Угорщина продовжує пресинг через мовну статтю українського закону про освіту

"Працюємо над шляхами втілення, а не емоційною інтерпретацією", – наголосив у відповідь міністр закордонних справ України Павло Клімкін. І нагадав, що "є проблеми інтеграції: 75% випускників Берегівського району не склали ЗНО з української мови".

Угорщина продовжує пресинг через мовну статтю українського закону про освіту

Угорщина звернулася зі скаргою до генерального секретаря ОБСЄ, уповноваженого організації у справах нацменшин та чинного голови ОБСЄ, а також до верховного комісара ООН із прав людини і комісара ЄС з питань розширення та європейської політики добросусідства. У цьому листі угорський уряд звертає увагу міжнародних організацій на ухвалення Верховною Радою нового закон про освіту, який, на думку Будапешта, утискуватиме права угорської меншини в Україні, передає кореспондент Радіо Свобода.

Як заявив міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції в Будапешті, його країна також просить вжити невідкладних заходів, щоб цей закон не вступив у дію.

Минулої неділі стало відомо, що міністр викликав у цій справі на понеділок посла України Любов Непоп. За відсутності посла в Будапешті тимчасового повірника у справах України в Угорщині прийняв статс-секретар МЗС Угорщини Левенте Мадяр.

Утім, пояснення українського дипломата, як і попередні заяви міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про те, що угорці за національністю, які живуть в Україні, як і представники інших нацменшин, повинні володіти українською державною мовою, не задовольнили угорську сторону.

«Ці пояснення я вважаю цинічними і неправедними, які не підтверджують правомірність ситуації», – заявив після цього Петер Сійярто.

Хоча угорська дипломатія, згідно з заявами її керівника, надалі не підтримуватиме важливі для України рішення та ініціативи на міжнародному рівні, проте Угорщина ясно усвідомлює, що відбувається на українських теренах. Задля збереження територіальної цілісності України і з огляду на необхідність продовження економічних санкцій проти Росії Київ може розраховувати на голосування Угорщини за продовження санкцій, додав при цьому Сійярто.

Також у понеділок прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв голову Товариства угорської культури на Закарпатті і депутата Верховної Ради України Василя Брензовича. На цій зустрічі йшлося про можливі негативні наслідки вступу в дію українського закону про освіту для угорської меншини в Україні.

Тим часом міжфракційна група депутатів від проурядових та опозиційних угорських партій оприлюднила цього ж дня намір письмово звернутися до президента України Петра Порошенка з закликом не підписувати закон про освіту.

Зі свого боку, міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у твітері: «Україна й надалі робитиме все для розвитку української та гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин. Це наш обов’язок».

За його словами, цього тижня Міністерство освіти України надасть детальну інформацію щодо нового закону України «Про освіту» та його застосування.

«Працюємо над шляхами втілення, а не емоційною інтерпретацією», – наголосив міністр.

Раніше в МЗС Угорщини вже заявили, що Будапешт через український закон, який вважає дискримінаційним щодо угорської меншини, не підтримуватиме жодної української ініціативи та важливих для України рішень у міжнародних організаціях і навіть перешкоджатиме Україні в реалізації важливих для неї справ на міжнародній арені, а також буде порушувати питання щодо внесення поправок у мовну статтю закону України про освіту на всіх форумах ООН, ОБСЄ та ЄС.

Новий закон України про освіту, а саме його розділ про мову освіти – державну, – викликав критику влади і правих екстремістів в Угорщині. Угорці є найчисельнішою національною меншиною на Закарпатті.

Радіо Свобода

12 вересня 2017р.

Теги: освіта, мова, Угорщина, нацменшини

Коментарі

Петро 2017-10-14 / 16:57:12
Хлопове! Хто з вас читав Закон? Та ніхто! Як фахівець скажу,що цей закон відповідає всім вимогам 5 основних компетенцій Ради Європи щодо освіти. І годі зациклюватися на праві громадянина володіти державною мовою. Назвіть країну, де Конституція не зобовязує громадянина володіти державною мовою? Може конституція Угорщини?
Дорогі мадярські батьки, не дайте себе обдурювати політиканам чи базікам типу Тібі. Угорці на Закарпатті - це не резервація. Врешті зацікавтесь чи вчать угорці державні мови в Румунії (більше 1 млн. угр.), Словаччині, Австрії, Сербії, Хорватії?

За Тібора 2017-10-11 / 08:56:19
Молодець Tibor.

Tibor 2017-09-17 / 19:18:50
Перепрошую, не значить...

Tibor 2017-09-17 / 19:17:23
Ні один угорець цей нанавистницький закон до угорців не прийняв!

Tibor 2017-09-17 / 19:15:04


Тримайте себе в руках. Коментар видалено. Адмін


Тіборові 2017-09-17 / 19:12:20
І ще раз кажу: знаю повно угорців, які нормально, з розумінням сприйняли цей закон, розуміючи, що він нічим нікому не загрожує. Бо угорці знатимуть свою угорську мову і, крім того, знатимуть державну українську. А це означає вдвічі більше можливостей...

Тіборові 2017-09-17 / 19:09:11
Ніхто тебе ні до чого не змушує, заспокойся. Закон стосується лише тих, хто вчиться чи буде вчитися в школі. А ти, якщо хочеш, на знак протесту можеш забути українську і в Києві спілкуватися виключно угорською.
Ми ж живемо в демократичній країні?

Tibor 2017-09-17 / 19:06:59
Всі угорці категорично проти цього ненавистницького, асиміляційного закону. Мову треба знати тим хто захоче, я захотів і вивчив, але вона все рівно для мене чужа не рідна і ніколи не буде рідною, зрозумійте це і не заставляйте мене важати її рідною! Я угорець і ніколи не буду українцем, який би закон би не приймали!

Тіборові 2017-09-17 / 19:00:59
розуміють

Тіборові 2017-09-17 / 19:00:19
Проти ти, чи не проти Йоббіка, але поводишся точно як йоббік.
Повно угорців з розумінням зустріли цей закон. Бо розусіють різницю між асиміляцією і інтеграцією в українське суспільство. Розуміють, що державну мову треба знати, без цього нема перспективи. Або перспектива залишатися на некваліфікованій роботі.

Tibor 2017-09-17 / 18:50:59
Я категорично проти йоббіків. Подивіться. Хто, хоча б один угорець висловився за цей асиміляційний закон про освіту? Покажіть хоть одного, ми в Києві, всі угорці одностайно висловились проти, про що говорити вже на Закарпатті! Не асимілюйте нас, ми ніколи не будемо українцями!

Тіборові 2017-09-17 / 18:46:33
Казали вже тобі, не розписуйся за всіх. Такі йоббіки як ти не можуть говорити від імені всіх угорців Закарпаття.

Tibor 2017-09-17 / 18:01:50
Нам не потрібна ні Ваша мова, ні Ваш хліб! Це ви до нас прийшли, а не ми до Вас! Ми не здамося, ми розмовляли і будемо розмовляти угорською і ме не претендуємо на уераїнськіх, державні посади. Якщо ми не розмовляємо кашею мовою, то не беріть в Україні нас на роботу, ми виживемо і без вас. Хто хоче, той навчится української, але без гвалту!

закарпатець 2017-09-17 / 15:21:13
Ми добре памятаємо, коли мадяри окупували Закарпаття й били нас по голові, криками лякали дітей, - чий хліб їсте, так і будете говорити! Тепер вони чим кращі за "мацкалів", що "захищають" "русский мир" на Донбасі? Вони готові "захистити" мадяру в Закарпатті "калібрами" Пултера, та час трохи не той та й ми незабудем ніколи Карпатську Україну!!!!! Мадяри! Чий хліб їсте, того й мова! Вивчайте Українську Мову!!!!!

Муму 2017-09-15 / 22:38:56
До ссорi:Бiльш вагомий аргумент?

сорри 2017-09-15 / 22:31:43
Тібіке, хто тебе гвалтує? Заяви в поліцію про сексуальне насильство )

Tibor 2017-09-15 / 20:22:31
Не гвалтуйте угорців своєю мовою! Вони не винні що до них прийшла Україна зненацька. Вивчайте Піаденно-Тирольський варіант вирішення кризи з нацменшинами.

Тібору 2017-09-15 / 15:57:09
Україна в цьому законі про освіту сповна дотримується і Конституції, і закону про нацменшини, і взятих на себе міжнародних зобов'язань.
Мови нацменшин вивчатимуться, школи ніхто не закриває, просто більше вивчатиметься державна мова.
Крапка.
І перестаньте здіймати ґвалт і лемент. Цей закон м'якший, ніж відповідні закони в сусідніх країнах ЄС - Румунії, Словаччині, Угорщині.

Правді 2017-09-15 / 15:53:55
Ні, складається враження, що або 75% випускників угорських шкіл - неповносправні на голову, або Будапешт зацікавлений в їх ізоляції від українського суспільства.

До Правда 2017-09-15 / 11:44:18
І не навчаться! Бо не хочуть! Бо вони "урійошні" і "бьюкньелв/поростбесейд" вчити не будуть. Колись мусили якось з горем опанувати "рускі-язік", бо побоювались "малєнкі робот". А тепер: гуляй душо -нема пекла!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини