До кінця тижня в Рахові можна ознайомитися з творчістю Ярослава Савіних (ФОТО)

Стіни танцювальної зали районного Будинку культури замайоріли яскравою палітрою кольорів. Кожен сантиметр сповнився красою написаних олією пейзажів і натюрмортів, а у повітрі витав запах фарб.

До кінця тижня в Рахові можна ознайомитися з творчістю Ярослава Савіних (ФОТО)

Такою атмосферою мистецтва та краси мали змогу насолодитись всі, хто завітав на відкриття ювілейної виставки «Моя Рахівщина» художника Ярослава Савіних, організованої майстром пензля з нагоди його 65-ти річчя.

Митець – автор майже півсотні експозиційних полотен, народився 12 січня 1952 року в Рахові, але ще в 70-их роках покинув Батьківщину та поїхав здобувати фах художника-графіка до тодішнього Ленін­градського університету. Закін­чивши навчання, залишився у Санкт-Петербурзі. З 1983-го став постійним учасником виставок Ленінградської спілки художників, а 2002-го прийнятий до Спілки художників Росії. Однак, де б не проходили його будні, душа його завжди линула до вітцівщини, і свідчення цьому – різноманіття написаних ним картин, на яких увіковічена краса рідних Карпат. Простежується у роботах автора і вплив закарпатської школи, адже займався в художній студії Василя Зейкана, працював у місцевій художній майстерні разом з Василем Костою, котрий свого часу переймав майстерність у Альберта Ерделі.

Так, навчаючись в інших майстрів пензля, Ярослав Савіних виробив власний стиль і самоствердився як художник. «Його можна розпізнати серед сотні робіт, бо має своє «лице», а це – найважливіше для художника. Не копіювати, а бути самим собою. Всі роботи – матеріалізація його душі, він показує свій світ, свої сповіді, і сьогодні, тут, ми це бачимо», –сказав про автора виставки заслужений майстер народної творчості, різьбяр Юрій Павлович.

Загалом, впродовж уро­чис­тості з нагоди відкриття юві­лейного вернісажу, чимало теплих слів було сказано на адресу митця. Спочатку художника привітали та нагородили грамотами перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Турок та начальник відділу культури РДА Володи­мир Шепета. Слово мали запрошені й добрі друзі та колеги: журналісти Олександр Масляник та Іван Волощук, художники Микола Тушер, Михайло Ворохта, Анна Волошина та інші, а освятив та благословив виставку о. Василь Носа. Окрім вітань і побажань, дехто ділився спогадами про часи спільних походів в гори. Неодноразово звучала й розповідь про зелену олійну фарбу, тюбик якої майстер пензля випадково знайшов на подвір’ї, і вдихнувши її запах, пов’язав себе з художнім ремеслом. Як розповів Ярослав Савіних, любов і захоплення закарпатською школою – в нього ще з дитинства, яскраве поєднання кольорів його заворожувало, як і краса Рахівщини. «Сама природа Рахова – дуже багата: і ці гори, і сила, і краса, яка ними закладена, оця мудрість…Побачити їх – уже щастя. Навіть якщо нічого не намалюєш» – каже художник. Однак зауважив він і недбале ставлення до природи, забруднення її сміттям, що, зізнався, дуже засмучує. Тому, на завершення побажав усім землякам, щастя та успіхів, і щоб ці успіхи були спрямовані на те, аби Рахівщина стала красивішою і кращою.

Закликом прагнення ліп­шого завершились урочисті виступи. Потім під бадьору музику народного аматорського оркестру гуцульських інструментів РБК всі фотографувались з художником і милувались його картинами. Виставка триватиме до 19 листопада, тож усі, хто ще не побачив шедеври Ярослава Савіних, має нагоду це виправити.

Андріана Леле, Зоря Рахівщини

13 листопада 2017р.

Теги: творчість, Ярослав Савіних, Рахів

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини