Війна з мером за липи: як ужгородці рятують свою набережну

Уже понад два тижні в Ужгороді триває протистояння міської влади та громадських активістів довкола капітального ремонту набережної Незалежності. Наміри перелицювання набережної викликали обурення представників громади ще влітку, на етапі оприлюднення проекту візуалізації.

Війна з мером за липи: як ужгородці рятують свою набережну

У фазу прямого протистояння ситуація перейшла наприкінці серпня- на початку вересня, коли в центрі міста з’явилася будівельна техніка, а робочі почали знімати бруківку. З метою вберегти набережну в місті виник рух SaveNabka, який уже підтримали представники творчої та мистецької еліти з усієї країни.

Набережна Незалежності – одне з найулюбленіших місць для прогулянок та відпочинку містян, і один із пунктів для обов’язкових відвідин туристів. Набка – як її називають ужгородці – є частиною історичного кварталу, відомого як Малий Ґалаґов. Уздовж набережної Незалежності тягнеться відома далеко за межами міста й області липова алея, котра має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва. Липи тут були висаджені також іще за чехів, довжина алеї сягає понад 2 кілометри, а сама вона нараховує близько 300 лип, висаджених обабіч набережної.

У травні, під час візиту на Закарпаття прем’єра Володимира Гройсмана міський голова Ужгорода Богдан Андріїв з демонстративною метою прогулявся з керівником уряду також і набережною Незалежності. У ході зустрічі, між іншим, попросив прем’єра посприяти у долученні архітектурного комплексу Малий Ґалаґов до переліку об’єктів світової спадщині ЮНЕСКО. І заразом – долучитися до благоустрою набережної матеріально, передбачивши на це фінансування з державного бюджету. Проект капремонту на той момент уже був розроблений, однак на його втілення не вистачало грошей.

Уже в липні стало відомо, що кабмін на облаштування набережної виділив із державної скарбниці понад 21 млн грн. Згодом, у серпні, Ужгородська міська рада оприлюднила візуалізацію проекту капітального ремонту, і… наштовхнулася на категоричне його несприйняття активною частиною містян.

Бетон VS ЮНЕСКО

На набережній Незалежності у міськраді мають намір, зокрема, вимостити покриття алеї з гранітної плитки, а основну дорогу – вкрити асфальтобетоном, облаштувавши велодоріжку та велопарковки. Також у мерії запланували замінити на набережній лавиці, сміттєві урни та світлові опори зі світильниками. І це все, що було відомо до останнього часу: проект капітального ремонту мерія оприлюднила лише увечері четверга під тиском активістів, а широке обговорення із залученням фахівців так і не проводилося.

Між тим, наміри міської влади будь-що і нашвидкуруч освоїти державні кошти можуть обернутися для міста непоправними втратами. Треба згадати, що історичний квартал Малий Ґалаґов нині претендує на включення до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Оскільки набережна Незалежності лежить у межах цього кварталу, будь-які роботи тут мають проводитися максимально делікатно, з урахуванням архітектурних особливостей та за наявності погоджень спеціалістів у сфері охорони культурної спадщини. Тоді як запланований міською владою капремонт унеможливить номінування Малого Ґалаґова до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, стверджує дослідник архітектури Ужгорода, співзасновник проекту Uzhhorod Modernism Олег Олашин.

"Найбільшої шкоди завдасть знищення хідників із чехословацькою мозаїчною бруківкою, оскільки цей автентичний тип покриття є невід'ємною складовою пам'ятки. Полотно хідників вимощено базальтом, андезитом, мармуром та вапняками мармурового типу різноманітних відтінків. Цей скарб заплановано замінити на дешеву бетонну плитку. Також серйозною небезпекою для номінування є поява чужорідного матеріалу — плитки з Покостівського граніту, якою заплановано вимостити пішохідну частину липової алеї, – розповідає Олег Олашин. – Через необґрунтоване втручання неможливо передбачити висновки експертів ICOMOS и ICCROM, які повинні обстежити Малий Ґалаґов після написання номінаційного досьє, а також передбачити висновки Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ми можемо як отримати рекомендації з усунення дисгармонійного покриття в зоні об'єкта ЮНЕСКО, так і просто отримати відмову. Андезитові бортові камені міська влада відповідно до проекту планує демонтувати та вивезти як брухт. Так, дійсно, левова частина цих бордюрів з'явилась тут вже в радянські часи. Але ще за часів Першої Чехословацької республіки для обгородження усіх квітників, газонів та інших зелених зон використовувались саме такі андезитові камені — вони є традиційними для цього середовища".

30 серпня ужгородці зареєстрували на сайті міської ради петицію про призупинення реконструкції набережної Незалежності. Петиція впродовж першої же доби зібрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Однак уже наступного дня, 31 серпня, на набережній з’явилися робочі, котрі заходилися знімати бруківку. Мобілізувавшись через соціальні мережі, на місце оперативно прибули громадські активісти. І тут з’ясувалося, що необхідних погоджень і дозволів, що регламентують втручання в історичних охоронюваних межах міста, у підрядника немає. На місце подій присутні викликали поліцію, одночасно з тим прибули представники відділу охорони культурної спадщини ОДА, котрі своїм приписом зобов’язали підрядника припинили роботи.

Недбалий ремонт також може нашкодити і самій липовій алеї.

"Існує велика ймовірність знищення унікальної липової алеї внаслідок пошкодження коріння дерев під час робіт. Збурення громади відбулося з огляду на гіркий досвід недолугого ремонту інших вулиць та площ міста та надзвичайно негативної репутації підрядника, який має виконувати проект", каже біолог, селекціонер Генріх Стратон.

"Треба враховувати, що близько 80% кореневої системи липи широколистої знаходиться на глибині не більше 40 см і в діаметрі біля 10 м. Тому стандартні методи заміни бруківки, дорожнього покриття категорично неприйнятні, якщо є мета зберегти дерева. Відповідно потрібна спеціальна техніка, а часто ручна робота при обов’язковому нагляді спеціалістів-дендрологів за всіма етапами виконання робіт. Проект має вирішуватися комплексно, з урахуванням взаємодії, взаємодоповнення різних видів та порід рослин, утримання та догляду трав’яного газону, можливих клумб, ландшафтних композицій тощо у відповідності з екологічним обґрунтуванням концепції садово-паркової зони. Потрібний цілісний, зважений проект, і лише після цього можна починати роботи. Інакше це нераціональне, а часто навіть шкідливе для громади використання коштів", додає біолог.

Окрім загрози знищення пам’ятки в будівництві є і корупційні ризики.

Справа в тім, що виконання робіт міська рада довірила ТОВ "КБК". Це підприємство сумновідоме ужгородцям як компанія-монополіст, яка в дивний спосіб щоразу виграє тендери на проведення ремонтів по місту. При цьому, схоже, відчутно завищує вартість виконання робіт: активісти згадують про 3 кримінальні провадження, в яких фігурують ТОВ "КБК" і Департамент міського господарства міської ради. Одне з них було порушено зовсім нещодавно, після виділення додаткових 11 млн грн на ремонт площі Петефі, котрий триває вже 2 роки.

Мінкульт прийде, порядок наведе?

Тим часом, у мерії наполягають: набережна Незалежності вже давно вимагає ремонту, і отримані кошти необхідно терміново освоювати. Адже йдеться про цільове фінансування, котре в разі невикористання до кінця року буде повернуто в бюджет. Переконують: липи на алеї не чіпатимуть, а заміну бруківки здійснюватимуть вручну, без використання важкої техніки. Заперечують також, що зніматимуть історичну бруківку часів Чехословаччини і вирізатимуть дерева.

Кваплячись, міськрада руками підрядника здійснила ще одну спробу розпочати ремонтні роботи. Для цього частину набережної обнесли загороджувальним парканом, пригнали на місце грейдер і виставили "охорону" зі специфічних спортивних хлопців.

До силових конфліктів поки не дійшло, але ативісти встановили на набережній Незалежності цілодобове позмінне чергування.

Нарікаючи, що терміни зриваються, а Ужгород не має достатньо власних коштів на благоустрій набережної, міський голова Богдан Андріїв під час чергової зустрічі наполягав: "Дайте підряднику викласти 10-20 метрів бруківки, щоб переконатися, як робляться роботи і як це буде виглядати!". Але містяни не схильні вірити меру.

Адже йому інкримінують привласнення 6,5 млн грн під час реконструкції іншої архітектурної пам’ятки – винного льоху "Совине гніздо". І він вийшов під заставу після рішення суду про тримання під вартою.

Крім того, ужгородці й досі не забули його участь в Антимайдані в часи Революції Гідності, як і прихід у крісло мера шляхом підкупу і в статусі члена партії "Відродження".

Керівник підрядної організації ТОВ "КБК" Ігор Петрик, коментуючи підозри ймовірної корупційної складової, звинувачення відкидає: "Таких цін, як на картинках вони показують, немає. Вони знайшли цю ціну в інтернеті, але знаєте як: коли продають матеріал за готівку – то це одна ціна, а коли в інший спосіб – то всі супутні операції теж коштують грошей". Наприклад, при купівлі матеріалу, зі слів Петрика, компанія-продавець включає в ціну товару також і вартість його доставки, і оплату за завантаження та вивантаження.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський називає вимоги щодо погодження капітального ремонту маніпуляцією.

"Проект передбачає капітальний ремонт, а активісти чомусь називають заплановані роботи реконструкцією. Ми лише запланували відремонтувати дорогу і викласти бруківку, а не проводити якісь радикальні зміни", – каже головний архітектор.

Аби вирішити суперечки, за його словами, міськрада надіслала листа у Міністерство культури: "Ми попросили роз’яснити питання щодо погодження капремонту в межах історичних об’єктів. Одразу ж, якщо погодження потрібні, попросили погодити нам ці роботи. А в разі відмови – надати роз’яснення". А до отримання відповіді з Мінкульту, у мерії вирішили роботи призупинити.

Цей проміжковий результат громадська активістка, керівниця громадської організації "Кубло" Тетяна Смріга називає переламним.

"У цьому конфлікті найважливіше те, що змінюються стосунки громади та влади. Саме тому, що набка дуже важлива для ужгородців, нас підтримала така велика кількість містян. І вони, нарешті, зрозуміли, що можуть і повинні бути залучені у процес формування міського середовища та життя міста загалом", – каже Смріга.

Попри твердження мерії про дотримання всіх процедур, у справі ремонту набережної Незалежності прокуратура розпочала кримінальне провадження. Наразі справа розслідується за ч.1 ст.14-ч. 3 ст. 191 КК України - готування до заволодіння коштами за попередньою змовою групою осіб та ч. 1 ст. 366 КК України – службове підроблення.

Міська рада нарешті опублікувала на своєму сайті проект капітального ремонту набережної, тож тепер фахівці різних сфер від громадськості вивчають, що ж саме пропонують у мерії зробити на Набці. Разом з тим, повного пакету документів на проведення робіт й досі не оприлюднено.

Українські митці та культурні діячі, громадські організації підписуються під зверненням до прем’єра Гройсмана з проханням втрутитись у процес і запобігти знищенню пам’яток. Активісти руху SaveNabka продовжують чергування на набережній Незалежності. На площі Петефі все ще не завершений "кримінальний" ремонт. І на цьому тлі Ужгород святкував свою 1125-ту річницю.

Тетяна Клим-Кашуба, для Insider

17 вересня 2018р.

Теги: липи, війна, набережна

Коментарі

Бус 2018-10-11 / 13:41:01
Андріів, де нові автобуси ?

№№№Петру 2018-09-19 / 08:17:35
ІВАН-підкуплений може,чи з тої КОГОРТИ=бригади рвачів чиновників, бізнесменів чи роботяг,жадібних..шохотятьУРВАТИ на Набці любою ціною.хоч зничтожити Набку...АЬИ ГРОШОЕЙ І ПОБІЛЬШЕ там УРВАТИ!

Петро 2018-09-17 / 20:52:37
Що то за дебіл якийсь - Иван - піар-менеджер Андріїва? Як у ХХІ ст. може бути людина настільки безнадійно неграмотна?

Вуву 2018-09-17 / 19:35:17
А ще я думаю що в цій ситуаційі потрібно звернутись за допомогою до чехів і йіх експертною оцінкою .
Адже "малий галагов" був спроектований і побудований при йіх владі.
В цій ситаційі проглядаєтся і потреба в йіх допомозі .

Вуву 2018-09-17 / 19:25:56
Тут я вичитав ... Написано чітко ... Щоб ЮНЕСКО занесло в реєстр світовойі спадщини "малий галагов" ... Вони повинні цей район оглянути і зробити експертну оцінку.
Якщо почати робити ремон (а навіть НЕ РЕКОНСТРУКЦІЮ) ... то це унеможливить заплановану процедуру ЮНЕСКО.
А мер і ті що за його спиною в тому числі гройсманн дуже хочуть "освоювати 21млн. грошей" і йім насрати на історичну і культурну спадщину і на малий галагов ... Як зрештою і на саме ЮНЕСКО З ЙІХНЬОЮ ЕКСПЕРТНОЮ ОЦІНКОЮ.
Носатого конюха і базарного вінницького баригу цікавить бабло ... А всі решта проблеми які можуть бути і йіх наслідки ... Вони скидають на вимучене непростим життям суспільство.

Иван 2018-09-17 / 11:53:13
Европа уже гарна и Ужгород майе буты гарним

НОВИНИ: Соціо

11:03
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 3
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини