У Будапешті врочистостями та концертом відзначили День української культури в Угорщині (ФОТО)

4 березня у Будапешті відбулось урочисте відзначення Дня української культури в Угорщині. Організаторами святкування стали Державне самоврядування українців Угорщини та Товариство української культури в Угорщині за підтримки Посольства України в Угорщині.

У Будапешті врочистостями та концертом відзначили День української культури в Угорщині (ФОТО)

Проведення Дня української культури в Угорщині започатковано 20 лютого 1998 року встановленням Товариством української культури в Угорщині меморіальної дошки на стіні колишньої Королівської друкарні у Будайській фортеці на відзначення 160-ліття з дня випуску у Будапешті першої літературної ластівки Західної України – альманаху народних пісень і літературних творів "Русалка Дністровая".

За багаторічною традицією свято української культури в Угорщині розпочалося покладанням вінків до меморіальної дошки "Русалки Дністрової" у Будайській фортеці. Українці Угорщини кожного року приходять сюди, щоб прилучитися до витоків українського літературного письменства, народних джерел "Русалки Дністрової", вшанувати пам'ять її творців – Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького.

Продовжив День української культури святковий концерт в імпозантному концертному залі "Дуна Палота" в центрі Будапешта.

На його початку з привітанням до присутніх звернулися президент Державного самоврядування українців Угорщини Юрій Кравченко, Надзвичайний та Повноважний посол України в Угорщині Любов Непоп та Представник української меншини в Парламенті Угорщини, голова Європейського конгресу Українців, перший заступник президента Світового конгресу українців та голова Товариства української культури в Угорщині Ярослава Хортяні.

Розпочали святковий концерт вихованці Української недільної школи при Державному самоврядуванні українців Угорщини. Її молодша група виконала танцювальну композицiю "Гопачок". Учні старшої групи Української недільної школи декламували вірші, також прозвучала пісня Б.Фільц на слова Лесі Українки "На зеленому горбочку" у виконанні вокального ансамблю дівчаток та "В’язанка українських народних мелодiй" у виконаннi ансамблю сопiлкарiв в супроводі бандури.

Виступ українських діток пройшов з великим успіхом і викликав гучні оплески, за що особлива подяка керівнику школи Вiкторiї Штефуці і вчителям Вiкторiї Бернат, Наталії Маргiтич, Любові Савiній, Олексiю Ямковенку.

У наступній частині концерту в Дуна Палоті перед глядачами виступили українські музиканти з Угорщини. Серед них – співачка Дьонді Бірток в супроводі гітариста Миколи Мацко, гітарист-віртуоз Ференц Бернат, співак і композитор Роман Меденці та ансамбль Державного самоврядування українців Угорщини "Українські мелодії" (Керівник Андраш Зан).

На завершення першої частини концерту президент Державного самоврядування українців Угорщини Юрій Кравченко та Почесний консул Угорщини в місті Івано-Франківськ Василь Вишиванюк презентували Міжнародний соціальний проект "Книга добра".

В другій частині святкового вечора пройшов гала-концерт переможців І-го Міжнародного конкурсу-фестивалю мистецтв "Stakovych fest". Організатором гала-концерту стала художній керівник та головний диригент заслуженого академічного Закарпатського народного хору, заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук. Також на свято завітала начальник управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації Вікторія Фролова.

На концерті в Будапешті виступили Остап Щудло (скрипка), Софія Дем'янів (бандура), Юлія Мандзюк (фортепіано), Іван Нодь (гітара), Вероніка Нурієва (віолончель), тріо скрипалів у складі Вікторії Петрівської, Дарини Мацьків та Остапа Щудло, Іван Несходовський (гобой), Леся Горова (композитор і співачка), Едера Бондарчук (фортепіано), Тетяна Лисенко (вокал), дует домр у складі Сом Анастасії та Бабіч Ліліани, Бенце Шрайнер (кларнет), Ніколетта Герцег (вокал), хореографічний ансамбль "Карічка", Анастасія Дьомінова (вокал), Валерія Кустіцька (естрадна скрипка), Роберт Гринюк (естрада), Ванесса Стойко (вокал), Анастасія Сом (домра) та Симфонічний оркестр ужгородського державного музичного училища ім.Д.Задора (керівник заслужена артистка України Вікторія Свалявчич-Цанько).

В рамках концерту відбулося представлення художніх робіт переможців образотворчої частини "Stankovych fest" та лауреата першої премії в номінації "образотворче мистецтво" Альбіни Довбак.

Завершила святковий концерт юна учасниця "Stankovych fest" зі Львова Анастасія Чубінська з власною патріотичною піснею "Моя Україна", – пише www.ukrajinci.hu.

06 березня 2017р.

Теги: Будапешт, врочистості, культура

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини