Письменник і журналіст Остап Дроздов презентував у Мукачеві новий роман "№2"

Переповнена читальна зала міської книгозбірні, більше півтори години відвертого спілкування - останній робочий день тижня, 6 жовтня, відзначився надзвичайно цікавою подією - зустріч з відомим українським письменником і журналістом, одним з найупізнаваніших медійників Остапом Дроздовим, який приїхав до Мукачева у рамках презентаційного туру нового роману "#2".

Письменник і журналіст Остап Дроздов презентував у Мукачеві новий роман "№2"

Розмова з мукачівської публікою була надзвичайно відвертою і проникливою - зал час від часу аплодував Остапу Дроздову, який вголос говорив про те, що, власне, думає кожен свідомий українець, його відповіді можна було розбирати на цитати... Дроздов розповідав про свій новий роман, про родину, людину, як особистість, пошуки щастя і Країну, яка є центральним персонажам його творів. 

Мукачівці довго не відпускали гостя - фото і автографи на згадку про зустріч і оригінальний подарунок від письменниці і журналістки Валентини Попелюшки - солодкий роман "№2", за словами письменника, залишать надзвичайно теплі спогади про наше місто.

Недільного ж жовтневого вечора письменник презентував свій творчий доробок у Хустській центральній міській бібліотеці. Про це пише на своїй сторінці у "Фейсбук" письменниця Олеся Чепелюк. 

"Якщо багато хто з присутніх знав пана Остап як чудового тележурналіста, то в образі письменника він відкрився для аудиторії вперше, і, варто зазначити, не в гіршому амплуа, а то й набагато цікавішому. Його презентовані романи «№1» та «№2» - це сповідь кількох поколінь, об'єднаних наскрізною ідеєю - відстояти свою ідентичність. Багатогранність особистості, ширина світогляду, нестандартність мислення, яскрава метафоричність образів і порівнянь цієї незвичайної людини захопила з перших хвилин спілкування й тримала у зацікавленості й напрузі до кінця двогодинної зустрічі. Переповісти всього почутого неможливо, тож спробую хоча би тезисно окреслити роздуми пана Остапа, які найбільше запам'яталися:

✔ "Я належну до сім'ї репресованих, і це зерно непокори, бунту зародилось у мені із самого народження"

✔ Нове покоління називає "бородатими дітьми" (через сучасну моду на борідки, як показ незалежності і готовності "вилупитись із кокона")

✔ "Коли людина стає одна проти натовпу, тільки тоді вона знає собі ціну, вона є морально сильнішою над тою більшістю, бо вони сильні тільки тим, що їх арифметично більше, а той одинак сильний тим, що сам може їм протистояти"

✔ "Ми зараз знаходимося на перешийку між поколінням "залізних завіс" і поколінням "бородатих дітей" (або "нового часу")"

✔ Про сучасну українську літературу: "У нас є багато імен, але немає текстів"

✔ Тема революцій в Україні: "Виникає асоціація із "синдром недовареної води", яка дійшла до кипіття 98°, майже закипіла, але так і не стала дистильованою... не доварилася і не знищила всі бацили, які згодом розмножились і стали ще стійкішими". 

✔"Не страшно, коли ти один, страшно, коли ти - нуль".

✔ "Не раджу дивитись телевізор, особливо різні ток-шоу (хоча сам їх веде), адже вважаю, що це "телемарафон з присмаком телемарафету". 

✔ "Третє тисячоліття - це період вільного вибору ідентичності, яке не повинне жити за догмами і законами, нав'язаними кимось у далекому минулому"

✔ "Вибори придумали для того, аби легітимізувати істеблішмент, який очолює країну... якби вибори ставили під загрозу існування політичної сили в залежності від результату, тоді їх би не проводили"

✔ "Україна - країна "повішених на цвях крил", де людям не дають літати, бо не час... а може, той час ніколи й не настане"

✔ "Кожне покоління хоче самовідтворитися у наступному. Так і хочеться поховати мудрість виживання попереднього покоління, щоби сучасне не знало, що таке ВИЖИВАТИ, але знало, що таке ДОСТОЙНО ЖИТИ і почало будувати своє майбутнє не за досвідом покоління 20 століття, а за зразком "вільного вибору"

✔ "Філософія "мусиш" відійшла в минуле", тепер філософія "хочу"

✔ "Людина має право жити там, де вона почуває себе щасливою"

✔ "Я звідси нікуди не поїду, я хочу бути тут, коли моя країна знайде мене, щоб полюбити"

✔ "Де, як не тут, в Україні, говорити українською? Я виставив за двері людину не тому, що він, українець, не знає рідної мови, а тому, що він, знаючи її, навідріз відмовився нею спілкуватися. Я не мав права допустити людину до ефіру, яка свідомо "топче" рідну мову у багнюку і таким чином допомагати цьому українофобу свідомо пригноблювати її. Це питання принципу".

✔ Улюблена цитата пана Остапа: "Не окрилюй того, з ким не збираєшся летіти в небо"

 

09 жовтня 2017р.

Теги: книга, презентація

Коментарі

upd 2017-10-09 / 14:28:33
треба йому було "дати дрозда"

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини