Музейні святкування в Ужгороді завершилися нічними атракціями на Замковій горі (ФОТО)

18 травня – свято і для працівників музеїв, які цього дня приймають вітання й слова вдячності за свою надважливу працю – збереження та примноження скарбниці національної самобутності, і так само – для численних відвідувачів, котрі мають можливість безкоштовно оглянути музейні експозиції та долучитись до низки святкових заходів.

Музейні святкування в Ужгороді завершилися нічними атракціями на Замковій горі (ФОТО)

Так, у Міжнародний день музеїв Закарпатський обласний художній музей ім.Й.Бокшая проводив День відкритих дверей, упродовж якого знайомив гостей із постійними експозиціями творів мистецтва Європи XVI-XXI ст., а також тематичними виставками "Історія в 360°. Панорами" і "Рахівські полонини очима митців". У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім.Т.Легоцького професійне свято відзначили відкриттям нових експозицій: "З історії духовної культури Закарпаття XVII-ХХ ст." та "Нові надходження Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім.Т.Легоцького за 2017 рік". А на території Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту 18 травня відбули VIІІ-ий Обласний дитячий фольклорний фестиваль "Веселковий передзвін", родиний день багатопрофільного ліцею "Інтелект" і ще чимало музейних атракцій: огляди виставок, екскурсії, творчі майстер-класи та забави для дітей.

Святковий марафон продовжився 19 травня. Відвідувачі обласного музею народної архітектури та побуту стали учасниками "СковородаФесту" (в рамках форуму "СлободаКульт") – майже п'ятигодинного дійства з інтерактивами, іграми, майстер-класами, розмовами, показами фільмів, виступами пісенних колективів тощо. Як визначали самі організатори, мета вуличного фестивалю для всієї родини – провести цей день так, як міг би сам Григорій Сковорода – мандрівний мислитель, поет, педагог,  видатний українець і, зокрема, своєрідний "бренд" Слобожанщини.

В сусідньому, обласному краєзнавчому музеї ім.Т.Легоцького денна програма видалась не менш насиченою: вистави, вокальні і хореографічні композиції відвідувачам подарували Закарпатський академічний обласний театр ляльок, Ужгородський коледж культури і мистецтв, Ужгородська дитяча школа мистецтв та інші колективи культури краю. Окрім того, відбулися різноманітні тематичні виступи і майстер-класи.

А з настанням сутінків Замкова гора привабила тисячі відвідувачів для участі в акції "Ніч музеїв" – унікальній нагоді проникнутись особливою, "нічною" музейною атмосферою, що випадає раз у році. Ця порівняно нова для Закарпаття традиція уже стала невід'ємним і чи не найбільш популярним атрибутом музейних святкувань.

Так, цього разу музейне "Старе село" гуляло справжню "Закарпатську свальбу" у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Артисти майстерно відтворили обряд із притаманним колоритом, жваво залучаючи до дійства відвідувачів. Автентики вечору додала й екскурсія з любовної магії "Закарпатські прелюбішки", а шоу-дефіле в традиційному народному вбранні різних районів краю, продемонстроване дивовижно вродливою молоддю, вчергове засвідчило, наскільки розкішним, незчерпно цікавим, мудрим і гармонійним у своїй строкатості є Закарпаття. А ще для відпочивальників влаштували запальний концерт харківські гурти "Муравський шлях" і "Фарби" та закарпатський "Триставісім".

Вечірню ж програму в Ужгородському замку склали виступи хору хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи, танцівників студії спортивного бального танцю "Грація" і хореографічного колективу Ужгородського центру творчого розвитку дітей та дорослих "Зіраті-Зефірчик", молодіжного хору Парафії Всіх Святих мікрорайону "Шахта". Крім того, гості зацікавлено знайомилися з виставкою одного експонату – "Біблією Франциска Скорини", а також відкритими напередодні експозиціями, всю цінність яких навряд чи можливо осягнути відразу.

Святкові заходи в обох музеях завершились близько опівночі, повідомили Закарпаття онлайн Департаменті культури Закарпатської ОДА.

20 травня 2018р.

Теги: музей, експозиція

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини