Закарпатський обласний театр драми та комедії в Хусті найперше покаже прем'єру "Наталки Полтавки"

17 лютого Закарпатський обласний театр драми та комедії вперше заявить на право існування у столиці Карпатської України – місті Хуст – прем'єрною виставою "Наталка Полтавка".

Закарпатський обласний театр драми та комедії в Хусті найперше покаже прем'єру "Наталки Полтавки"

П'єса, хоч і написана 200 років тому, проте весь цей період не сходить зі сцен як народних аматорських колективів, так і професійних академічних театрів. У чому ж секрет успіху?

Традиція і символіка. "Наталка Полтавка" має на меті, передусім, просвітницьку й естетичну місію. П'єса продовжує викарбовувати добрі традиції корифеїв українського театру, які виховувались і майстерно зростали на творі родоначальника української літератури та драматургії Івана Котляревського. Театр намагається через яскраву гру, оркестрову музику, сценічну театральну метафору прилучити молоде покоління до найкращих зразків національної спадщини.

Разом із тим, "хустський" варіант постановки "Наталки Полтавки" повністю відходить від традиційної соціально-побутової п'єси з властивим зображенням українського села, народного вбрання тощо. Чорний фон спонукає відійти від стереотипного сприйняття часу і простору дії, тим самим змушуючи заглянути у суть конфлікту, який міг відбутися будь-коли і будь-де. Форма втілення режисерського задуму є наскрізь символічною, певною мірою – приховано-психологічною. Таку глибину думки вдалося втілити за допомогою рухомих вікон як символу очей, якими вдивляються на світ, заглядають у минуле, відшукують вічність, а також служать бар'єром між особистим та соціальним; голуби – символ вірного кохання; птахи, замасковані у гілках – серця закоханих, які заблукали у підступах світу цього; "Козак-Мамай" – як уособлення народної сили духу, незламності волі в святій борні з поневолювачами; зав'язані жовто-блакитними стрічками очі – символ тимчасового затьмарення, нерозуміння подальшого життєвого шляху як до особистого щастя, так і до щастя нації. Натуральне хутро як символ добра і достатку наречених Наталки і Петра, доповнене голівками та крилами голубів – образне втілення прагнення люблячих закоханих сердець одне до одного.

Глибока символічність простежується і в самому образі Наталки як прообразу непокореної, непригнобленої України. "Наша "Наталка" про молоду дівчину, яка не ламає свого слова, твердо вірить і відстоює життєве кредо, моральні пріоритети та принципи, не торгує ними, не міняє на догоду старшим авторитетам, що живуть за законом "аби не гірше". Прості "популярні на щодень" істини зиску й вигоди, що перемагають у людині, котра захарастила своє життя речами, покланяється фірмовим знакам та брендам як істині в найвищій інстанції, є неприйнятними для Наталки, Петра й Миколи", – зазначає режисер-постановник заслужений діяч мистецтв України Сергій Архипчук.

У часи лицемірства і тотальної корупції (прототипами яких є Виборний і Возний) важливо не запродати душу і залишатися вірним серцю і чесним помислам. Образом Терпилихи відкривається ціла галерея прообразів матерів-селянок в українській літературі. Пригноблена бідністю, вона, однак, достойно поводиться, хоча й користується своєю материнською владою, але діє не грубо, не жорстоко, не раз співчуваючи дочці.

Принцип акторського втілення ролей не є одноплановим. Молодіжність як стиль постановки нового театрального організму – не лише в молодості персон і їх виконавців, а й у пошуку свободи, легкості, безвідповідальності, легкодушності, моторності, окриленості, мрійливості відчайдухів, які взялися за нелегку мистецьку ношу з рішучістю, притаманною найкращим синам нашого народу. Для нашої адаптації важливо показати і народ, і трупу нового театру.

Сценографія художника Ігоря Білецького – не мальовано-пейзажна, ілюстративна, а дієва – ближча до технології кліпу.

Костюми Лариси Гончарової об'єднують минуле і сучасне, граючи на стереотипах моди, апелюючи до естетики поетично-метафоричного театру.

Не меншого шарму виставі додає музичний компонент у супроводі оркестру (керівник – Олександр Локотош), на канві якого побудована вистава, що цілком пояснює зазначений жанр – "музичне дійство". А завдяки аранжуванню відомого у краї композитора Віктора Чаусова звучання деяких музичних творів набуло місцевого колориту.

Тож, продовжуючи традицію театральних корифеїв української сцени, новостворена трупа Закарпатського обласного театру драми та комедії символічно розпочинає нову сторінку театральної діяльності в історичній столиці Карпатської України, яка, віримо, стане поштовхом для створення нових, не менш цікавих сценічних втілень.

Олеся Чепелюк, керівник літературно-драматичної частини Закарпатського обласного театру драми та комедії

 
05 лютого 2018р.

Теги: прем'єра, театр, Хуст

Коментарі

Вуву 2018-02-16 / 07:21:59
Область одна ... Обласних театрів (наче) три ... Ужгород ... мукачево ... хуст . Так де справжній обласний театр ?
Якщо він в хусті ... то чому він не в обласному центрі ? Він жеж ОБЛАСНИЙ.?
Ось так і всюди такі результати де якийсь лисий болван керує тим ... до чого немає ааабсооолютнооо "чорного поняття" .



2012 2018-02-06 / 09:06:04
Частково погоджуюсь з О.Д. Але не треба наперед робити песимістичні прогнози. Хуст відроджує театральні традиції "Нової сцени" часів Карпатської України й Народного театру Всеволода Майданного.Удачі!

О.Д. 2018-02-05 / 17:10:04
Хто буде глядачами вистав цього обласного театру? Хустяни? У маленькому містечку любителів театру точно можна перерахувати на пальцях якщо не однієї, то двох рук. Спершу можуть бути й аншлаги, юо для Хуста це явище нове. Але я говорю про тяглу перспективу...
Їздити з Ужгорода і Мукачева за 100 км в один бік ніхто точно не буде.
Хто актори в цій постановці? Відповідно, якою буде якість?
Цей анонс мав би насамперед дати відповідь на ці запитання, породжені "культурним" самодурством Москаля.
Втім, бажаю театру в Хусті удачі. Якщо вдасться встояти і розвинутися в добру якість - я "за". Ще одне якісне культурне явище в нашій області зайвим точно не буде...

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини