В УжНУ відбулася зустріч з послом Литви в Україні Марюсом Януконісом (ФОТО)

«Ми зацікавлені, щоб Україна створила власну історію успіху», - мовив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс на зустрічі в УжНУ

В УжНУ відбулася зустріч з послом Литви в Україні Марюсом Януконісом (ФОТО)

У четвер, 29 березня, в рамках робочого візиту на Закарпаття, УжНУ відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс. На зустрічі з дипломатом  був присутній Почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області Віктор Гарапко, українські військовики - учасники війни з російськими окупантами, волонтери, студенти військової кафедри УжНУ.

Модератор зустрічі, директор Інформаційного центру НАТО при ДВНЗ «УжНУ» Інна Туряниця зазначила, що перебуваючи з візитом на Закарпатті, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської республіки не міг не зустрітися з учасниками АТО: «Ми повинні перемогти в цій війні, де зіткнулися демократія і авторитаризм, добро і зло. В цій війні Україна є форпостом Європи, а тому нам надзвичайно потрібна підтримка наших закордонних партнерів. Литва - це така країна, яка  допомагає Україні з перших днів російської агресії».

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Мирослава Лендьел наголосила на важливості партнерських відносин між Україною і Литвою в дуже нелегкий час зіткнення з російською агресією. «Литовська Республіка, її керівництво, дипломатичний корпус з початку подій 2014 року однозначно називала їх війною. Від початку військових дій і дотепер Литва надає значну військову, політичну і економічну підтримку нашій країні, за що ми дуже вдячні. Наразі Європа та весь світ починає розуміти весь масштаб російської агресії, значною мірою через роботу України та її союзників, зокрема Литви» - сказала Мирослава Лендьел.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс виразив вдячність за можливість поспілкуватися з вояками, які захищали Україну в драматичний час. «Ми знаємо, яку роль військові Закарпаття відіграли у протистоянні російській агресії на Сході. До вас - велика повага за вашу боротьбу, захист суверенітету та територіальної цілісності України, яку Литва завжди підтримувала. Ми намагаємося детально і чітко пояснювати нашим партнерам в ЄС, що відбувається в Україні, можливо тому, що ми трохи краще розуміємо, з ким бореться і що захищає українська держава, протистоячи російській агресії».

Марюс Януконіс зазначив, що в певних європейських колах є відчутною «втома від України» і це об’єктивний процес, адже в Європі є чимало інших внутрішніх та зовнішніх проблем, але Литва намагається постійно нагадувати партнерам про підтримку України.

Особливо активною є співпраця у військовій сфері, Литва першою почала надавати допомогу в реабілітації учасників АТО, після цього до процесу підключилися інші країни. Також ведеться спільна робота з литовськими військовими інструкторами, діє спільний литовсько-польсько-український батальйон. Литва стала ініціатором своєрідного європейського «Плану Маршала» для України, який би сприяв економічному розвитку: «Ми хочемо, щоб Україна створила свою історію успіху. Важливим є економічне зростання, прихід інвестицій. Економіка України стабілізувалася, але цього все ще недостатньо» - зазначив Марюс Януконіс.

Під час розмови про співпрацю та допомогу Литви Україні Почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді Віктор Гарапко зазначив: «Очевидно, що справжніми сусідами не є завжди ті держави, з якими є спільний кордон, а ті, які приходять на допомогу в скрутну хвилину. Литва - це саме та країна, яка прийшла на допомогу першою. В нас ведеться потужний діалог на рівні уряду, громадських організацій».

В ході розмови з Марюсом Януконісом командир 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї бригади Олександр Паламарчук наголосив на важливості співпраці, зокрема у рамках реабілітації військовослужбовців в Литві: «Не потрібно забувати про військових, що вже пройшли війну та потребують елементарного відпочинку та лікування. Дуже важливо, щоб військовий, який був на фронті, хоча б тиждень відпочив та отримав просту моральну реабілітацію. Такі перебування у подальшому стимулюють та надихають військовослужбовців на виконання своїх обов’язків. Хочу також нагадати про наших дітей, яким батьки-військовики приділяють менше уваги, ніж би нам цього хотілося, адже перебувають на іншому кінці країни, на фронті».

Волонтер Віталій Грегор запропонував проект створення реабілітаційного центру, який би територіально розташовувався на Закарпатті, а Литовська Республіка долучилася в плані допомоги з підготовки матеріально-технічної бази.

Марюс Януконіс подякував українським добровольцям та волонтерам, які в найбільш скрутний період 2014 року разом з армією захистили українську незалежність: «Це був унікальний феномен для Європи, коли піднявся такий значний громадянський рух, який Росія не очікувала». Щодо реабілітаційних проектів, то  Марюс Януконіс зазначив, що Україні дуже є потрібною державна система реабілітації. Тоді б іншим державам, які мають бажання допомогти, було б набагато простіше налагоджувати співпрацювати в цьому питанні.

Олексій Шафраньош, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

30 березня 2018р.

Теги: Литва, посол, Януконіс

Коментарі

Микола 2018-03-30 / 20:47:13
Студенту, а хіба Литва мало допомагає вже нашій країні? Прчитайте уважніше новини. Зустріч в Ужгороді направлена на зміцнення існуючої співпраці та впровадження нових проектів

студент 2018-03-30 / 10:56:01
Що,дасть зустріч для економіки?

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини