В Ужгороді презентували нове видання книги Я. Достала "Європейське коріння" про чехословацьке Закарпаття (ФОТО)

Унікальне видання про Закарпаття побачило світ у видавництві «Карпати» - книга чеського автора Ярослава Достала «Європейське коріння».

В Ужгороді презентували нове видання книги Я. Достала "Європейське коріння" про чехословацьке Закарпаття (ФОТО)

Упорядником став кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних дисциплін факультету післядипломної освіти УжНУ Юрій Фатула, який здійснив переклад з чеської мови, творчо доповнив доробок автора, проілюстрував видання багатим фото-матеріалом.

Основою видання є путівник-довідник Ярослава Достала «Підкарпатська Русь», який вперше побачив світ ще у 1936 році. Цей довідник є виданням, яке знайомить з багатьма сторонами життя нашого краю, який з 1919 по 1939 рр. входив до складу Чехословацької республіки під назвою Підкарпатська Русь – демографічним та економічним описом більше п’ятиста населених пунктів, розвитком промисловості, освіти, культурного та релігійного життя. Особлива увага у виданні надана туристично-оздоровчим об’єктам нашого краю, який в той час з гордістю називали «Підкарпатським Давосом» та «Малою Швейцарією».

Директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець розповів про книгу, зазначивши, що видання вже є другим за рахунком. «Перше видання побачило світ у 2014 році, але як ми бачимо, до нього є великий інтерес і це мене дуже тішить. Це видання виграло державний конкурс та профінансовано загальнодержавною програмою «Українська книга – 2016». Книга буде централізовано розповсюджена по обласних бібліотеках усієї України. Дуже важливо, щоб про наш край більше знали в державі, розуміли нашу специфіку. Мета видання – підкреслити європейськість нашого краю».

Період 20-30-х років ХХ століття став важливим для економічного розвитку краю, з’являються нові промислові, інфраструктурні об’єкти, якими можна справді пишатися. Так, у 1929 р. був відкритий ужгородський аеродром, який приймав як внутрішні (Прага – Ужгород) так і міжнародні рейси (Прага – Ужгород – Клуж – Бухарест) та (Прага – Ужгород – Клуж – Ясси - Київ – Брянськ – Москва). Були механізовані солевидобувні роботи на Солотвинських шахтах, збудована нафтова вишка біля Ясіня (в присілку Стебний), тощо. Велика роль надавалася розвитку освіти та медицини: відкрита значна кількість початкових, господарських, спеціалізованих шкіл, де діти могли навчатись на шістьох мовах залежно від своєї національності, збудовані дві лікарні (у Мукачеві та Берегові), акушерська школа в Ужгороді. Значна роль відводилася розвитку туризму й рекреації, були побудовані 17 туристичних готелів і хат, відкрито 50 туристичних станцій. Основними центрами туризму стали Воловець, Рахів та Ужок. Завдяки потужній інформаційній роботі Підкарпатська Русь стала відомою в Європі як цікавий, новий туристичний регіон.

Завершуючи свій виступ, Юрій Фатула зазначив: «З позицій сьогоднішнього дня, коли ми прагнемо до Європейського вибору, приємно усвідомлювати, що у закарпатців є свій позитивний історичний досвід життя у європейській спільноті, що дає нам надію на наше Європейське демократичне майбутнє», повідомляє прес-служба УжНУ.

21 грудня 2016р.

Теги: книга, видання, Чехословаччина

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини