У 19-му конкурсі словацької народної пісні "Золотий соловей" на Ужгородщині взяли участь 82 учасники

10 травня 2017 року в Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району відбувся дев’ятнадцятий обласний конкурс словацької народної пісні „Золотий соловей”. Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором.

У 19-му конкурсі словацької народної пісні "Золотий соловей" на Ужгородщині взяли участь 82 учасники

Засновники конкурсу –  управління культури Закарпатської     облдержадміністрації, відділ культури Ужгородської райдержадміністрації   Середнянська дитяча школа мистецтв і   культурно-освітня організація „Матіца Словенска” в Україні   – і цього разу зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання, та провести конкурс на високому рівні.

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації  Ілдіко Молнар,  консул-радник Генерального консульства  Словацької  Республіки в  м. Ужгороді   Яна Дворецка і  голова  культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» в  Україні  Йосип  Гайніш.

Цього разу в Середньому  зібралося 82 учасники  (рекордна кількість) з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського,  Воловецького, Іршавського,  Мукачівського, Тячівського, Свалявського, Хустського районів,  міст  Ужгорода,  Мукачева, Хуста і Чопа. Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років, 2-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія  – солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років.

Компетентне журі очолила Надія Підгородська – голова циклової комісії «Академічний спів»  Ужгородського державного музичного училища імені Д.Задора, заслужений працівник культури України. До складу журі також увійшли: Й.Гайніш – голова культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” в Україні;  Л.Ленарт – голова Президії Ради директорів шкіл естетичного виховання Закарпатської області, заслужений працівник культури України; В.Зелінко – викладач-методист циклової комісії «Академічний спів»  Ужгородського державного музичного училища імені Д.Є.Задора;  М.Шванда – завідуюча вокально-хоровим відділом Середнянської ДШМ, художній  керівник народного вокально-хореографічного  ансамблю «Словенка» і  Людміла Капральова– вчитель СЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода. Журі з честю впоралося із своїм нелегким завданням і винесло своє рішення щодо розподілу призових місць.

Гран-прі конкурсу і максимальну кількість балів (10 з 10-ти можливих) у 1-й віковій категорії отримала  Шпеник Катерина   з Мукачівської ДШМ №1 ім. С.Мартона).

Перше місце  у 1-й віковій категорії розділили Білинець Юлія  (Школа мистецтв м.Хуст), Туряниця Аліна (Середнянська ДШМ) і Семйон Софія (Мукачівська ДШМ №2). Друге місце посіли  Газій Лідія (Великолучківська ДШМ), Гальовчик Олександр (Ракошинська ДШМ) і Лакатош Дарина  (Воловецька ДШМ). Третє місце  у  цій віковій категорії  зайняли   Молокус Софія (Середнянська ДШМ) і Головня Юліанна (Коритнянівська ДШМ) Серед дуетів у цій віковій категорії перше і третє місця не присуджувалися, а друге місце посіли  Медвідь Владислава і Газій Лідія  з Великолучківської ДШМ).

Гран-прі конкурсу і максимальну кількість балів у 2-й віковій категорії отримали   Вейгеші Ярослава з Середнянської  ДШМ і Тороні  Юліана з Мукачівської ДШМ №2.

У 2-й  віковій категорії перше місце згідно кількості набраних балів розділили  Білей Максим (Кушницька ДШМ) і Попович Марія (Мукачівська ДШМ №2). Другі   місця  посіли Мотринець Альона (Великолучківська ДШМ), Дьомінова Анастасія (Тур’я-Реметівська ДШМ), Криса Катерина  (Тарновецька ДШМ) і Беца Катерина (Воловецька ДШМ). Треті місця вибороли  Барна Наталія (Кушницька ДШМ) і Пилипів Павло (Ракошинська ДШМ)  Серед дуетів у цій віковій категорії  перше місце здобули дуети у складі: Гнаткович Даніела – Гнаткович Евніка (Полянська ДШМ) і  Немйо Катерина – Гузинець Дар’я  (Мукачівська ДШМ №2); друге місце не присуджувалось, а треті місця посіли  дуети у складі: Кайнц Евеліна - Черепаня Мирослава (Великолучківська ДШМ) і Тегза Катерина – Мікаелі Ребека (Школа мистецтв м.Хуст). У 3-й віковій категорії журі прийняло рішення призові місця не присуджувати.

Переможці і призери  отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні  сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу. Особливим подарунком для всіх учасників стали статуетки у вигляді скрипкового ключа, на якому сидить соловейко, які були виготовлені спеціально для цього конкурсу вмілими руками дітей з фізичними вадами.

Подарунок і щирі слова подяки за майстерне ведення програми конкурсу отримав також і вчитель ЗОШ І-ІІІ ст.№4 м.Ужгорода, незмінний ведучий конкурсних програм -  неперевершений  Янко Поханіч. Велику роботу по організації і проведення  конкурсу провели: В.Гойдош –  методист відділу мистецьких навчальних закладів управління культури Закарпатської облдержадміністрації, а також Габріелла Бровді і  Мілан Товт зі словацької редакції ТРК «Тиса-1».    

Слід також відзначити велику роботу викладачів і концертмейстерів навчальних закладів, які готували учасників. Окремої подяки заслуговує робота  керівників фольклорних колективів шкіл естетичного виховання, які забезпечили виступам учасників конкурсу якісний музичний супровід.

Учасники обласного конкурсу словацької народної пісні «Золотий соловей – 2017» роз’їжджалися по домівках з масою позитивних вражень від перебування на цьому святі словацького пісенного фольклору і з одностайним бажанням – приїхати 10 травня 2018 року у Середнє і взяти участь у конкурсній програмі  «Золотого солов’я» (до речі, наступного року він буде ювілейний, 20-й).

Оксана Ленарт,  директор Середнянської  ДШМ, для Закарпаття онлайн

11 травня 2017р.

Теги: словак, Золотий соловей, пісня, фольклор

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини