Пауерліфтинг є одним із найуспішніших видів спорту на Закарпатті (ВІДЕО)

Пауерліфтинг є одним із найуспішніших видів спорту на Закарпатті. За минулий чотирьохрічний цикл він став найкращим серед неолімпійських видів.

Пауерліфтинг є одним із найуспішніших видів спорту на Закарпатті (ВІДЕО)

Розвивають цей силовий спорт із грудня 1982 року в Ужгородському національному університеті, у 2000 році була створена обласна федерація пауерліфтингу. Тим ентузіастом, котрий виховує не одне покоління закарпатських пауерліфтерів є Андрій Федорішко. Його вихованці є багаторазовими Чемпіонами України, учасниками та призерами Чемпіонатів Європи та світу. Найуспішніші його учні Єлизавета Бан (Рижак) – Чемпіонка світу, а Євген Криса – світовий віце-чемпіон.

Андрій ФЕДОРІШКО, голова Федерації пауерліфтингу Закарпаття

Ми працюємо на ентузіазмі, ми не є якоюсь грошовитою федерацією. Однак, у нас є і успіхи. Ми не тільки у закарпатському вимірі непогано стоїмо, а й у Всеукраїнському. Наприклад, у сезоні, що минає, ми тільки на Чемпіонатах України вибороли 17 медалей, із них 11 золотих (де 5 медалей серед дорослих). Маємо зараз 4 ЧУ протягом року, у різних видах програми. Маємо класичний жим лежачи, без застосування спеціального екіпірування, жим лежачи як окремий вид, триборство класичне, триборство екіпірувальне.

У цьому силовому виді спорту підіймають штангу. На відміну від бодібілдингу, тут важливі силові показники, а не краса тіла. Наразі одним із найуспішніших закарпатських пауерліфтерів є студент фізичного факультету Іван Телегій. Так, на Чемпіонаті України, який тривав у Коломиї, зміг не просто вибороти золото, а й у категорії до 66 кг у класичному жимі лежачи став рекордсменом України. Іван вижав 165,5 кг, а також перевищив норматив майстра спорту міжнародного класу.

Іван ТЕЛЕГІЙ, пауерліфтер, рекордсмен України

Займаюся пауерліфтингом уже десь 5 років, а на серйозному рівні рік. Із 2015 року вдалося виграти Чемпіонат України, став рекордсменом України і \здобув звання майстра спорту. У мої плани на цей рік входить участь у Чемпіонаті світу, потрапити у трійку призерів, здобути звання майстра спорту міжнародного класу. ЧС пройде у Америці, поїздка дуже дорога, для студента дороговартісне, потрібне фінансування, спонсорська допомога.

Шестиразовим Чемпіоном України та одним із найтитулованіших крайових спортсменів є ужгородець Олександр Шляхта. Чоловік уже брав участь у Чемпіонаті світу та Європи. Мріє знову не просто поборотися за всеукраїнську першість, а ще раз потрапити на Всесвітні змагання. А там, переконаний спортсмен, за наших представників буде не соромно.

Олександр ШЛЯХТА, пауерліфтер, шестиразовий Чемпіон України

Бачите, де займаємося. Але ми не жаліємося, уже звикли. Що нам треба? Штанга, лавочка є – більше нічого не треба. Із 2008 року займаюсь пауерліфтингом, до того ходив у зал із 1994 року. 6 разів вигравав Україну: три рази у класичному жимі, три рази в екіпіруванні. Був на Європі, у Чехії, у 2014, став четвертим, у 2015 у Швеції взяв участь у Чемпіонаті світу (де був шостий). Мрію нарешті виграти світ, але вік піджимає, важко з молодими хлопцями боротися.

Молодою надією закарпатського пауерліфтингу є студент-економіст Максим Офіцинський. Він уже є дворазовим чемпіоном України серед юнаків. Зараз він виступає у студентських першостях, але має і успіхи на змаганнях серед дорослих. Виступає Максим у категорії до 74 кілограмів, але прагне набрати масу і перейти у важчу категорію. А чотири роки тому прийшов на секцію атлетизму та почав займатися пауерліфтингом радше із цікавості.

Максим ОФІЦИНСЬКИЙ, пауерліфтер, Чемпіон України (юнаки)

Хотів спробувати свої сили у якомусь спорті. На YouTube дивився ролики як сильні хлопці штанги підіймають. Думав, що теж зможу стати таким, але проходили роки (рік-два), не міг набрати масу. Та я не опустив руки, адже у цьому спорті тяжко досягти результатів за короткий термін, на тренування потрібні роки (3-5 років). Плану. Досягти максимуму, що дозволяє моя генетика, планую набрати масу до 83 кг і спробувати, на що я здатний там. Спочатку треба Україну виграти, а потім думати про Європу.

І якщо у поїздках на Всеукраїнські змагання проблем не виникає, а от взяти участь у Чемпіонатах світу не завжди вдається. Причина – відсутність фінансування.

Андрій ФЕДОРІШКО, голова Федерації пауерліфтингу Закарпаття

У нас в участі в українських змаганнях проблем немає, відчуваємо підтримку Управління молоді і спорту ОДА. Але от з виступами у міжнародних змаганнях є. Інколи Міністерство фінансує, якщо ти в першому складі. Але от буває, що ЧС далеко, фінансування неповне і через те не вдається потрапити на ЧС. Наприклад, того року мої учні вибороли 4 путівки і жоден не поїхав.

Закарпатські пауерліфтери не жаліються на умови тренувань. Переконані: їхнього бажання та волі до перемог стане не на один всесвітній Чемпіонат. Важливо знайти кошти і небайдужих людей, які допоможуть нашим пауерліфтерам захищати честь України на міжнародній арені.

Ужінформ

10 січня 2017р.

Теги: пауерліфтинг, спорт

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини