У Нью-Йорку відбудеться друга за місяць, але перша персональна виставка закарпатця

Ukrainian Institute of America спільно із Voloshyn Gallery (Київ, Україна) представляють персональну виставку художника Михайла Деяка "Recent works", на якій будуть показані живописні твори, а також барельєфи та об'єкти із металу, створені за останні кілька років.

У Нью-Йорку відбудеться друга за місяць, але перша персональна виставка закарпатця

​Це друга виставка закарпатця за цей місяць у Нью-Йорку, але перша персональна у Сполучених Штатах Америки.

Експозиція складатиметься більш ніж з двадцяти робіт із серій Space, Chairs, Rain, Genesis, Klitschko Brothers Emotions.

Куратори виставки Волтер Гойдиш та Максим і Юлія Волошини.

На виставці будуть продемонстровані абстрактні скульптури із циклу Genesis, над яким художник працює останній рік. Genesis є своєрідним засобом пізнання, що дає можливість глядачам поміркувати над деякими питання основ світобудови. Як зазначає автор: "Генезис – це створення чогось. Об’єкти із металу, які ви зараз бачите, можуть бути вашим портретом, або ж інтерпретацією даної ситуації, переданої крізь призму мого художнього сприйняття. Проходячи крізь моє ставлення, оточуючий світ набуває дивних й химерних форм." І дійсно: ми можемо побачити у обрисах так званих Квітів і щось рослинне, але квіти тут радше "космічні", холодні, переплетіння металевих складинок і дзеркальних поверхонь, – наче відбиток нашого часу, стрімкого та технологічного. Або ми можемо проассоціювати їх із Великим вибухом, що є складовою фізико-космологічної теорії про ранню стадію еволюції Всесвіту. Така багатогранність трактування робить ці роботи близькими кожній пересічній людині, адже хто не замислювався над неосяжністю зародження буття? Цими творами художни провокує та задає питання, а відповідь кожен знаходить свою, залежно від світогляду і сприйняття.

Барельєфи Water з циклу Genesis також виконані із металу, і зображують товщі води. Немов застиглі на секунду у металі хвилі, що часом бурхливі, часом спокійніші, блакитно-сині або глибоко-чорні. Як тільки-но глядач починає рухатись повз, "вода" оживає завдяки зміні бліків та рефлексів, що відбиваються на поверхні.

Також на виставці представлені роботи із циклу Space. Це лаконічна і спокійна серія картин, переважно мінімалістичні пейзажі. Поодинокий стафаж – фігурки людей які де-не-де зустрічаються на картинах, лише підкреслюють велич та масштабність ландшафтів. Характерною прикметою цих картин є присутність лінії горизонту, що десь проходить дуже низько, виділяючи глибину і безмежність обрію, а десь навпаки, монументальні і мовчазні схили і пагорби відтискають шматочок неба до краю картинної площини. Іноді небосхил розмитий і не чіткий, але всюди автор уникає переднього плану, щоб передати широчінь і неоглядність пейзажу.

Більша частина творів із серій Space, а також із серії Rain написані на склі. Художник працює у даному матеріалі не випадково, його дитинство пройшло на Закарпатті, де споконвіку місцевість вражала самобутністю і величезною кількістю рідкісних художніх технік, таких як іконографія на склі, мабуть все це відбилося у підсвідомості автора, звідси тяга до подібних експериментів. Складний але чистий та безпосередній колір, у поєднанні з поверхнею скла дає враження надзвичайної глибини.

У трьох живописних творах із проекту Klitschko Brothers Emotions художник передає емоційні переживання чемпіонів. Деяк пише історію братів Кличко, якими захоплювався ще з дитинства. На полотні він втілює психологію бійців, емоції і глибокі переживання боксерів на шляху до успіху. Художник порівнює життя з рингом і робить рингом своє полотно. Деяк зазначає, що процес створення цієї серії він сприймав як поєдинок із самим собою.

Михайло Деяк – представляє молоде покоління художників України. Він працює на межі неоекспресіонізму і мінімалізму, експериментує з матеріалами. Веде активну виставкову діяльність, картини художника часто можна зустріти на аукціонах. Перший міжнародний здобуток Михайла датується 2013 роком, тоді його картина "Табуретки" увійшла до десятки найдорожчих робіт українських художників, проданих за рік на відкритих торгах.

За версією видання Artinvestment він потрапив у ТОП 20 молодих сучасних художників країн СНД. Успіх і популярність Михайла Деяка на міжнародній арені продовжують рости. Так, виконану на склі картину Деяка із серії "Стільці" (2015) купили за $16 000. Цей продаж перевищив верхній естімейт і став найдорожчим в історії Михайла на Phillips. В кінці 2014 року на цьому ж аукціоні живописна робота Деяка із серії "Klitschko Brothers Emotions" пішла з молотка за $11 800. У 2016 році відбулась персональна виставка Михайла Деяка на Scope Basel, де було представлено роботи із двох серій робіт Genesis та Space, а також художник взяв участь у Scope Miami Beach від Voloshyn Gallery. Художник живе і працює у Києві, Україна.

Відкриття виставки: 17 березня о 18:00, 2 E 79th St, New York, NY 10075, USA

Виставка триватиме із 17 березня по 2 квітня 2017 року.

11 березня 2017р.

Теги: Михайло Волошин, виставка, Нью-Йорк

Коментарі

сашко 2017-04-23 / 04:15:36
може хтось сказати що тут намальовано.чи це якась інша планета,нам невідома.

Микола Б. 2017-03-11 / 17:31:33
Михайло - файний легінь із славного Золотарьова. Скромний, розумний, чесний, добрий, відвертий,.... Живе і праює в Києві.. Міцного здоров'я і успіхів Тобі, Михайле!!!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини