В Ужгороді презентували книгу поезій, статей про народний одяг та світлин робіт майстрині Марії Купарь (ФОТО)

Учора, 30 травня, у приміщенні Закарпатської організації Національної спілки письменників України відбулася презентація книги «Немає кращого, як в цьому світі жити» ужгородської майстрині Марії Купарь.

В Ужгороді презентували книгу поезій, статей про народний одяг та світлин робіт майстрині Марії Купарь (ФОТО)

До видання увійшли поезії, статті про народний одяг закарпатців та світлини авторських робіт. Книга побачила світ у Всеукраїнському державному видавництві  «Карпати» 2017 року. 

Ганна Дрогальчук, директор Обласного організаційно-методичного центру культури, у своїй передмові, характеризуючи автора, відзначила, що «вона не просто модельєр народного одягу, вона майстриня, яка своїми руками творить радість, народжуючи-фантазуючи диво вишиваних узорів, розписів, що зберігають столітні традиції і мають тисячолітнє коріння». В її вишиванках і концертних костюмах, зробленими за ескізами Марії Василівни, виступали артисти Державного заслуженого Закарпатського народного хору, багатьох самодіяльних ансамблів пісні і танцю Закарпаття. А лауреат багатьох міжнародних вокальних конкурсів Андрея Мешкова, обдарована співачка, яку знають далеко за межами краю, – Дарина Степанюк та прославлений дует «Рідна пісня» у складі Сергія і Тетяни Раховських із задоволенням співають у костюмах, виготовлених майстринею.

На окреме слово заслуговує й літературна творчість Марії Купарь. Її вірші – це поезія людини, яка має життєвий досвід, можливо, трохи втомлена боротьбою, але не зламана обставинами, і яка живе, керуючись Божими заповідями. Її поезія глибоко духовна, сповнена християнської любові до ближнього, до всього сущого на цій Землі. Твори її гуманістичні, вчать добру, мають яскраво виражений оптимістичний характер, філософську спрямованість, водночас по-дитячому щирі й безпосередні.

Це вже її третя книга. Перша «Вогник вічної любові» (2013), друга «Відродження» (2014). Варто відзначити, що Марія Купарь нагороджена дипломом лауреата першого ступеня літературно-краєзнавчого конкурсу імені Мирона Утриска за книжку «Немає кращого, як в цьому світі жити», який 2017 року провела Міжнародна громадська організації «Світовий Конгрес бойків».

Презентація пройшла в дружній теплій атмосфері. З вітальним словом до присутніх звернувся головний редактор Всеукраїнського державного  видавництв  «Карпати» Борис Кушнір. Свої думки про поезії Марії Купарь висловив голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі. Він відзначив, глибину думки і філософський настрій віршів. А також наголосив, що якби з ними свого часу мали можливість ознайомитися такі класики крайової літератури, як Іван Чендей та Петро Скунць, то залишилися б задоволеними прочитаним.

Голова Закарпатського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль розповіла про майстриню, її діяльність, поділилася враженнями про видання.

З поетичним привітанням виступили учасники театральної студії «Бавка» ГО «Щасливі діти» та продекламували поезії зі збірки, а Тетяна та Сергій Раховські виконали пісні на слова Марії Купарь.

Своє вагоме про автора сказали й директори Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан та КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Ганна Дрогальчук. Зокрема вона відзначила, що Марія Купарь – багатогранна особистість, має щиру душу й велике добре серце.

Згадували про неї й художник Василь Вовчок, Євген Ясінський та інші присутні на презентації.

Володимир Мишанич, провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР

31 травня 2018р.

Теги: книга, поезії, роботи, майстриня, Марія Купарь

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини