Парламент Угорщини одноголосно засудив зміцнення позицій української мови у новому законі України про освіту

Міністр Кабінету міністрів Угорщини Янош Лазар запевнив депутатів, що держава «захистить кожного закарпатського угорця – що б це не означало».

Парламент Угорщини одноголосно засудив зміцнення позицій української мови у новому законі України про освіту

Парламент Угорщини одностайно ухвалив узгоджену п’ятьма парламентськими партіями резолюцію, в якій вони засуджують новий закон України про освіту від 5 вересня, передає кореспондент Радіо Свобода.

За визначенням угорських парламентарів, цей закон «серйозно обмежує права на освіту та право користування рідною мовою, гарантовані законами України для угорців Закарпаття».

Серед іншого, в резолюції стверджується, що закон суперечить низці міжнародних угод, підписаних Україною, включно з двостороннім базовим договором про засади добросусідства і співробітництва між Угорщиною та Україною, а також угоді про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Парламент Угорщини у своїй резолюції закликає угорський уряд зробити все можливе, щоб не допустити вступу в дію українського закону про освіту.

Міністр Кабінету міністрів Угорщини Янош Лазар запевнив депутатів, що держава «захистить кожного закарпатського угорця – що б це не означало».

За його словами, Угорщина найрішучіше виступатиме на міжнародних форумах спільно з Болгарією і Румунією проти нового українського закону.

Лазар, серед іншого, нагадав про те, що Угорщина недавно заблокувала вступ до Організації економічної співпраці і розвитку Румунії та Хорватії, давши тим зрозуміти, що коли Київ не буде поступливішим, схожий демарш із якихсь міжнародних питань може очікувати і на Україну.

Тим часом депутат від правоекстремістської партії «Йоббік» Іштван Савої зауважив на засіданні парламенту, що його партія виступає за те, щоб у світлі цих подій встановити чіткі умови прийняття до ЄС Сербії та України. Він скритикував зовнішньополітичну стратегію владної коаліції, яка, на його думку, «діє тільки тоді, коли вже трапилася біда».

У відповідь міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у Twitter-і, що  готовий обговорити український закон про освіту з парламентаріями Угорщини, які засудили документ.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, перебуваючи у Нью-Йорку на 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН, заявив теж у вівторок, що його країна вже звернулася зі скаргою на дії України до Ради ООН із прав людини, але він планує також порушити цю тему цього тижня і під час засідання Генасамблеї ООН.

За словами Сійярто, він особисто попросив свого колегу з Австрії, яка зараз головує в Організації з безпеки і співпраці в Європі, чинити тиск на Україну, щоб не допустити вступу в дію нового освітнього закону.

Саме тому, за словами угорського міністра, він дав доручення всім угорським дипломатам, акредитованим при ООН, у тому числі й при установах ООН у Женеві, за найменшої нагоди блокувати всі важливі дипломатичні ініціативи України.

Петер Сійярто у Нью-Йорку також поінформував про наміри своєї країни всіляко протидіяти дипломатичним крокам України на зустрічах міністрів закордонних справ країн Вишеградської групи доти, поки мовно-освітнє питання угорської меншини в Україні, за його словами, не буде вирішене.

Тим часом у Москві Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що в перебігу зустрічі голів МЗС Росії й Угорщини Сергія Лаврова і Петера Сійярто у Нью-Йорку обидва, зокрема, «висловили стурбованість» українським законом про освіту, що, за їхніми твердженнями, «обмежує права національних меншин на освіту рідною для них мовою».

А в Державній думі Росії, нижній палаті російського парламенту, цього ж дня повідомили, що на її розгляд надійшов проект заяви Держдуми про «позбавлення громадян права навчатися рідною мовою» в Україні з твердженнями про новий закон України про освіту як про «акт насильницької українізації» чи «фактичну заборону на отримання освіти будь-якою іншою мовою, крім української».

Новий закон України про освіту, а саме його розділ про мову освіти в державних освітніх закладах – державну українську, – викликав критику не тільки в Угорщині, а й у Румунії, Польщі і Росії. Влада України відкинула звинувачення у витісненні мов меншин із освітнього процесу.

Верховна Рада України ухвалила закон 5 вересня, а у вівторок його підписав голова Верховної Ради України Андрій Парубій і передав на розгляд президентові України Петрові Порошенку, який протягом 15 днів має вирішити, підписувати його чи повертати з зауваженнями чи запереченнями. Раніше представник президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко повідомляла, що юристи адміністрації президента України аналізують закон про освіту на предмет дотримання Конституції та інших законодавчих актів.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайнГенконсул Словаччини в Ужгороді Мирослав Мойжіта підтримав розширення прав державної мови в новому законі про освіту.

А ряд проукраїнських організацій Закарпаття закликали Закарпатську облраду не приймати антиукраїнське звернення до Президента

19 вересня 2017р.

Теги: Угорщина, освіта

Коментарі

Олег 2017-09-21 / 09:20:54
До бібі ...Освітній закон не забезпечить працею та гідною зарплатою

Вуву 2017-09-20 / 08:41:39
От тому потрібно зробити так ... щоб вони жили тут і нікуди не йіхали ... А знали мову (дві ... три) мали працю і реалізовували себе тут .Про що власне і освітній закон .

Олег 2017-09-20 / 07:33:14
До МОВИ....Жили вони без Української,поживуть і надалі.Взагальі років ще 10 тут не залишется Угорців,молодь массово виїжджає

мова 2017-09-20 / 07:20:48
а ще більше зрозуміло, що парламентарі Угорщини живуть в іншому просторі. І їм, за малим рахунком, "наплювати" на українських угорців, які не володіючи державною - українською мовою, таким чином будуть знаходитися за інформаційним полем держави в якій проживають. Їх ситих і розбещених в Будапешті мало хвилює, що простий український угорець, не володіючи українською мовою, хоча б на рівні А2, не зможе викликати різного роду аварійні та інші невідклажні служби чи стане легкою здобиччю різногороду шахраїв чи взагалі не зможе отримувати вищу чи сереньо-спеціальну освіту.
Це, перебачте за слово, вища міра дурості, Угорського парламенту.

Вуву 2017-09-20 / 05:25:54
З усього зрозуміло що для орбана це НЕ стало справою честі і гонору до глибокодумних рішень у стосунках з Украйіною ... але справою принципу ... Аби ... "любою ціною" ... НЕ допустити прийняття цього закону ... (На підставі чого можна зробити припущення Що сам В.Орбан не сповідує загально європейські цінності ... але сповідує радикально націоналістичні і ревізіоністські погляди.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 14
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини