Закарпатський фермер Марія Орос за рік вирощує два з половиною мільйона курчат

42-річна Марія Орос із села Іза Хустського району Закарпаття п’ятий рік вирощує курей-бройлерів породи Старбро. За рік на птахофермі з’являються 2,5 млн курчат. Минулого вересня Марія поряд із фермою відкрила перший в області міні-завод із безкровної охолодженої переробки м’яса.

Працівниця птахоферми Софія Веселяк забирає курей для зважування
Працівниця птахоферми Софія Веселяк забирає курей для зважування

Фермерське господарство розташоване на околиці Ізи. У дворі — невеликі білі курники. Доріжки між ними робітники щоранку обробляють спеціальними розчинами, а до курника заходять через дезінфікатор.

— Коли ми з чоловіком склали бізнес-план, прорахували технологію, визначилися із породою, — зустрічає в білому халаті Марія Василівна, — поїхали на фірму ”Авіформ” у Кішкуньфеледгазі в Угорщині. Вона спеціалізувалися на вирощуванні Старбро — м’ясних бройлерів. Курка такої породи за 42 дні нарощує до двох з половиною кілограма м’яса. Курчата мають стійкий імунітет до хвороб. Ми дуже ризикували, бо одна курка коштувала сім євро, а тримати менше трьох тисяч поголів’я птиці було не варто — бізнес не приніс би прибутку.

Фермерка веде до приміщення.

— Мамусь Старбро постійно зважуємо та слідкуємо за тим, щоб не було відхилень від норми, — каже вона, показуючи на білосніжних огрядних курок. — Щотижня вони мають нове меню, в основу якого входить фуражне зерно й вітаміни, необхідні курчатам для росту та розвитку.

Суміші для курей готують із пшениці та кукурудзи, що  вирощують на власній землі. Економлять і на обігріві курників.

— Курка, яка має температуру тіла 42 градуси, курник обігріває сама, — пояснює жінка. — Коли на вулиці 26 градусів морозу, в курнику плюс 18.

Окрім Старбро, на фермі почали розводити й кольорових несучок Ребро, Авіколор та Фарм Колор.

— Раніше ми відправляли курей на переробку в інші області України, — веде далі Орос, — а потім вирішили з чоловіком, що можемо й самі переробляти м’ясо. Устаткування закупили в Польщі. Усе майже повністю автоматизоване: у забійному цеху працюють лише двоє людей, — хвалиться Марія.

Після ошпарювання курей направляють до скубаторки, обрізають лапки та голови й везуть до переробного цеху.

— Тут потрошать, викачують із них кров, ретельно миють і складають у ванну-джакузі, де м’ясо охолоджується не менше півгодини, — пояснює фермерка, запрошуючи до цеху із джакузі. — Далі тушки відправляють до камер охолодження і лише через пару годин їх починають обробляти. Згодом за добу зможемо переробляти 30 тонн курятини.

На міні-заводі фасують 12 видів м’ясної продукції. Потім її розвозять супермаркетам області.

— Охолоджена курятина, на відміну від замороженої, зберігає поживні властивості, смакові якості, — запевняє Орос.

Марія Василівна домовляється із птахофабриками Закарпаття та сусідньої Словаччини, щоб наступного року почати переробку більшої кількості курей. Каже, дуже вигідний бізнес.

За переробку м’яса виплачують дотацію

Закарпатським фермерам, які здають вирощену власноруч птицю на переробку, держава виплачує дотацію по 50 коп. за кілограм живої ваги.

— Торік на переробні підприємства закарпатці здали 186,3 тисячі курей, — каже начальник відділу управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Тюпа. — Отримали 190 тисяч гривень.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
13 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Олена 2020-03-30 / 12:10:40
Цина бойлера?

ірина 2014-06-20 / 19:26:00
В нас з чоловіком є курники но 20000 курей бройлерів,маємо проблему що літом як кури мають 5 тижнів а на дворі 37 а то й більше жари починаються душитися і ніякі вентилятори не помагають .чи можете щось порадити?

НОВИНИ: Економіка

16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
23:35
/ 1
Пов'язана із львівським бізнесменом фірма купила ще один дозвіл на видобуток мінеральної води на Закарпатті
11:11
/ 3
Посуха знищила більшу частину врожаю хурми на Закарпатті
22:05
Торік з прибутками спрацювали 73% підприємств Закарпаття
11:19
АРМА оголосила конкурс на управління ключовим логістичним комплексом Закарпаття "Термінал Карпати"
15:47
/ 2
Завершення будівництва євроколії на ділянці Чоп—Ужгород заплановано на 2025 рік
11:31
/ 1
На аукціонах "Земельного банку" за суборенду землі на Закарпатті ціна за гектар сягла майже 10 000 грн
00:59
/ 3
Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для продавців "лівого" вина – Гарновдій
14:59
/ 3
Триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом – "Укрзалізниця"
11:13
Через закарпатську митницю найбільше експортують зерно та деревину, а імпортують - легковики та вантажівки
15:01
Цьогоріч на Закарпатській митниці найбільше податків сплачено за ввезення автомобілів, моніторів і проєкторів, телефонів та водонагрівачів
13:47
/ 1
Індустріальний парк на Берегівщині, один з трьох в Україні, отримає державні 148 млн грн на будівництво залізничних колій та електричної інфраструктури
16:31
З початку року на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%
16:18
У серпні споживчі ціни на Закарпатті зросли на 0,6%
01:28
З Харківщини на Закарпаття релокувалися 11 компаній корпорації родини Шуфані
20:51
/ 2
В Ужгороді будують завод із виробництва лікарських препаратів з плазми крові
20:22
/ 2
На Закарпатті за рік податкові надходження від туристичної галузі зросли на 45%
20:43
На Закарпатті запрацював "сухий порт" "Термінал Чорнотисів"
13:52
Кооператив із Закарпаття третину врожаю яблук продав у Європу
11:38
У Горонді на Закарпатті планують збудувати вже три сухих порти
17:38
На кошти ФАО кооператив з Берегівщини планує виробляти вино
20:17
/ 6
Кабмін сьогодні зареєстрував новий індустріальний парк у Мукачеві: планують залучити 36 млн євро інвестицій
» Всі новини