В Ужгороді побачила світ нова книжка Юлії Драгун "Ой віночку з барвіночку"

У видавництві «Патент» вийшла друком чергова книжка Юлії Драгун «Ой віночку з барвіночку» (2017). Попри те, що писати почала вже в зрілому віці вона досягла неабияких успіхів.

В Ужгороді побачила світ нова книжка Юлії Драгун "Ой віночку з барвіночку"

Нині у її творчому доробку п’ятнадцять книг поезії, прози й драматичних сценок. Художня література стала для неї не тільки захопленням, а й творчою програмою всього подальшого життя.

У новій книжці подано п’єси Юлії Драгун в яких описані стародавні Новоселицькі вечорниці, колядування й вінчування, весільний обряд та інші фольклорні дійства, які відбувалися у селі традиційно протягом багатьох десятиліть і стали невід’ємною складовою нашої культури. До збірки також увійшли коломийки, записані авторкою з уст своєї матері, бабусі та односельців.

Характеризуючи її творчість у цілому, відомий фольклорист Іван Хланта у вступній статті пише: «Патріотизм її творів органічно випливає із глибокого знання традицій та етнографічного багатства Тячівщини, бере наснагу з живих коренів нашого народу. Її твори варто читати з теплим розумінням, щоби бодай дещиця з них назавше залишилась у пам’яті й живила, виправдовувала непізнаність і високість нашого незнищенного духу».

У рецензованій книжці Юлії Драгун багато світла і тепла, що проливаються в душу читача,  ніби живлющий вогонь, відчувається, що її життєва мудрість почерпнута не з книжок, а від землі, від отчого порога. Її твори спроможні очищати людські душі, особливо дитячі, від намулу буденності, утверджуючи загальнолюдські цінності, випромінюючи оте світло добра й справедливості, що дає Всевишній під час народження людини, щоб здобути потім істинне щастя.

На думку мистецтвознавця Івана Хланти, цінність видання ще й у тому, що в ньому подано автентичний фольклорний матеріал, зібраний у рідній Новоселиці, зокрема, колядки, вечорниці, весільні обряди тощо. Заслуговує на увагу те, що фольклор записаний з вуст односельчан, які добре пам’ятають народні традиції, ще й нині побутують у селі і мають наукову цінність, поповнюють фольклорно-етнографічні надбання Закарпаття.

У збірнику вміщено чимало коломийок про кохання, яке розцвітає тихо і скромно, бо ж цвіте з внутрішньої потреби. Воно світле, цнотливе, сором’язливе. Дівчині співати хочеться від того, що вона зустріла того, хто звернув на неї увагу. Хто ласкаво дивився на неї, говорив ніжні слова. З коломийок, записаних Ю.Драгун, коли до дівчини прийшла любов, то створює собі ідеальний образ коханого в своїй душі і любить не так живу людину, як той образ, тобто любить хлопця, створеного своєю уявою. Закохані хотіли б бачити світ, у який не проникла ні краплина брехні, бо вона – це ота найперша цятка іржі, яка вже коли з’явилась, то розростеться і не вгамується, поки все не з’їсть. Чимало є коломийок, у яких один продовжує кохати, а в другого почуття вже минуло.

З рецензованої книжки довідуємося, що село Новоселиця на Тячівщині прекрасне як історичною та соціальною самосвідомістю, так і багатством внутрішнього життя, зумовленого гармонійною взаємодією з природою. Тому цілком закономірно для коломийок характерні описи природи, увага до тваринного й рослинного світів, численні порівняння світу людей із природним оточенням. Коломийкам можна довіряти. Вони містять правдиві розповіді очевидців, ґрунтуються на ретельних фактах конкретних людей і розкривають дивовижні подробиці з їхнього життя. Для творців коломийок „джерелом думки” є весь навколишній світ, зокрема природа з її лісами, лугами, горами, полонинами, ставками, садами, полями...., а також безмежний внутрішній світ людини. Тому така широка палітра тем і проблем  згаданих пісенних мініатюр.пісень.

Книжка вийшла цікавою, змістовною і потрібною для широкого кола читачів. У цьому неабияка заслуга академіка Академії наук вищої освіти України, досвідченого фольклориста, провідного методиста обласного організаційно-методичного центру культури Івана Хланти, який узяв на себе нелегку ношу – упорядкував, підготував тексти до друку, написав вступну статтю та післямову. 

Провідний методист обласного організаційно-методичного центру культури Володимир Мишанич, для Закарпаття онлайн

20 листопада 2017р.

Теги: книжка, віночок, Юлія Драгун

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини