7 оригінальних різножанрових програм представлять на "безкордонному" музичному фесті в Ужгороді (ФОТО)

З 11 по 29 квітня музичною окрасою весняного Ужгорода вже вшосте стане Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів". Про унікальність фесту і його цьогорічну програму сьогодні розповіли журналістам організатори й учасники.

7 оригінальних різножанрових програм представлять на "безкордонному" музичному фесті в Ужгороді (ФОТО)

Зокрема, директор Закарпатської обласної філармонії Іван Микита наголосив: фестиваль "Музика без кордонів" не має аналогів на теренах краю, позаяк головним завданням його є пропагування винятково професійного музичного мистецтва. Промовиста ж назва вказує як на широку географію учасників фесту, так і на чималий жанровий діапазон, що дозволяє максимально охопити якісною музикою різні слухацькі аудиторії.   

Враженнями напередодні відкриття фестивалю поділилася щорічна учасниця, диригент симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії, заслужена артистка України Вікторія Свалявчик-Цанько: "Маємо за честь знову стати частиною справжнього музичного свята. Цього разу ми представимо дві програми. Перша – з нашими гостями з Мексики: фортепіанним дуетом "Duo Petrof" у складі Влади Васильєвої та Анатолія Затіна. Останній – виходець із Ужгорода, котрий уже понад 20 років мешкає в Мексиці й гастролює по всьому світі, блискучий піаніст, диригент, композитор, педагог. У виконанні дуету на нашій сцені звучатимуть тільки прем’єри. Друга наша програма – спільна з направду фантастичним музикантом Анною Тихонравовою – солісткою Харківської обласної філармонії, лауреаткою міжнародних конкурсів та єдиною в України професійною виконавицею, котра віртуозно володіє як шестиструнною, так і семиструнною гітарою. Вона представить свою сольну програму, наприкінці якої ми виступимо разом. Цікаво, що виконавиця також має перший спортивний розряд із гімнастики і, як правило, демонструє на сцені й цей свій талант, тож чекаємо на дещо незвичайне. Крім того, незабутнім враженням обіцяє стати виступ відомого одеського бандуриста Георгія Матвіїва: аудіо-візуальний концерт "Impressionism, Folk, Jazz" для багатьох слухачів відкриє бандуру по-новому". 

Ще одна закарпатська учасниця фестивалю Діана Гавата (віолончель) анонсувала концерт інструментального тріо "FLAUTANDO" – в складі Максима Заводного, а також Тараса й Ольги Маликів, із якими навчалась у Львові й досі товаришує. Про гостей із Хмельницького Діана Гавата відгукнулась як про надзвичайно талановитих музикантів. До Ужгорода колектив приїжджає вперше – і не з порожніми руками, а з "Букетом квітів": саме таку романтичну назву має їхня програма ("Bouquet of flowers").  

У свою чергу, про спільний із Діаною Гаватою концерт розповіла Катерина Гажо (орган). Багаторічна співпраця солісток Закарпатської обласної філармонії вже подарувала поціновувачам вишуканої музики низку цікавих програм. Зараз дует представить концерт за творчістю видатного угорського композитора Ференца Ліста, куди ввійдуть як загальновідомі композиції, так і твір на тему хоралу з опери "Пророк" Дж.Меєрбера – надзвичайно великий, глибокий, наповнений – шедевр пізнього Ліста на ужгородській сцені звучатиме вперше. 

Крім того, Катерина Гажо зізналась: "Цей фестиваль дуже важливий для нас, музикантів, адже це чудова нагода співпраці з колегами з інших країн. Вони радо обмінюються досвідом, знайомлять зі своїми традиціями і культурними "родзинками", діляться з нами творами, про які ми, можливо, не знали, відкривають нам дорогу до інших престижних культурних подій, запрошують до себе з гастролями. Відтак, завдяки "Музиці без кордонів" зароджується і розвивається надзвичайно плідна та приємна творча співпраця".   

Організатори сподіваються, що не менш очікуване це свято музики і для меломанів. Саме для них у найближчі дні на головній концертній сцені Закарпаття буде представлено сім оригінальних різножанрових програм від учасників із шести областей та гостей із Мексики. Стартує ж фестиваль уже завтра, 11 квітня, о 18.30 – яскраву і видовищну "Країну козаків" презентує Академічний ансамбль пісні і танцю "Поділля" (м.Вінниця), повідомили Закарпаття онлайн у Департаменті культури Закарпатської ОДА.

10 квітня 2018р.

Теги: програми, кордони, фестиваль, музика

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини