У Нацпарку "Синевир" на Закарпатті ведуть Літопис природи і вже освоїли 21 млн грн на реконструкції Музею лісу та сплаву (ФОТО)

Науково-дослідна і еколого-освітня діяльність, використання водних ресурсів водосховища Теребле-Ріцької ГЕС, відновлення Музею лісу і сплаву – ці та інші питання 4 грудня розглядалися на науково-технічній раді національного природного парку «Синевир».

У Нацпарку "Синевир" на Закарпатті ведуть Літопис природи і вже освоїли 21 млн грн на реконструкції Музею лісу та сплаву (ФОТО)

Вступним словом засідання відкрив директор установи, к.ф.н. Микола Дербак. Він інформував присутніх про заходи, які виконувалися в НПП «Синевир» протягом року. Особлива увага концентрувалася на питанні реконструкції музею лісу і сплаву в Чорній ріці. На цей проект Мінприроди виділило понад 53 млн грн., з яких вже освоєно більше 21 млн. грн. Окрім того, у 2018 році парк провів ремонт приміщень Синевирсько-Полянського, Остріцького, Синевирського ПОНДВ. У Квасовецькому відділенні облаштовано мінеральне джерело, а у Вільшанському – зроблено фундамент під офіс природоохоронного науково-дослідного відділення і туристично-інформаційного центру. Завершення цього будівництва заплановане на 2019 рік.

Заступник директора парку з науково-дослідної роботи, к.б.н. Юрій Тюх ознайомив присутніх з науковою діяльністю установи, акцентувавши увагу на таких питаннях: ведення Літопису природи; моніторинг лісових насаджень в межах НПП «Синевир» - 25 га (24 постійних ПП, 20 тимчасових, 10 наукових полігонів); дослідження макро- і мікроміцетів НПП «Синевир»; діяльність наукових стаціонарів: «Реабілітаційний центр бурого ведмедя», «Форелерозплідник», «Центр реабілітації хижих птахів», «Розсадник рідкісної флори», заповідне урочище Глуханя – оліготрофне сфагнове болото, а також Замшатка; виконання проекту «Збереження карпатських пралісів», вирощування екочаїв тощо. Науковці парку брали участь у 5 міжнародних науково-практичних конференціях з них в 2 НПП «Синевир» виступав співорганізатором. 

Начальник відділу екологічної освіти Юрій Бабічин розповів про освітньо-виховну роботу з молоддю, громадськістю і туристами. Він також ознайомив присутніх про інформаційну діяльність парку. Так, впродовж 11 місяців 2018 року видано 11 номерів регіонального еколого-освітнього часопису «Синій Вир», 2 буклети, 1 книгу; у пресі опубліковано 78 матеріалів; здійснено 19 виступів на телебаченні; розміщено 162 публікації на офіційному сайті НПП «Синевир» тощо.

Головний природознавець Василь Шишига виступив з доповіддю щодо режиму використання водних ресурсів на водосховищі Теребле-Ріцької ГЕС. Він наголосив, що парк прагне забезпечення збереження рибних запасів у водоймах регіону і проти будь-яких можливих заходів, що можуть цьому перешкодити.

Заступник директора Василь Росоха інформував про проведення інженерно-технічних відновлювальних робіт на території НПП «Синевир» та розповів про плани на 2019 рік. Серед них, найбільш масштабним є завершення будівництва Музею лісу і сплаву, який стане потужною туристичною атракцією.

Начальник відділу рекреації та благоустрою Федір Матічин розповів про рекреаційну діяльність установи. Він зазначив, що кількість туристів, які відвідали НПП «Синевир» за 11 місяців 2018 року, склала понад 200 тис. чол. Надходження за відвідування та рекреаційні послуги перевищили 2 млн. грн., в т. ч. за проживання у мотелях «Остріки», «Бункер», «Рабачинка» - 128 670 грн.

Начальник відділу державної охорони природно-заповідного фонду Василь Субота ознайомив присутніх з переліком заходів з поліпшення якісного складу лісів на 2018-2019 рр. та лімітами щодо їх проведення. 

Члени науково-технічної ради обговорили питання порядку денного. Зокрема, доктор біологічних наук Світлана Зиман розповіла про винятково важливе значення ділянки рідкісних рослин в НПП «Синевир». Головний спеціаліст відділу раціонального природокористування департаменту екології та природних ресурсів у Закарпатській області Дмитро Томенчук, доцент кафедри лісівництва УжНУ Андрій Мигаль, директор Ужанського НПП Віктор Биркович говорили про підтримку парку у прагненні збереження унікального сфагнового оліготрофного болота Глуханя. За результатами науково-технічної ради прийнято відповідне рішення, яким погоджено плани робіт НПП «Синевир» на 2019 рік і визнано діяльність установи у 2018 році задовільною.

07 грудня 2018р.

Теги: літопис, музей, нацпарк, Синевир

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини