Закарпатське подружжя режисерів Ольга та Олександр Матеї запрошують на святкування творчого ювілею

21 вересня в Берегові відбудуться святкові заходи з відзначення 25-річчя творчої діяльності Ольги та Олександра Матеїв – режисерів Народного аматорського українського театру імені Ярослави Бандурович Берегівського міського будинку культури.

Закарпатське подружжя режисерів Ольга та Олександр Матеї запрошують на святкування творчого ювілею

У довідковому виданні "Заклади культури клубного типу Закарпатської області. Народні та зразкові аматорські колективи" (видавництво "TIMPANI", м.Ужгород, 2015), подано чимало відомостей про історію, засновників та творчі здобутки театру. Зокрема, йдеться і про саму Ярославу Бандурович (1913-1998) – знану артистку, режисера Берегівського народного українського театру, який було створено у 1956 році. "За чотири з половиною десятиліття Ярослава Бандурович здійснила постановки 70 творів українських та зарубіжних класиків. Близько 120 тисяч глядачів переглянули понад 700 вистав. У 1959 році колективу було присвоєно почесне звання "народний". Нелегкою була праця української театральної трупи. Місто Берегово географічно розташоване на кордоні з Угорщиною, й зрозуміло, що значна частина населення Берегівського району – угорці. Тому, щоб зацікавити місцевого глядача творами українських та зарубіжних класиків, треба було докладати немало зусиль і таланту", – йдеться на сторінках книжки.

Наприкінці 80-х років минулого століття Ярослава Бандурович через недугу була змушена залишити театральне життя і робота трупи на певний час припинилася. У 1992 році естафету перейняли її учні й послідовники, випускники Рівненського державного інституту культури Ольга та Олександр Матеї. У 1993 році неабиякими потугами талановитому подружжю вдалося зібрати нову трупу Берегівського народного українського театру, яка, символічно, з нагоди відзначення другої річниці Незалежності України дебютувала виставою за п’єсою українського драматурга І.Карпенка-Карого. Відтоді театр представив понад півсотні цікавих постановок за творчістю вітчизняних і зарубіжних корифеїв, а крім того – вистави закарпатських авторів та власні п’єси.

У 1996 році режисери створили ще один колектив, до якого увійшли учасники віком від 14 до 18 років. Юнацька трупа швидко зуміла завоювати прихильність глядачів і розвиватися на рівні з дорослим колективом.

В 2005 році Ольга та Олександр Матеї також стали ініціаторами ідеї та організаторами проведення обласного фестивалю-конкурсу дитячого та юнацького театрального мистецтва "Юні зірки Мельпомени" за підтримки управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури й управління культури Берегівської міської ради.

Творчі здобутки українського театру ім.Я.Бандурович мали змогу побачити глядачі не лише Берегова, а й таких міст, як Ужгород, Хуст, Свалява, Мукачево, Очаків (Миколаївщина), Тисоуйварош (Угорщина), Левоче (Словаччина). Колектив неодноразово ставав лауреатом обласного фестивалю дитячого та юнацького театрального мистецтва "Юні зірки Мельпомени", обласного фестивалю драми ім.Всеволода Майданного та Всеукраїнського фестивалю "Від  Гіпаніса до Борисфена" – з театральними  прем’єрами: "Віддавали батька в прийми" В.Канівця, "Ми теж люди" Ю.Чорі й авторськими виставами "Ласий шматочок", "Синя пташка", "Дівчина весна", "Крило Янгола", "Кара небесна", "Нереальна історія реального", "Світло зачарованих Карпат", "Лев у пастці" та новою п'єсою "І були кози ситі та сіно ціле, допоки…". Завдяки креативним режисерам-постановникам і драматургам Берегівський театр нині має власне, впізнаване обличчя на театральній арені у нашій області, Україні та за кордоном. "Так, без сумніву, в доробку театру багато нагород, та найбільша нагорода – це вдячний глядач", – наполягають театрали.

До слова, ім’я своєї видатної засновниці – Ярослави Бандурович – театрові було присвоєно не так давно, в 2012-му році, з нагоди 20-річчя його діяльності.

Цього разу свій творчий ювілей режисери та колектив театру відзначатимуть такою програмою:

У сквері по вул.Т.Шевченка:

13.30 – вшанування пам’яті засновниці театру Ярослави Бандурович.

У Берегівському міському будинку культури (пл.Л.Кошута, 9):

15.00 – презентація книги Ольги та Олександра Матеїв "Одного разу в "Берегсасі";

15.30 – урочистості, вітання від гостей, нагородження акторів;

16.30 – прем'єра авторської вистави Ольги та Олександра  Матеїв "І були кози ситі та сіно ціле, допоки...".

(Вхід вільний).

Управління культури Закарпатської ОДА

19 вересня 2017р.

Теги: Матей, театр

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини