нотаріус Наталія Малинич, дружина співробітника обласної прокуратури Андрія Малинича, який за не дивним збігом обставин є кумом і тіньовим протеже депутата Волошина.

Не виключено, що фірма «Трейд Груп Уж» стане також лише транзитним етапом у заплутаному рейдерському ланцюжку. І вже на п’ятому колі зміни власників, знову залишаться лише білі та пухнасті «добросовісні набувачі», а спитати за злочини буде ні з кого. За інформацією ужгородських ріелторів, Волошин терміново шукає покупців на незаконно збудований торговий центр по вул. Другетів, 91, плануючи отримати за нього щонайменше 2 млн. доларів США. Його поспіх можна пояснити ще й сумнівним походженням грошей, за які ударними темпами велося це будівництво. Адже, як стверджують у місцевих бізнесових колах, є обґрунтовані підозри, що спорудження нового ТЦ відбулося за кошти і матеріали, вкрадені у довірливих інвесторів на інших об’єктах.

Ось тут нарешті й вималювалася вся злочинна схема, реалізована депутатом Волошином разом зі своїми спільниками. Спочатку рейдерським способом вкрасти дві будівлі військового містечка. Далі на їх місці без жодних дозволів і погоджень, на самовільно захопленій у держави землі незаконно збудувати торговий центр та гарно нажитись з його продажу.

Єдине що дивує, так це відсутність реакції з боку військових та правоохоронців. Невже ніхто не помічає, що в межах військового містечка поменшало землі, зникли дві будівлі, а на їхньому місці виріс досить немалий об’єкт? Невже ніхто не здатен перевірити мету, підстави й правомірність будівництва? Адже зараз ще не пізно сплутати рейдерам усі карти, коли вони ще не встигли збути награбоване майно!  

Хочеться вірити, що цього разу компетентні органи не будуть знову чекати роками, щоб  пройшли усі процесуальні терміни. Бо поки контрольно-пропускні пункти військових частин перетворюються у торгові центри, «лексуси», відпочинок в Маямі та мільйони доларів у злодійських кишенях, нам не виграти ніяку війну. Ні з зовнішнім ворогом, ні за нормальне майбутнє своєї країни.



ДО ТЕМИ:

Ужгородський активіст вказав на ще одного високопоставленого спільника Волошина в прокуратурі Закарпаття (ДОКУМЕНТИ)

Як закарпатський прокурор Малинич наймитом афериста Волошина їздив добувати золото у Африці (ФОТО) (ДОКУМЕНТИ)

"Маямський" депутат Волошин прогуляв усі сесії Ужгородської міськради за три роки (ДОКУМЕНТИ)

Поліція офіційно підтвердила "хуліганство" з гранатами на подвір'ї матері Р.Бровді

АТАКА КЛОНІВ 3: "Маямський" аферист Волошин реанімував інтернетні підробки "Закарпаття онлайн"

У корупційних оборудках депутата Волошина фігурують високопоставлені поліцейські та прокурори – активіст

Ужгородський депутат Волошин обікрав інвесторів на понад 100 млн грн – активіст (ВІДЕО)

Суд арештував будівництво історичної ужгородської "Корони" через шахрайство Волошина (ДОКУМЕНТ)

НАЗК перевірить ужгородського депутата Волошина

У 2017-му скандальний ужгородський депутат Волошин "занижено" розбагатів на 29 квартир

Головне слідче управління Нацполіції витребувало з ГУ НП України в Закарпатській області матеріали справи по стрілянині в "Короні" (ДОКУМЕНТ)

Роберт Бровді: У випадку Івана Волошина ми зіткнулися з шахрайством, бандитизмом і розкраданням інвестицій

Із 66 чиновників Ужгородської міськради, яким було вручено повістки, наразі не мобілізовано жодного

Юрій Нікіфоров, Бізнес.медіа

21 січня 2019р.

Теги: Волошин, депутат, рейдер

Коментарі

Спостерігач. 2019-02-06 / 15:28:03
Шкода, що стаття не називається : Як недолугі, байдужі, інфантильні містяни дали, чи дозволили рейдернути цю частину...

Тамара 2019-02-05 / 12:36:19
Рата ракетну частину 555 рейдернув та усі мовчать. 50 га. Землі.Підземні склади , казарми.

Копча 2019-01-22 / 16:35:07
Гайда топити обох аферистів. Волошин виклав на своїй сторінці у фейсбуці переписку де Бровді пропонує обманом витягнути у інвестора понад мільйон, щоправда не відомо грн чи $

Вуву 2019-01-21 / 23:54:33
Якщо порох посадить люлю за замовлення вбивства щербаня ... А сам "пролетить" на президентське крісло .
То можливо що новий президент хай трохи ... Але змушений буде почистити "авгієві конюшні" .
І це вже буде добре ... Бо порушить всю систему деребану ... А дним прийдеться "згамати" других а когось і посадити.
Так що певною мірою зачистка все одно мусить бути .
Ну а за тим всім і переформатування бандитських кадрів ... Тбт адмінкадрів.

Адмін 2019-01-21 / 20:37:43
Толя, хто вам не дає розповісти те, що ви знаєте по Мукачеву? Бо в цьому матеріалі йдеться не про рейдерство на Закарпатті взагалі, а про конкретні дії конкретної особи.
Ну і "лоханув" гр. І.Волошин не якихось бариг, а державу Україна в особі Міністерства оборони. До того ж, в часі війни. Різницю відчуваєте?

Толя 2019-01-21 / 20:30:44
Розкажіть щи кілько в Мукачеві рейдернури територій біля центра міста від військових. Слабо? А тут один злодій лоханув інших бариг і такий гвалт підняли

Вау-вау 2019-01-21 / 19:36:13
Точно ваня буде не обраний а призначений в ПЕТУХА на зоні. Правда якщо доживе, Мало віриться.

вау! 2019-01-21 / 14:20:29
Такого піару І.Волошин і компанія ще ніколи не мали.Скоро будемо Ваню обирати в парламент,там таких не вистачає...

Читатель 2019-01-21 / 13:02:10
Поэтому, если уж военные такие вот..... , то пусть сами с собой и разбираются. Тем более, у них главнокомандующий Порошенко, который одним-единым устным распоряжением всё легко отменит!

2) Только о Волошине писанина, и всё с подачи "круто распиаренного" активиста, который, "вдруг", вынырнул, непонятно откуда. То есть:
а) других активистов нет.
б) идет война за передел, в результате которой, будут позднее гнать "спасителя" Бровди. )))) И т.д.

Читатель 2019-01-21 / 12:56:49
Извините, журналисты, но есть два момента:
1) Данный объект - "особо" государственный! И принадлежит не кому-нибудь, а Министерству Обороны! Каким образом, вообще, тут может иметь место рейдерство? Логика где ваша?

О.Д. 2019-01-21 / 11:22:28
Копча, вся волошинська ОЗУ, по вертикалі і по горизонталі, вказана в інших публікаціях.

остап бендер 2019-01-21 / 10:59:15
видит ми ся ош Волошин, то е председатель Фунт, котрий сидів при всіх.Хозяева сиї афери в тіні, і нико їх не найде, того що головной у роботі слідчих органів, не вийти на самих себе.

Копча 2019-01-21 / 09:48:55
У даному випадку винувата уся державна вертикаль і не треба робити Волошина єдиним винуватцем злочину. На жаль кругова порука чиновників похоронить і цю гучну справу.

Корона 2019-01-21 / 07:57:49
Невже ці оборудки волошин робив без відома інвесторів на чолі з р. Бровді та без прикриття правоохоронців, один з яких керує зараз обласною поліцією.

Крон 2019-01-21 / 07:43:35
Волошин порішав усе з комбатом 15 бату Паламарчуком. Того військові мовчать.

дмитро 2019-01-21 / 07:25:25
Без процесуального керівництва прокуратури Волошин цього би зробити не зміг.

НОВИНИ: Кримінал

21:18
/ 1
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
13:04
У затриманого в Мукачеві наркоторговця вилучили понад 200 розфасованих доз "товару"
22:23
/ 2
Депутат Тячівської райради уник тюрми за вчинення важкої ДТП, бо уклав угоду з прокурором
18:35
У ПП "Ужгород" українець хотів виїхати за кордон за підробленими документами "багатодітного" і "багатодружинного" "таджика"
15:53
/ 3
Ужгородець до смерті забив співмешканця матері, з яким пиячив
22:38
/ 2
Заступника керівника Закарпатської спецпрокуратури звільнили за корупцію
11:18
На Закарпатті "ухилянти" з Дніпропетровщини прямували на "штурм" Тиси з дитячими рятувальними жилетами патріотичних кольорів
23:20
/ 1
В Ужгороді двоє неповнолітніх хлопців пограбували жінку
19:17
Раніше судимий житель Ключарок "підробляв" торгівлею метамфетаміном
18:52
Закарпатця затримали на продажі гранатомета, гранат і набоїв
16:50
Справу ОЗУ наркоторговців зі Станова Верхньокоропецької громади передали до суду
14:53
/ 2
В Ужгороді на "транші" хабаря в $1500 затримали високопоставленого співробітника ГУ ДСНС
18:31
СБУ розповіла про затримання на хабарі посадовця Синевирської сільради
15:44
/ 1
На Закарпатті очільниці сільради повідомили про підозру в розтраті майже 680 тис. грн із бюджету громади
15:05
/ 12
У Тячеві після допиту у слідчого поліції затримали секретаря Хустської єпархії УПЦ МП Розмана
11:56
Затримали наркоторговців з Виноградова і Мукачева, які збували метамфетамін
11:31
/ 17
У Міжгір'ї на хабарі затримали начальника відділу земельних ресурсів Синевирської ОТГ. У справі фігурує голова ОТГ Іван Чуп
11:09
/ 21
У Хусті затримали пʼяним за кермом суддю Сергія Савицького
10:26
/ 3
На Закарпатті справу щодо підроблення фітосертифікатів на продукцію, яку експортували до ЄС, спрямували до суду
18:12
На посту у Нижніх Воротах "безправний" водій намагався дати патрульним 600 грн хабаря
14:47
В Ужгороді переправника "ухилянтів" взяли під варту з можливістю внести близько 1 млн грн застави
14:05
/ 5
У Мукачеві раніше судимий наркоторговець під час затримання наїжджав автомобілем на поліцейських
11:37
У Воловці неповнолітній пограбував чоловіка з інвалідністю
11:29
В Ужгороді чоловік удома вбив приятеля по чарці
» Всі новини