ПАРЄ порадила Угорщині та Румунії забезпечити українцям в своїх країнах те, на що вони претендують щодо своїх меншин в Україні

Повний текст резолюції ПАРЄ по Закону України "Про освіту" містить два пункти, які наголошують на тому, що держави мають право заохочувати вивчення офіційної мови і просити, щоб державна мова була мовою навчання для всіх, а також вказала Угорщині та Румунії на те, що треба забезпечити українцям в своїх країнах те, на що вони претендують щодо своїх меншин в Україні.

ПАРЄ порадила Угорщині та Румунії забезпечити українцям в своїх країнах те, на що вони претендують щодо своїх меншин в Україні

Парламентська асамблея Ради Європи опублікувала повний текст резолюції, прийнятої 12 жовтня щодо нового українського закону про освіту.

1. Парламентська Асамблея занепокоєна статтями, що стосуються навчання на мовах меншин нового Закону про освіту, прийнятої 5 вересня 2017 року Верховною Радою України і підписаного 27 вересня 2017 року Президентом України Петром Порошенко.

2. Сусідні країни стверджували, що цей акт порушує права осіб, що належать до національних меншин, і піднімає чутливі правові питання, які підпадають також і під дію українського законодавства. Асамблея висловлює жаль у зв'язку з тим, що не було ніяких реальних консультацій з представниками національних меншин в Україні за новою редакцією статті 7 Закону, прийнятого Верховною Радою. Асамблея відзначає, що українська влада представила текст Закону про освіту Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія), щоб отримати висновок, який має бути представлено до кінця 2017; однак Асамблея висловлює невдоволення тим, що цей крок не був зроблений до прийняття Закону про освіту. Крім того, Асамблеї відомо, що в березні 2017 року Консультативний комітет з Рамкової конвенції про захист національних меншин прийняв свою думку по Україні (4-е засідання), яка повинна стати загальнодоступною на початку 2018 року, і що доповідь по Україні, представлена Комітетом експертів європейської хартії регіональних мов або мов меншин (ETS № 148), розглядається Комітетом міністрів.

3. Асамблея приймає до відома серйозну заклопотаність з ряду правових питань. Вона вважає, що важливо виконати зобов'язання, засновані на Європейській конвенції про права людини (ETS № 5), Рамковій конвенції про захист національних меншин (ETS № 157, "Рамкова конвенція") і Європейській хартії про регіональні мови або мови меншин, а також для сприяння відновленню конструктивного діалогу між різними зацікавленими сторонами. В цьому відношенні для Асамблеї три взаємопов'язаних принципи повинні направляти зацікавлені сторони до більш узгоджених домовленостей.

4. Перший полягає в тому, що знання офіційної мови держави є фактором соціальної згуртованості та інтеграції, і держави мають право заохочувати вивчення офіційної мови і просити, щоб державна мова була мовою навчання для всіх.

5. Друге питання полягає в тому, що, як заявив Консультативний комітет з Рамкової конвенції: "Мова є важливим компонентом індивідуальної та колективної ідентичності. Для багатьох осіб, що належать до національних меншин, мова є одним з основних чинників їх ідентичності і ідентифікації меншини". Таким чином, коли держави вживають заходів з пропаганди офіційної мови, вони повинні йти рука об руку з заходами щодо захисту і просуванню мов національних меншин. Якщо цього не буде зроблено, результатом буде асиміляція, а не інтеграція.

6. Третій принцип - це принцип недискримінації. Цей принцип застосовується не тільки до визнання і ефективного захисту прав осіб, що належать до національних меншин, як це закріплено в Рамкової конвенції, а також до конкретних прав, закріплених у Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, але також і до "здійснення будь-якого права, встановленого законом "відповідно до статті 1 Протоколу № 12 до Європейської конвенції про права людини (ETS № 177).

7. Для Асамблеї ці три принципи є важливими елементами більш широкої концепції першорядної важливості, яка насправді лежить в основі всієї Рамкової конвенції: концепція "жити разом".

8. Виходячи з вищезазначених принципів і всеосяжної концепції "спільного проживання", нове законодавство, схоже, не забезпечує належного балансу між офіційною мовою і мовами національних меншин.

9. Зокрема, новий закон тягне за собою значне скорочення прав, раніше визнаних за "національними меншинами" щодо їх власної мови освіти. Ці національні меншини, які раніше мали право мати одномовні школи і повноцінні навчальні програми на своїй рідній мові, тепер виявляються в ситуації, коли освіту на їх рідних мовах може бути забезпечено (поряд з освітою українською мовою) тільки до закінчення початкової освіти. Для Асамблеї це не сприяє "спільному проживанню".

10. При плануванні реформи необхідно забезпечити гнучкість, щоб уникнути поспішних змін, що завдають шкоду якості освіти, що надається учням, які належать до національних меншин.

11. У цьому відношенні трирічний перехідний період може виявитися занадто коротким. Тому Асамблея закликає українську владу проявити гнучкість щодо тривалості процесу і вжити заходів, що відповідають конкретним умовам відповідних громад і ситуації в різних областях.

12. Асамблея усвідомлює, що україномовні меншини в сусідніх країнах не мають права на одномовну освіту на своїх рідних мовах і не отримують переваг від домовленостей, спрямованих на заохочення двомовної освіти. Тому Асамблея рекомендує владі сусідніх країн, які законно закликають до захисту своїх меншин, проявити готовність запропонувати українським громадам, які проживають у відповідних країнах, аналогічні угоди з тими, на які вони претендують щодо своїх меншин.

13. Асамблея рекомендує Україні вивчити передову практику в державах-членах Ради Європи в галузі викладання офіційних мов з використанням спеціальних методів навчання, призначених для шкіл, які використовують регіональні мови або мови меншин, в якості мови освіти.

14. Асамблея постановляє стежити за розвитком подій в Україні щодо захисту і заохочення регіональних мов і мов меншин.

15. Асамблея просить українську владу в повній мірі виконати майбутні рекомендації та висновки Венеціанської комісії і відповідним чином змінити новий Закон про освіту.

 

13 жовтня 2017р.

Теги: ПАРЄ, освіта, меншини, Угорщина, Румунія

Коментарі

МИКОЛА РУСИН 2017-10-14 / 17:07:14
....мова йде про наміри закрити Центрально-Європейський Університет (CEU), заснований Джорджем Соросом. Утім, багато протестувальників вийшли на вулиці не тому, що їх хвилює доля приватного вузу, а через незадоволення авторитарним стилем правління Віктора Орбана, який все більше нагадує стиль Путіна.
https://espreso.tv/article/2017/04/10/ugorskyy_prezydent_namagayetsya_graty_v_putina_ale_vykhodyt_yanukovych

МИКОЛА РУСИН 2017-10-14 / 16:50:07
...і ще одна побрехенька, яка лиє воду на млин кацапської пропаганди з московської (і не тільки!) колокольні - в Сонячному Закарпатті, "аказиваєтся" є села, в яких живуть корінні вєнґри ! Шановні ! - Угри, а українці добре знають назву основного племені з під Уралу яке лише одну ! тисячу років тому перевалило через Карпати і "віднайшло" собі батьківщину в Дунайській рівнині !.. Але і по той бік Капат і по інший там вже жив місцевий люд - русини !.. і не одну тисчу років ! - погугліть про смт. Королево - буцімто з корінними "вєнґрами" - там досліджено археологічні розкопки поселення якому близько мільйона років - зарепетуєте - фантастика укрів !.. добре немає змоги показаті тут дані спекторологічного дослідження матеріалу розкопок - тоді ближче до наших днів - Буда і Пешт, два турецькі міста по обидва боки Дунаю відколи стали Будапєшьтом і столицею угорців (хунгарів), а русинське місто Доброчин (добро чинити) відколи стало "Дєбьрєценом" , а озеро Болото коли перейменувалось на хранцузьський лад "бОлотон".. в Закарпатській обл. Перечинському районі - здогадалися ? правильно - районний центр - місто Перечин зберегло свою русинську назву...не формат тут продовжувати, але багато в чому навіть і фахівці ще не обізнані щодо українських (русинських)топонімів, гідронімів за сучасними межами нашої держави, то, окрім Угорщини, Словаччини,Румунії, Польщі,Білорусі, але і РФ, їх чимало і в інших сусідніх державах на наших прадавніх етнічних територіях. Берестя, Пінськ, Кам'янець, Дорогочин, Малорита, Косово, Рось (міста), Піна (ріка) в Білорусі на Берестейсько-Пінсько-Турівських землях, де й до сьогодні незайшле населення розмовляє практично поліським діалектом нашої мови. Знаково, для мислячих, звучить наймення Турово-Пінщина, зафіксоване ще недавніми совєтськими мапами - «Загороддя». (За городами, містами метрополії Галицько-Волинсько-Київської). Порівняймо із «Заліссям» (за лісами стосовно Києва) — назвою Володимиро-Суздальських земель у літописній Київській державі. ... і т.д і т.п.

Віталій Грегор 2017-10-13 / 22:25:44
Якщо коротко: вірно ПАРЄ порадила Угорщині і Румунії не вмішуватись у внутрішні справи України, не спекулювати на мові, а забезпечити цивілізований діалог, а не політичний шантаж

Вуву 2017-10-13 / 20:40:56
В нас вже запоріжська область ... Завдяки таким "грамотіям" ... Стала запорізькою. Хоча по справжньому вона повинна бути запорожською ... Бо походить від ... За порогами ...
А при чім тут якась "різь" ? Точно що козаки так не говорили.
Добре що закарпатську ... Такі "специ" не зробили закарпацькою.

Тарасові 2017-10-13 / 14:30:13


Хамство. Коментар видалено. Адмін


Holub____ka 2017-10-13 / 10:55:02
Не працює "Версія для друку" виправте будь-ласка.

Читач 2017-10-13 / 07:40:23
"Крім того, Асамблеї відомо, що в березні 2017 року Консультативний комітет з Рамкової конвенції про захист національних меншин прийняв свою думку по Україні (4-е засідання), яка повинна стати загальнодоступною на початку 2018 року".
Напрошується питання, якого х**** вони зразу неоприлюднили свою думку. Тепер можуть не спішити, їх думка вже ні кого не цікавить.

Taras 2017-10-13 / 06:09:40
Тільки комісія 'Венеційська', а не 'Венеціанська', шановні журналісти не змушуйте мене за Вас червоніти ;).

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини