В Ужгороді презентували три нові книги закарпатських авторів (ФОТО)

У четвер, 27 грудня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася презентація трьох книг закарпатських авторів – «Мандрагора» письменниці Єви Берніцкі, «Край Карпатський очима етнолога» фольклориста Івана Сенька та «На росяних отавах» Івана Козака.

В Ужгороді презентували три нові книги закарпатських авторів (ФОТО)

Книги побачили світ завдяки реалізації Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2018-2020 роки. 

Видання представили т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Василь Комарницький, директор видавництва „Карпати” Віктор Браславець, редактор цього ж видавництва Борис Кушнір, директор видавництва „Ґражда” Іван Ребрик, автор книги „На росяних отавах” Іван Козак.

Це остання презентація книг у цьому році, – зазначив Василь Комарницький. – На початку наступного року ми продовжимо наші презентації. Загалом, у цьому році за Програмою було видано 17 книг, що поповнили фонди наших бібліотек. Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю було оголошено про прийом рукописів для видання за кошти обласного бюджету, який мав завершитися 1 грудня. Свої заявки подали всього чотири закарпатські видавництва, тому прийом продовжено до 1 лютого наступного року.

Видавець Віктор Браславець представив дві книги, які цьогоріч вийшли у видавництві „Карпати”  завдяки вищезазначеній Програмі – книгу відомого фольклориста Івана Михайловича Сенька «Край Карпатський очима етнолога», яка присвячена його етнографічним розвідкам про історію, традиції і обряди нашого краю, та книгу Єви Берніцкі „Мандрагора”.

– У книзі «Край Карпатський очима етнолога» зібрані науково-популярні етнологічні студії Івана Сенька про історичні, офіційні та поетичні назви Закарпатської області, фольклорно-етнографічні розвідки про народну педагогіку, звичаї та обряди русинів-українців, менталітет і внесок у педагогічну справу О.Духновича, А.Волошина та Олександра Маркуша, – розповів директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець.

Як наголосив головний редактор видавництва «Карпати» Борис Кушнір, випуск книги угорською мовою - це не експеримент, а продовження початої видавництвом практики. – Єва Берніцкі – представник того роду, який був завжди містком між угорцями і українцями. Вона пише угорською мовою. Я міг почути переклад і звучання її творів, – це вишуканий, сучасний стиль написання, побудови фраз, діалогів тощо. Я не знаю, хто б із знавців угорської міг би долучитися до перекладу її творів. Це складні тексти, але водночас дуже приємні, – зауважив він.

Збірник поезії «На росяних отавах», у якому, крім іншого, оспівані 25 населених пунктів Закарпаття, представив сам автор, Іван Козак, зачитавши кілька уривків зі своїх творів.

– Я зрозумів, що якщо автор не спирається на народну творчість, то така література буде однозначно збіднена. Три духовні джерела, струмочки, які спонукають мене до творчості – чарівна природа, славна історія нашого краю, а також людські долі, – розкрив присутнім «формулу» свого натхнення І.Козак.

– Його творчість – це не поезія в класичному розумінні. Ви самі можете побачити як органічно, самоплинно звучать його тексти. На це впливає і велике знання народно-пісенної творчості. Поетичні інверсії, словоформи, діалектизми – все це гармонійно поєднується в його творах, не руйнуючи стиль, – зазначив директор видавництва «Ґражда» Іван Ребрик. –Історична тема – одна з провідних у творах І.Козака. За цими всіма епізодами стоять дійсні історичні факти, людські долі – десь індивідуалізовані, десь узагальнені. 

Іван Козак свого часу написав епічний віршований роман «Віків передзвони» про відомого закарпатського сільського листоношу-поштаря 19 століття Федора Фекету. І зараз, у новій книзі він присвятив йому думу «Посол Турянщини». Твір відзначається оригінальністю тому, що написаний для балету. 

Вітали із новою книгою Івана Козака голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса, представники делегації з Перечинщини на чолі з керівником відділу культури РДА Марією Пекар.

Про авторів та їх нові твори висловився і голова Закарпатської обласної організації Національної  спілки письменників України Василь Густі. 

Подією як у науковому світі, так і у світі літератури назвав В.Густі видання етнографічних розвідок Івана Сенька. – Ця книга має потрапити у кожну родину, кожну школу, кожен клас. Із неї ми черпаємо як із криниці карпатської  силу і наснагу, – підкреслив він. Книга Єви Берніцкі „Мандрагора” – надзвичайно цікаве явище в угорській літературі Закарпаття. – Поет і громадянин – це про Івана Козака. Справжній патріот як у громадському житті, так і в своїй творчості, – наголосив Василь Густі, додавши, що на підсумковому засіданні ради крайової «Просвіти» було одноголосно прийнято рішення про висування збірки «На росяних отавах» на здобуття премії імені Зореслава. 

28 грудня 2018р.

Теги: книги, автори

НОВИНИ: Культура

06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини