Тріумфальна хода Україною лялькової вистави про закарпатського хлопчика триває

Для Закарпатського академічного обласного театру ляльок жовтень видався напрочуд гарячим – успішна презентація вистави "Спляча красуня" і подальші гастролі з прем’єрою до Хустського, Виноградівського, Іршавського районів області, проведення абонементних показів вистави "Справжня піратська історія" ужгородським школярам і вистави "Підкова на щастя" – діткам Ужгородського району, обслуговування дитячих садочків міста, показ недільних вистав на стаціонарі та – репетиції, репетиції…

Тріумфальна хода Україною лялькової вистави про закарпатського хлопчика триває

Разом із тим, відбулися й події, резонанс від яких вийшов далеко за межі Закарпатської області та пролунав по всій Україні. Так, 25-26 жовтня відбулися дводенні гастролі у Києві, на базі театру ляльок у самісінькому центрі столиці, присвячені 35-річчю діяльності колективу. Столичній театральній та громадській спільноті продемонстрували твір, який вважають візитівкою закарпатських лялькарів – виставу "Недотепа із Вертепа" Дмитра Кешелі (режисер – заслужений артист України Олександр Куцик, сценограф Ярослав Данилів, актори – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова та Микола Карпенко). 

Нема потреби зайвий раз представляти виставу, яка неодноразово привозила найвищі нагороди з міжнародних форумів лялькових театрів, зокрема, з Чехії, Польщі, Угорщини, Румунії, Сербії, Казахстану. І цього разу вистава не залишила байдужих. Переселенка з Донецька пані Ірина, відвідавши виставу з донечкою, написала великого зворушливого листа, який важко читати без сліз: "…Ми із донькою у захваті від вистави. На питання "Що тобі найбільше сподобалося у нашій подорожі?" відповіла, що казка і сніг після казки. Це було дивовижне поєднання. Такий піднесений настрій був. Казка у реальному житті… А наприкінці вистави я зрозуміла, чому мала це побачити. Я дивилася виставу і плакала. Історія хлопчика схожа на історію донечки. На Великдень помер мій чоловік. Говорять, що люди потрапляють у цей день на небеса. Із Вашої вистави дізналася, що на Різдво розкриваються небеса і померлі приходять на вечерю. У нас про це під час святкування Різдва не йдеться. Тепер ми будемо чекати на нашого татка…".

Представники театральної громадськості теж поділилися враженнями: "…Геніальна вистава, геніальний Куцик, геніальні Орєшнікова та Карпенко. Дякую всім за сьогодні!.." – так відреагувала Дар’я Іванова, Генеральний секретар Всеукраїнської громадської організації "УЦМСДТЛ "UNIMA-УКРАЇНА", викладач кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого. В свою чергу, Леонід Попов – професор, завідувач кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого, заслужений артист України – наголосив, що вистава "Недотепа із Вертепа" занесена до Золотих сторінок національного лялькового театрального  мистецтва.

А вже 28 жовтня з виставою "Недотепа із Вертепа" закарпатці взяли участь у ХІ-му Міжнародному фестивалі комедії "Золоті оплески Буковини", що тривав із 22 жовтня по 1 листопада у Чернівцях на базі обласного драмтеатру ім.О.Кобилянської. За результатами фестивалю, на якому працювали два журі (професійне і альтернативне), найкращою ляльковою постановкою була визнана вистава "Недотепа із Вертепа" Закарпатського академічного обласного театру ляльок. 

Театрознавець Ніна Малишка

08 листопада 2016р.

Теги: хода, недотепа, хлопчик, вистава

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини