Закарпатський режисер Національного угорського театру привезе в Україну "Сім'ю Тотів" (ФОТО)

В Україні після десятилітньої перерви покажуть виставу Національного угорського театру.

Закарпатський режисер Національного угорського театру привезе в Україну "Сім'ю Тотів" (ФОТО)

У рамках ІІІ Міжнародного мистецького фестивалю "Карпатський простір" в Івано-Франківську відбудеться одна з найочікуваніших театральних подій цього року — показ вистави Аттіли Віднянського, якого називають серед найкращих європейських режисерів. Він презентує "Сім'ю Тотів".

Так трапилося, що в Україні після майже десятилітньої перерви покажуть виставу Національного угорського театру, яку й поставив наш земляк, він же — художній керівник театру Аттіла Віднянський. Його ім'я справді відоме й дуже впливове в театральній Європі. 1992-го Аттіла закінчив режисерський курс Київського театрального інституту імені Карпенка-Карого. Через рік на базі випускників угорського курсу він заснував у місті Берегове Угорський театр ім.Дьюли Ійєша. 2004 р. Ахіллу призначено арт-директором Угорської опери в Будапешті. З 2013-го він очолює Угорський національний театр. 

Аттіла Віднянський Péter Gyula / nullahategy.hu

У Києві в 90-х Віднянський поставив на сцені Театру імені Лесі Українки виставу за п'єсою Ж.Фейдо. 

У Франківську цей режисер презентує "Сім'ю Тотів", виставу за п'єсою Іштвана Еркеня, класика угорської літератури. Сюжет твору, очевидно, ніколи не втратить актуальності, адже це історія про те, як звичайне сімейство перетворюється на таку собі тоталітарну секту. Дія перенесе глядача у невеличке курортне містечко, в сімейство Тотів. Спокій у цій родині порушить такий собі "невідомий" — військовий… Його поява змінить не тільки настрої в сім'ї, а й щось у самому світі довкола Тотів. 

Угорський національний театр заснований ще 1837-го. Це культовий театр, який містить у своїй афіші національну та світову класику. 

Варто також нагадати, що сам Аттіла Віднянський частенько про себе каже, що він — угорсько-український митець, адже народився в Мужієві, невеликому селищі Берегівського району Закарпатської області. 

Показ вистави одного з найпомітніших європейських режисерів — без перебільшення, одна з головних подій театрального року в Україні. 

Крім цього, в театральному сегменті фестивалю "Карпатський простір" (він триватиме в Івано-Франківську 4, 5, 6 травня) є й інші яскраві театральні події. 

З Грузії до України приїде Тбіліський державний театр імені Сандро Ахметеллі з виставою "Колискова війни" (режисер Іраклій Гогія). Це вистава, в якій глядачі почують голоси дітей, котрі пережили шок у часи воєнних конфліктів. З Білорусі на Івано-Франківський форум завітають митці Незалежного театрально-музичного проекту з виставою "З життя комах" (режисери Дмитро Богославський, Світлана Бень). Із Чехії — SPITFIRE COMPANY — з трагіфарсом "Антислова" за твором Вацлава Гавела. 

Очікуються також популярні театри з Польщі, інших європейських країн. Окремий блок "Карпатського простору" — програма "Лялькові обереги", що об'єднає цікаві лялькові вистави з різних українських міст — Дніпра, Черкас, Ужгорода, а також вистави з Литви, Румунії. 

Зокрема, 3 травня на сцені Івано-Франківського обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки покажуть гучний львівський ляльковий проект "Гамлет" В.Шекспіра (переклад Юрія Андруховича). Режисер вистави Олексій Кравчук каже, що його вистава досліджує механізми маніпулювання людьми. 

З іншого боку, в цій виставі театру "І люди, і ляльки" справді є якась містична взаємна маніпуляція: актор маніпулює лялькою, а лялька — актором. 

"Карпатський простір" ініційований Національним академічним театром оперети і його очільником Богданом Струтинським. На думку пана Богдана, такі масштабні міжнародні проекти допомагають Європі краще пізнати Україну та оцінити її потужний творчий потенціал, а сама Україна має змогу долучитися до найцікавіших європейських проектів у царині театру, музики, сучасного мистецтва. 

Дитро Левицький, "Дзеркало тижня"

31 березня 2018р.

Теги: Віднянський, театр, Угорщина

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини