Закарпаття отримало "відмінно" за наповнення регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (ФОТО)

11 грудня у Києві відбулася Всеукраїнська конференція «Імплементація Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини: підсумки та перспективи», організована Міністерством культури України спільно з Українським центром культурних досліджень.

Закарпаття отримало "відмінно" за наповнення регіонального переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (ФОТО)

Учасниками конференції стали фахівці з питань збереження та охорони нематеріальної культурної спадщини, керівники обласних управлінь культури, центрів народної творчості, носії живих традицій нематеріальної культурної спадщини, науковці та інші. Закарпатську область представляли Дрогальчук Ганна – директор комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради та Павлюк Олеся – завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності і народної творчості.

Мета заходу – підведення підсумків виконання пунктів Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини та звіт про проведені заходи щодо охорони, збереження та популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини, що внесені до місцевих/регіональних списків, Національного переліку, Міжнародних списків ЮНЕСКО за 2018 рік.

Міністр культури України Євген Нищук привітав учасників і наголосив, що усвідомлення цінності національної культурної спадщини визначає наш рух у майбутнє. «Я радий відзначити, що в останні два роки значно активізувалась робота в напрямку збереження нематеріальної культурної спадщини. Адже зберегти багатство народної культури українців, яка є основою нематеріальної культурної спадщини нашого народу є сьогодні одним із пріоритетних завдань Міністерства культури України», – зазначив він.

Євген Нищук також вручив диплом Лауреата премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини у 2018 році Олексію Томишину – нашому земляку, унікальному скрипалю з с. Нижнє Селище Хустського району.

Модерувала конференцію заслужена артистка України, радник Міністра культури України Анжеліка Рудницька. Прозвітувалась про виконання Конвенції Юнеско щодо охорони нематеріальної культурної спадщини за 2018 рік в Україні Ірина Френкель – директор Українського центру культурних досліджень. Вона підвела підсумки виконаної роботи, за якими Закарпатська область – одна з передових по наповненню регіонального (місцевого) переліку, звіт якої за 2018 рік заслуговує оцінки «відмінно». Ілля Фетисов – фасилітатор ЮНЕСКО, голова Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини України у своїй доповіді чітко окреслив основні переваги та недоліки імплементації Конвенції ЮНЕСКО в Україні. У рамках заходу також відбулася презентація Віртуального музею нематеріальної культурної спадщини, створеного за підтримки Українського культурного фонду та книги «Елементи нематеріальної культурної спадщини України». Мамут Чурлу – заслужений художник України, член Національної спілки художників України, мистецтвознавець представив одну з найцікавіших доповідей конференції про кримськотатарський орнамент «Орьнек», продемонструвавши слайд шоу з детальною характеристикою окремих фрагментів цього елементу НКС.

Оголошення та нагородження переможців конкурсу програм збереження і розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини «ЖИВА ТРАДИЦІЯ», організатором якого був Український центр культурних досліджень за фінансової підтримки Українського культурного фонду, відбулося в завершальній частині конференції.

Олеся Павлюк, завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності і народної творчості КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, для Закарпаття онлайн

13 грудня 2018р.

Теги: культура, спадщина

Коментарі

Слава 2018-12-15 / 00:24:44
Слава Олексію Томишину!

володимир Ужгород 2018-12-14 / 10:52:08
Молодці! Видно їм роботу!

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини