У Хусті відкрили унікальну виставку "дитячих" ікон (ФОТО)

16 грудня у Хустській міській картинній галереї відкрилася унікальна виставка ікон та творів сакрального живопису з нагоди 20-річчя відкриття авторської дитячої художньої школи імені Ласло Гайду.

У Хусті відкрили унікальну виставку "дитячих" ікон (ФОТО)

Унікальність вернісажу в тому, що його ідейними натхненниками та авторами більшості робіт стали саме учні цього ексклюзивного мистецького закладу, що діє як філія школи мистецтв міста Хуст на базі творчої майстерні члена Національної спілки художників України Ласло Гайду.

"Я дуже радий, що маю так багато талановитих учнів. Наразі навчаю більше 50 діток. Точну кількість вихованців за 20 років діяльності авторської школи вже й не скажу. Знаю, що більше сотні мають вищу художню освіту. Добре пам`ятаю перший свій клас у 1996 році - 6 дівчаток. Їхні роботи - іконки на склі - зберігаю як реліквії", - розповів член Національної спілки художників України Ласло Гайду.

Більше 8-и десятків творів духовної тематики представили на розсуд хустян та гостей міста юні майстри пензля, серед яких як уже досвідчені художники, що неодноразово брали участь у різних конкурсах, виставках, так і початківці. Приміром, 9-річний Анатолій Когутич вперше на такий широкий загал виставляє свій витвір. Експонує ікону на склі під назвою "Маленький Ісусик". Юний талант неабияк хвилюється, адже, як-не-як, - дебютує, та із захопленням розповідає про свою творчість. Каже, особливо полюбляє предмет "Іконопис".

"Мені дуже подобається займатися в художній школі Ласло Гайду. Наразі я опановую техніку малювання на склі, традиції якої сягають сивої давнини. Роботу "Маленький Ісусик" створив протягом двох днів. Маю багато цікавих задумок, які вчитель радо допомагає реалізовувати, вдома, зізнаюся, вже не вистачає місця для власної колекції творчого доробку", - каже юний художник Анатолій Когутич.

Цього дня метра та його вихованців прийшло привітати чимало поціновувачів мистецтва, зокрема теплі слова адресували митцям директор картинної галереї Орест Цюпко, мистецтвознавець Василь Андрійцьо, голова профкому школи мистецтв Володимир Грицько, вихованець авторської школи, популярний художник-графіст та співак Василь Полажинець тощо. А начальник управління культури, молоді і спорту Хустської міської ради Володимир Власюк виконав приємну місію - вручив Ласло Івановичу почесну грамоту міської ради за виховання підростаючого покоління, зберігання кращих традицій української культури, народного мистецтва.

"Авторська дитяча художня школа імені Ласло Гайду - це своєрідна школа, яка дозволяє викладачеві фантазувати, експериментувати, пробувати себе та учнів поза встановленими програмами. Про неї знають не тільки в Україні, але й за кордоном. Її вихованці - переможці конкурсів різних масштабів. І сьогоднішня виставка, ці чудові ікони - теж результат успішної діяльності. 20 років - це юнацький творчий етап, його запал та енергетика передається дітям, об`єднує нас усіх із духовним відродженням, якого так бракує у цей складний час", - ділиться мистецтвознавець Василь Андрійцьо.

У особливий спосіб - музичними та пісенними композиціями, які додали всім присутнім святкового настрою, привітали винуватців вагомої арт-події вихованці школи мистецтв, зокрема юні вокалістки Анастасія Горбата та Вероніка Гряділь (викл. Олена Маринець)подарували пісні, лауреат Всеукраїнських та обласних конкурсів Олександр Порада (викл. Світлана Паштецька) - майстерну гру на акордеоні, а юні театрали Олександра Кривська та Денис Рокос (викл. Наталія Гержик) чудово продекламували дотепну гумореску та ліричний вірш.

Унікальна виставка діятиме упродовж новорічно-різдвяних свят.

17 грудня 2016р.

Теги: ікони, іконопис

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини