У Львові відбудеться виставка до 80-річчя "скляного" закарпатця Андрія Бокотея (ФОТО)

Експозицію представлять 21 березня у Національному музеї ім. Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20).

У Львові відбудеться виставка до 80-річчя "скляного" закарпатця Андрія Бокотея (ФОТО)

Твори академіка Андрія Бокотея давно вийшли на сві­то­вий рівень. З його ім’ям пов’язують розвиток сучасного світового руху в художньому склі – так званого studio glass movement. Уже понад три десятки років роботи видатного львівського майстра гутного скла є бажаними гостями у Парижі, Нансі, (Франція), Льєжі (Бельгія), Ут­р­е­хті (Нідерланди), Ста­ван­гері (Норвегія), Санкт-Петербурзі, Кракові, Будапешті тощо. А це є свідченням того, що словосполучення  «скло Бокотея» стало означен­ням мистецького явища  найвищого ґатунку і, безумовно, сво­єрідним фірмовим знаком львівської гутної школи.

Особливою ж заслугою пана Бокотея є організація міжнародних симпозіумів гутного скла, перший із яких відбувся 1989 року. Скільки на загал взяли участь у симпозіумах знаних митців, арт-критиків, галеристів, працівників музеїв участь, важко й злічити! Симпозіуми приймали таких метрів художнього скла, як Ксав’є Гомез (Іспанія), Ервін Ейш  та Теодор Зельнер (Німеччина), Марвін Ліпофскі, Стівен Ді Едвардс та Джош Сімпсон (США), Мікко Меррікалліо (Фінляндія), Ян Зорітчак (Франція), Іржи Шугайєк (Чехія), Майкл Роджерс (Японія)…

Дуже важливо, що під час цих зустрічей відбуваються студентські міні-симпозіуми, на яких співпрацює молодь із десятків країн Європи. Всі акції симпозіумів є відкритими – учасників запрошують до участі у конференціях та тематичних обговореннях, і вони не лише спостерігать, а й працювать біля склопечей.

Випрацьовано ще одну гарну традицію: виготовлені на симпозіумах роботи оргкомітет дарує Львову – для поповнення колекції єдиного в Європі Музею скла, створеного 2006 року.

Повертаючись до виставки, що її організовують з нагоди ювілею маестро гутного скла у Національному музеї у Львові, варто додати, що в рамках святкування 80-річчя Майстра засновано першу премію професора Андрія Бокотея для молодих художників-склярів. А нагородження переможців відбудеться під час відкриття виставки в НМЛ.

Андрій Андрійович Бокотей народився 1938 року в селі Брід, що в Іршавському районі Закарпатської області. 1965 р. закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (тепер – Львівська національна академія мистецтв). Вчився на кафедрі кераміки.  Дійсний член Національної академії мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка, народний художник України, заслужений діяч мистецтв України, професор.

З 1965-го –  викладач кафедри художньої кераміки ЛДІПДМ. У 1972-1988 рр. – на творчій роботі. У 1991–1992 рр. – голова Львівської організації Спілки художників України. З 1993-го – доцент кафедри художнього скла ЛДІПДМ. Згодом – завідувач кафедри художнього скла ЛДІПДМ,  проректор з навчальної роботи ЛАМ, ректор ЛНАМ. З 2015-го – керівник Західного науково-мистецького центру Національної академії мистецтв України.

Голова міжнародних симпозіум гутного скла у Львові (1989, 1992, 1995, 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014). Учасник численних персональних і групових виставок в Україні, Китаї, США, Франції, Бельгії, Ізраїлі, Польщі, Росії, Литві, Естонії, Латвії, Угорщині, Голландії, Данії, Фінляндії, Норвегії. 

Тетяна Козирєва, "День"

17 березня 2018р.

Теги: Бокотей, скло, Львів

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини