Хурма з виноградівської Чорної гори приносить прибутку в рази більше, ніж яблука

Сад Наталі Мартишинець буяє на схилах Чорної гори, яка височіє над Виноградовом, що на Закарпатті. Сходинками піднімаємося на верхній ярус. На деревах заввишки три метри майже не залишилося листя, а гілки рясно вкриті плодами хурми!

Хурма з виноградівської Чорної гори приносить прибутку в рази більше, ніж яблука

Загалом у саду площею півтора гектара росте 190 дерев хурми 22 сортів. Із них чверть уже плодоносить, а решта — тільки но щеплені, врожай дадуть наступного року.

Наталя зриває помаранчеву ягоду, дає скушутувати. На смак це щось неймовірне — мармелад з ароматом шоколаду та ванілі! Плоди великі, деякі важать майже 400 грамів.

На сусідніх ділянках на горі ростуть яблука, виноград та персики.

"Але найбільші заробітки — на хурмі, — переконує Наталя Мартишинець. — Кілограм яблук у сезон коштує 5 гривень, персиків — 10, винограду — 25. А за кілограм хурми на ринку правлять від 50 гривень. До свят же ціна зросте удвічі".

Сад на схилах Чорної гори господиня плекає вже одинадцять років. Прибутковий він останні шість. А до того доводилося вкладати у фермерство чималі кошти.

"Сіянець хурми, однорічний, дикий, нещеплений, нині коштує до 100 гривень, — каже жінка. — Для саду треба 300 — це уже 30 тисяч гривень. Щоб дерева прийнялися та швидко росли, вношу на кожну яму два відра гною. А якщо треба знизити кислотність грунту — додаю вапна. Тож на висаджування кожного деревця плюсуйте ще 70 гривень витрат. Це якщо все робите самі, а не наймаєте працівників".

Далі дерева слід щепити, щоб забезпечити сортове розмаїття. Один чубук-прищепа коштує від 100 гривень, цього вистачає на п'ять саджанців. Пані Наталя везе їх із Італії та Франції.

Уже щеплений саджанець хурми коштує 320 гривень, кронований — від 600, а той, що на наступний рік родитиме, — і понад тисячу гривень.

Хурма не потребує спеціальної обробки хімікатами. Полюбляє світло, боїться вітру і заболочених грунтів. Плодоносити починає на четвертий рік.

"Семилітнє дерево дає близько 20 кілограмів врожаю. У віці 15 — 50 років — аж 150 — 200 кілограмів. А росте хурма дві сотні років — тож прибутки від саду матимуть і ваші правнуки!" — сміється пані Наталя.

Експрес

04 листопада 2018р.

Теги: хурма, Мартишинець, Чорна гора

Коментарі

Пенсіонерка 2018-11-11 / 07:26:06
Цікава стаття

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини