УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА ОТРИМАЄ ТОМОС

Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України. І вказав, що Київська церква завжди підпорядковувалася і підпорядковується напряму Вселенському Патріархату і не залежить від Москви.

УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА ОТРИМАЄ ТОМОС

Про це у четвер повідомив митрополит Гальський Імануіл.

Водночас речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук опублікував текст рішення Синоду.  

В ньому сказано, що Вселенський Патріархат підтримує надання Автокефалії Українській церкві.

Також вказується, що Київська церква завжди підпорядковувалася і підпорядковується напряму Вселенському Патріархату.

У рішенні сказано, що синод Вселенського Патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Вселенський Патріархат також скасував юридичне зобов'язання від 1686 року, яке надавало право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, проголошуючи та підтверджуючи канонічну залежність від Константинопольської матері-церкви.

Також Синод ухвалив закликати всі залучені сторони до того, запобігти привласненню церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа перемагали.

Український переклад рішення Синоду:

Оголошення

Під головуванням Його Всесвятості, Вселенського Патріарха, Святий і Священний Синод зібрався на чергове засідання з 9 по 11 жовтня 2018 року для вивчення та обговорення питань порядку денного.

Священний Синод детально та тривалий час обговорював церковну справу України в присутності Його Преосвященства Архиєпископа Даниїла Памфільського та Його Преосвященства Єпископа Іларіона Едмонтонського, Патріарших Екзархів в Україні, та ухвалив після розширеного обговорення:

1) Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України.

2) Відновити станом на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з його багатьох Ставропігій в Україні, які завжди там існували.

3) Прийняти та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, у відповідності до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно поновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено сопричастя їхніх вірних з Церквою.

4) Скасувати зобов'язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, який надавав у порядку ікономії право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, обраного собором духовенства та вірян його єпархії, який мав згадувати Вселенського Патріарха як свого Першоієрарха за будь-яким богослужінням, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя.

5) Звернутися до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христа.

Вселенський Патріархат, 11 жовтня 2018 року

Головний Секретаріат
Святого і Священного Синоду

Патріарх УПЦ КП Філарет заявив, що тепер для отримання автокефалії українській церкві потрібно лише провести об'єднуючий собор.

Про це він розповів журналістам у четвер.

За його словами, мають об'єднатися три церкви: Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП), Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) і Українська православна автокефальна церква (УПАЦ).

Філарет пообіцяв, що такий синод відбудеться дуже скоро. "Ми домовимось про скликання собору найближчим часом", - наголосив він.

За словами патріарха, це буде архієрейський собор, до участі в якому запросять і російських архієреїв.

"А потім буде прийматися рішення про отримання томосу, і продовжиться процес об'єднання з єпархіями і монастирями Московського патріархату", - додав Філарет.

В Українській православній церкві Київського патріархату розраховують, що Вселенський патріархат надасть Україні томос на Синоді в другій половині листопада.

Про це сказав архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи в ефірі "Громадського" наслідки рішення Синоду від 11 жовтня.

На запитання щодо строків отримання томосу Зоря сказав: "Найближча дата, яка може бути, – це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися в другій половині листопада".

"Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це відбулося якнайшвидше", – наголосив він.

 

Він розповів, що зараз в Україні переходять до наступного етапу, коли треба збирати собор для об’єднання українських церков.

"Дотепер не було можливості зібрати собор, бо представники УПЦ Московського патріархату не могли взяти в ньому участь: їм потрібно було запевнення", - пояснює Зоря.

Він повідомив, що на посаду голови Єдиної помісної церкви УПЦ КП підтримуватиме кандидатуру патріарха Філарета, адже з нього анафему зняли.

"Але буде можливість висунути і інші кандидатури, хоча поки що інших кандидатур не називалося, хто би міг скласти альтернативу", - зазначив він.

"Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату томос – як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо", – додав Зоря.

Після отримання томосу, зазначив архієпископ, в Україні почнеться більш широка справа єднання православ’я навколо Єдиної помісної православної церкви.

"Ми вважаємо, що в основному цей процес мав би відбутися за 3-4, може, 5 років", – сказав він.

11 жовтня 2018р.

Теги: томос

Коментарі

jurius 2018-11-14 / 19:04:38
штик Закарпаття
це тіпу залиште все так як є зараз, забудьте прагнення мільонів віруючих українців, які прагнуть єдиної помісної церкви і залиште Закарпаття єдиним на ЗУ краєм покритим московськими храмами...?

штик Закарпаття 2018-11-13 / 18:23:59
Хоч зі святинями не грайтеся. Це дуже серйозно.Мова йде про вічне,майбутнє наших дітей,онуків,правнуків...

jurius 2018-10-21 / 21:06:42
Мої попередні слова вже зараз знаходять підтвердження, на яке наразі мало хто звертає уваги. Між Філаретом та Макарієм знову непорозуміння і конфлікт... Історія вчить, що нічого не вчить, нажаль

ужгородець 2018-10-17 / 07:15:37
Кацапи би ще афонських старців предали анафемі.

Кудільчак 2018-10-16 / 19:25:12
У них на чолі не написано РПЦ, потрібно складать списки і передавать на Афон

Степан Крук 2018-10-16 / 19:16:54
Прихожанам РПЦ заборонили молитися на Афоні, тому що московський патріархат визнаний неканонічним і розірвав відносини із Константинополем

Степан Крук-Кудільчак 2018-10-16 / 18:39:42
Перераховані вами персонони до церкви не ходять, бо не можуть виконати заповіді "не вкради". Мені важко уявити собі суддю, котрий пішов би до Сидора Димитрія сповідатися. Та ще після того, як судді ухвалили цьому попові вирок за сепаратизм.

Кудільчак 2018-10-16 / 16:40:12
Потрібно складать списки держслужбовців, правоохоронців і суддів, які відвідують церкви МП - це потенційні агенти Кремля і зрадники.

Степан Крук-Кудільчак 2018-10-16 / 14:18:39
№1. Московський кагебешний піп-сепаратист погоняло Сидор Димитрій
№2. ?????????????????????????????????????????????????????????????

Кудільчак 2018-10-16 / 12:52:10
Грать іх, грать, коли вже будем починать грать? Потрібно списки складать.

Степан Крук -Кудільчак 2018-10-16 / 12:34:34
Храми повернемо, бо стоять вони на нашій землі, за котру московіти навіть орендної плати не сплачують. А в Закарпатті майже 90% храмів московська кагебешна попівська свора нахабно загарбала в греко-католиків. Прийшов час повернути вкрадене. Юридично це буде зробити просто. І лаври повернемо,бо це наші національні святині...

Кудільчак 2018-10-16 / 11:33:16
Будем іх всіх грать, хай повертають храми

ужгородець 2018-10-16 / 06:16:41


Хамство і перехід на особистість коментатора. Коментар видалено. Адмін


Степан Крук-Кудільчак 2018-10-15 / 21:08:22
Будемо! Але тільки тим, котрі не пройдуть "люстрацію"

Кудільчак 2018-10-15 / 19:59:09
Скоро будем пику бить московським попам! Слава Україні!

бувший хустянин 2018-10-15 / 17:17:08

Не можу не сказати.
Український священник, який отримає Томас із рук Вселенського Патріарха увійде в усі підручники історії України, як видатний церковний та історичний діяч.
Вважаю, що Філарет, якому 23 січня виповниться 90 років, заслуговує цього визнання.
І на це історичне визнання не мають впливати жодні попи з МП ФСБ. Ніяк. І ніколи.
На мою думку, їм самим належить ще довго каятися за поширення ідей "русского мира" Гундяєва.
А по нормальному, ще й, вибачте, і поліграф пройти.

Я, якщо чесно, після ужгородського попа Сидора та поп-растриги В.Бедя, жодному попу МП ФСБ до кінця не вірю.
Ось таке у мене "щеплення".

бувший хустянин 2018-10-15 / 16:26:23

І ще. Я впевнений, що вже є думка з цього приводу самого Вселенського Патріарха, бо саме Йому давати Томос.
І до цієї думки, повірте, дослухаються всі.
І священики МП ФСБ, якщо хочуть позбутися гундяєвської єресі.

бувший хустянин 2018-10-15 / 16:19:22
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%94%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D1%96%D1%8F_%D0%A3%D0%9F%D0%A6_%D0%9A%D0%9F
До того ж почитайте всі мої коментарі під цим постом, щоб я не повторювався.

Крім того, пане "jurius", я вважаю, що "дивитись у майбутнє" Помісна УПЦ має вже з Томасом.
Вибачте, є "відкрите вікно" пропозиції для України (перший раз за 300 років!)- треба їм терміново користуватися.

Патріотичні священники МП переходять не під Філарета, а у канонічну Помісну УПЦ з Томосом від неканонічної "секти" МП ФСБ Гундяєва без Томосу. Крапка.
Крім того, головне, щоб переходили масово прості парафіяни. А священник без приходу - ніхто, і звати його ніяк.

Прозріння до священників МП ФСБ дійде вже дуже скоро. Бо, на мою думку, анафема Кирила Вселенським Патріархом не за горами.
І хто, хто, а вони це чудово розуміють, краще за нас з Вами.

Хто не перейде, самі собі будуть винуваті.

Степан Крук 2018-10-15 / 16:11:08
Яке щастя, що ми обговорюємо не так звані агітаційні "хрестні ходи" гундяївських попів, а кандидатуру глави нашої з вами української православної автокефальної церкви Київського патріархату! Ще рік тому ми з вами навіть не могли про це мріяти. Слава Ісусу Хресту!

jurius 2018-10-15 / 14:48:57
до бувший хустянин

Сподіваюся Ви маєте рацію. Раціональне бачення каже що саме так, як Ви кажете і буде. Але завжди є ось це але, яке змушує заглиблюватися в історію, а вона безрадісна, бо навіює безліч поганих прикладів. Але будемо чекати і сподіватися що здоровий глузд та інтереси держави переможуть!
Я так собі думаю, що якщо дивитися на майбутнє і думати про поповнення Помісної церкви священиками і парафіянами УПЦ(МП), можливо замість Макарія заступником варто було би обрати когось з єпископів МП, наприклад Олександра Драбинка, або більш поважного за віком Софронія. Тоді би за Помісною церквою пішла би більша група священиків Онуфрія...
Мене цікавить також таке питання, яке б хотів задати насамперед місцевим. Яка кількість парафій, священиків та прихожан Закарпаття, на вашу думку були б готові в разі створення Помісної церкви вийти з МП? Якщо чесно, дратує, що коли в'їжджаєш на територію, то більшість храмів які бачиш це православні московські цибулі, які явно не вписуються ні в історію, ні в національний поділ мешканців краю. Навіть в православній Волині не такий разючий контраст між церквами МП та КП. І там священики московського патріархату, якось більш компромісно налаштовані до українських традицій.

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини