Побачила світ книжка закарпатського автора про "мости народної дипломатії" між Україною та Румунією

У кінці 2018 року у львівському Видавництві «Растр-7» побачила світ книга «Україна-Румунія: мости народної дипломатії». Її автор доктор біологічних наук,професор та академік Федор Гамор, розбудовник мостів єднання та транскордонної співпраці між Україною та Румунією.

Книжка «Україна-Румунія: мости народної дипломатії»
Книжка «Україна-Румунія: мости народної дипломатії»

Як зазначає автор у підзаголовку до книги, це - «Нотатки з нагоди 20-річчя участі Союзу українців Румунії та Карпатського біосферного заповідника в процесі розвитку українсько-румунської транскордонної співпраці на Мараморощині».

Більше деталей подає професор Федір Гамор: «У цій книжці ми постарались показати різні аспекти нашої співпраці. Я хочу сказати, що це збірник матеріалів, які друкувались напротязі цих 20-ти років мною і іншими колегами, зокрема і Степаном Бучутою, колишній голова СУР, у різних засобах масової інформації України та Румунії, де ми періодично описували ті проекти, ті кроки, які ми здійснювали для поглиблення українсько-румунської співпраці. Книга складається з декількох розділів, у яких ми подаємо детально про громадські ініціативи, які ми здійснювали для зміцнення українсько-румунської дружби та співпраці на Мараморощині. Ми багато пишемо про різноманітні міжнародні конференції, семінари, круглі столи та інші акції, які проводились Союзом українців Румунії та Адміністрацією Карпатського біосферного заповідника. Але, найголовніше ми закцентували увагу на створення сприятливих умов для поглиблення українсько-румунського прикордонного співробітництва.   Мова йде зокрема про відбудову мостів, які на цьому відділку українсько румунського кордону, Ділове, Луг, Бичків, Солотвино, Тячів, колись існувало п'ять мостів, які були зруйновані, що створило великі труднощі для комунікації для обміну між громадами, людьми та родинами. Тому один із важливих напрмяків, який ми ініціювали напротязі цих років, щоб розв'язати цю проблему було підготовка необхідних проектів для відновлення зруйнованого мосту між Діловим і Вишавською Долиною. І другий напрямок, який ми дуже активно лобіювали і продовжуємо лобіювати це відновлення залізничного пасажирського сполучення між Раховим і Сігетом та  іншими районами Румунії.»

Багато  уваги було приділено прикордонному природоохоронному співробітництву зазначає професор Федір Гамор: «Зокрема йдеться про збереження у цьому регіоні унікальних природних цінностей. З нашої ініціативи, і ми багато пишемо про це у нашій книжці, 1996 року року ініційовано і реалізовано проект щодо створення Природного парку Гори Марамуреш. Але ми хочемо створити українсько-румунський транскордонний біосферний резерват у Марамуреських горах, який би включав з румунської сторони Гори Марамуреш та інші природоохоронні території, а з української сторони Карпатський біосферний заповідник, Верховинський Національний парк та інші природоохоронні прикордонні території. Це дуже важлива форма міжнародної співпраці, яка реалізується в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». У цьому контексті було проведено багато різноманітних заходів. Про це ми пишемо. Окремий розділ ми присвятили різноманітним науковим аспектам, які б сприяли поглибленню співпраці. Але найважливіше,як добре помітив журналіст О. Масляник, ми зібрали і помістили у цій книжці велику документальну базу, яка мала б служити основою для розбудови нашої співпраці. Це й українсько-румунські договори про прикордонну співпрацю  і багато інших документів і Уряду України і Уряду Румунії. Крім того, за ці 20 років нами було підписано багато різноманітних угод на рівні повіту Марамуреш та Рахівського  району, зокрема Закарпатською областю, щодо поглиблення цієї співпраці.»

 

За словами професора Федора Гамора всі ці документи, оригінали і копії оригіналів були поміщені у книжці, щоб можна побачити, як цей процес відбувався, і які у нас є труднощі для того, щоб реалізувати ті мінімальні ідеї, які хотілось би втілити.

Микола Онужик, Radio România Internaţional

08 січня 2019р.

Теги: Румунія, Мараморощина, Федір Гамор

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини