На Закарпатті відбудеться культурний форум «СлободаКульт»

Вуличні концерти харківських гуртів, виставки від авангарду до актуального мистецтва, зустрічі з письменниками і режисерами, кінопокази, вистави і театральні воркшопи, дискусії і модні покази - все це чекає на Закарпаття 15-29 травня 2018 року.

На Закарпатті відбудеться культурний форум «СлободаКульт»

  Близько 80 подій у 8 напрямках (візуальне мистецтво, мода, музика, література, театр, кіно, лекції і дискусії, програма для дітей та підлітків) відбудеться в рамках «СлободаКульту»  – міжрегіонального культурного форуму, що познайомить закарпатців зі Слобожанщиною і налагодить містки між цими, здавалося б, такими несхожими частинами України.

«Далеко і невідомо» – такою була асоціація однієї з мешканок Ужгорода з Харковом під час опитування, яке влітку провів у місті харківський медіа проект «Накипіло».  Більшість опитаних ужгородців не пригадали про Харків майже нічого – згадували хіба про статус першої столиці, скандального мера Геннадія Кернеса, університети і російськомовність міста. І Ужгород не самотній у своєму незнанні інших регіонів України: під час прес-конференції співзасновниця форуму «СлободаКульт», директорка благодійного фонду Dofa.fund Ольга Сагайдак навела статистичні дані, згідно з якими 60% українців ніколи не виїздили за межі власних областей. «Навряд у Харкові знають, чим живе Ужгород. Більше того, опитай ми харків’ян, далеко не всі могли б засоціювати рідне місто з тими культурними реаліями і постатями, про які ми будемо говорити в рамках форуму», - резюмувала Ольга Сагайдак.

 «СлободаКульт» відбудеться за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Форум познайомить Слобожанщину і Закарпаття та допоможе налагодити сталі зв’язки між регіонами. І це не буде демонстрування найкращого, що є на Слобожанщині – скоріше спроба харківських активістів культури показати, яким вони бачать власний регіон, і у діалозі з закарпатцями краще зрозуміти себе і власні проблеми.

Організатори анонсували насичену музичну і театральну програму. Зокрема, ужгородцям запропонують концерт відомого ска-панк гурту «Жадан і Собаки» і слобожанських фольк-гуртів, електронну музику та сучасну оперу. Куратором музичної програми виступив актор харківського театру «Арабески», соліст гурту «Мертвий півень» Місько Барбара, театральну програму курує режисерка театру «Арабески» Світлана Олешко. Літературна програма познайомить із постатями від філософа Григорія Сковороди і найяскравіших представників літпроцесу 1920-х до сучасних авторів Євгена Положія і Сергія Жадана. Окремою цікавинкою стане блок «Мода» від дослідниці моди та українського гламуру Зої Звиняцківської. Окрему увагу приділили дітям і підліткам: усі програми форуму матимуть події і для цієї аудиторії. «Дитяча программа пропонує активності для дітей від 4-5 років до підліткового віку. Вся програма – максимально інтерактивна. Крім того, будуть і сімейні події для батьків з дітьми. Сучасне мистецтво, анімація, історія родин через фотографію, театр власними силами – лише частина форматів, які ми запропонуємо дітям»,–розповіла кураторка програми для дітей і підлітків, культуртрегерка Ірина Магдиш.

Усі програми форуму розробляються у співпраці з закарпатськими митцями та представниками культурних інституцій. Наприклад, до розробки програм і організації форуму долучились мукачівська організація «Молодіжні ініціативи Закарпаття», ужгородський арт-центр «Кубло», освітня платформа Nomen, дослідниця Ліна Дегтярьова, письменник Банді Шолтес, художники Наталя Тарнай і Олекса Манн та інші.

«Слобода Культ» стане вже четвертим форумом, організованим командою фонду Dofa.fund. Перший форум «ДонКульт» про Донеччину відбувся у 2014, невдовзі після початку війни з Росією. Наступні форуми відбулися у Львові та Харкові. Три форуми – це близько 300 подій і майже 40 тисяч відвідувачів у різних містах України. А у 2019 році Закарпаття передасть естафету і підготує власну програму, яку покаже в Одесі або Маріуполі.

 

11 вересня 2017р.

Теги: «Слобода Культ», фестиваль

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини