Свої чверть століття Cantus святкуватиме в Ужгороді, виконуючи вибрані твори та фрагменти "Різдвяної ораторії" Баха

В грудні виповнюється чверть століття з часу створення академічного камерного хору "Cantus" – провідного музичного колективу Закарпаття.

Свої чверть століття Cantus святкуватиме в Ужгороді, виконуючи вибрані твори та фрагменти "Різдвяної ораторії" Баха

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 25-річчя творчої діяльності колектив відсвяткує концертом.

Історія хору розпочалася у 1985 році: спадковий музикант (батько – знаний диригент і педагог, заслужений працівник культури України Петро Сокач), випускник Київської державної консерваторії ім.П.Чайковського й на той час викладач Ужгородського музичного училища ім.Д.Задора Еміл Сокач, заручившись підтримкою кількох однодумців, вирішує створити власний хор. Символічно, що перший виступ колективу відбувся на сцені Закарпатської обласної філармонії саме в рамках концерту-присвяти ювілеєві видатного українського хорового диригента, педагога, композитора, вокаліста, культурного та громадського діяча Михайла Кречка, котрий, за словами Еміла Сокача, помітно доклався до формування його професійних і, певною мірою, життєвих поглядів. 

У 1992 році колективу, що вже здобув позитивний досвід концертування та участі в престижних музичних конкурсах не лише в Україні, а й за межами (Угорщина, Італія), надано статус "професійного" – і саме ця подія вважається офіційною точкою відліку діяльності провідного музичного колективу Закарпаття. Колектив у складі 28 учасників очолили брати Еміл і Станіслав Сокачі – художній керівник та директор відповідно. 

Відтоді до географії країн, в яких презентував свою творчість "Cantus", додалися також Естонія, Литва, Польща, Словаччина, Австрія, Німеччина, Франція, Великобританія, Норвегія, Швейцарія, США. З окремими тамтешніми колективами закарпатців єднає плідна творча співпраця, до прикладу, для співаків і диригентів зі Швейцарії з 2000-го року й донині "Cantus" проводить майстер-класи із вивчення української хорової музики. А з 2001-го року чудовою нагодою для зустрічі в Ужгороді професійних виконавців та колективів із різних країн є ініційований Емілом Сокачем "Фестиваль сучасної духовної музики". Через об’єктивні причини з 2014 року фестиваль не проводився, проте відомо, що навесні 2018-го традицію буде відроджено.

"Cantus" активно пропагує академічне музичне мистецтво на найрізноманітніших вітчизняних сценах – як професійних, так і імпровізованих: від концертних закладів національного рівня та резонансних музичних фестивалів – до камерних мистецьких віталень, діючих храмів, навчальних аудиторій тощо. 

Вагомий особистий внесок у культурний розвиток Закарпаття й висока виконавська майстерність у 1996-у році принесли художньому керівнику хору "Cantus" Емілу Сокачу звання "Заслужений артист України", а в 2008-му – "Народний артист України". Самому ж колективу в 2009-му році присвоєно статус "академічного". Крім того, неодноразово здобутки хору були відзначені найвищою обласною премією в галузі музичного і виконавського мистецтва ім.Д.Задора. 

За роки творчої діяльності колективом підготовлено більше сотні концертних програм, у репертуарі – українські народні пісні, колядки та щедрівки, духовна музика вітчизняних композиторів, світова класична музика від епохи Ренесансу до сучасності, спіричуелси і джазові композиції. Кожен виступ хору "Cantus" – це справжнє свято, що твориться поєднанням вишуканого музичного смаку з глибиною трактування та довершеністю виконання. Чимало таких незабутніх митей колектив подарував слухачам, представляючи оригінальні концертні програми в атріумі будівлі облдержадміністрації та облради ("Бах у будівлі Крупки", "Меса" І.Мартона, "Темна та світла ніч душі" й ін.). 

Отже 9 грудня з нагоди 25-ліття колектив учергове запросить своїх шанувальників до атріуму, де виконає вибрані твори з власного доробку та фрагменти "Різдвяної ораторії" Й.С.Баха, до виконання яких долучаться гості концерту – інструментальний ансамбль "A Cappella Leopolis" (м.Львів).

Початок о 18.00. Вхід за квитками, повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

01 грудня 2017р.

Теги: чверть століття, Кантус, концерт, Бах

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини