Рахів: фальшива нота депутата

Ця подія не претендувала на значущість, про неї не обмовився у стрічках новин жоден місцевий інтернетресурс, однак набула несподіваного розголосу.

о.Августин Волошин
о.Августин Волошин

Усе починалося доволі буденно й непретензійно: у  Рахівській міській раді тривали  громадські слухання щодо перейменування  в рамках декомунізації кількох вулиць. Коли ж пролунала пропозиція Партизанську  назвати іменем Августина   Волошина, слово взяв депутат Василь Гейніш – підприємець, в минулому вчитель музики, який до цього не був поміченим у  ґрунтовних наукових дискусіях й ніколи не вирізнявся особливим інтелектом. Те, що мовив далі цей обранець місцевої громади, викликало у присутніх справжній шок. Без тіні сумніву, гнівно і категорично він звинуватив Героя України, Президента Карпатської України, отця-прелата Августина Волошина в усіх смертних гріхах, а саме: створення на Думині (гора біля Рахова – О.М.) концтабору для військовополонених, знищення тисячі (sic!) євреїв, вбивство мирного населення. Усе це  підсилювалось  хаотичною жестикуляцією, криком, він так захопився своїм виступом, що вже сам почав вірити у достовірність власної маячні. Як кажуть у таких випадках, Остапа понесло…

Якщо б екс-педагог і екс-тамбуриніст місцевого духового оркестру на кухні за погарчиком сливовиці в товаристві таких же політично стурбованих українофобів з піною на роті галасував про «злочини» карпатських січовиків і президента Волошина – той факт не мав би для нас жодної ваги, оскільки вже звикли до лайок і поливання брудом наших національних героїв. Однак коли на поважному зібранні слово бере публічна особа – депутат міськради – і пересмикує факти, фальшує історію, то чи варто проявляти толерантність і просто промовчати? Звісно, що  не варто! Однак чомусь занімів від несподіванки новообраний міський голова Рахова, який провадив громадські слухання, швидко не зорієнтувався, як має себе вести у подібних випадках. Відібрало мову й в ура-патріотів, не готових до публічних дискусій. Мовчав, наче води в рот набрав,  і лідер районної партійної організації, яка «посунула» у своєму виборчому списку п’ятьох однопартійців, щоб «вивести» у депутати В. Гейніша (правда, той згодом «кинув» своїх добродійників і переметнувся до опонентів).  Та знайшовся лише один-єдиний (майже з півсотні присутніх) сміливий і  свідомий рахів’янин,   який дав відсіч фальсифікатору і  захистив честь та гідність Августина Волошина.

Тим часом  Василь Гейніш (серед своїх – Ласло-Лоці) нікого не слухав й нічого  не чув, наче мантри, повторював завчені фрази про «злочини» Карпатської України та її президента. Риторика й спосіб «аргументації» дуже нагадували стиль і методику лідерів  угорської ультранаціоналістичної праворадикальної партії «Йоббік», яку   аналітики  класифікують  як ксенофобськуантисемітську та гомофобську, від себе додам – і як українофобську, оскільки її діяльність в  Україні спрямована на підрив територіальної цілісності та суверенітету нашої держави. Ця  політична сила бачить Закарпаття виключно  частиною Угорщини і свою агресивну концепцію виносить на перший план у міжнародних відносинах.

Угорська партія "Йоббік" є іноземною партією, що здійснює неприховану політичну агітацію на території України. Депутат Василь Гейніш (ймовірно, її добровільний чи несвідомий адепт) і його нечисленні симпатики (а вони в Рахові є, тільки поки що мовчать!) раптово «забули», що 1939 року фашистська Угорщина за підтримки Гітлера кинула регулярні війська  проти Карпатської України та окупувала українську етнічну територію. Воліють також не пам’ятати, як Угорщина протягом восьми віків, не тільки у складі Австро-Угорської імперії, провадила жорстоку дискримінаційну політику проти закарпатських українців загалом і гуцулів зокрема.

У нашому спільному минулому було немало трагічних сторінок – кривавий 1939-й в Карпатській Україні, трагічний початок Другої світової, грізні воєнні 1941-1945-ті, однак українці ніколи за всю свою багатовікову історію не пускали в Дунай мадярську кров, в той час як Тиса плакала українською кров’ю. Регулярна армія Угорщини у складі німецького Вермахту нищила міста, села і тисячі українців в Україні. Однак я твердо переконаний і непохитно стою на тому, що не варто роз’ятрювати ще незагоєні рани, оскільки  на взаємних образах не збудуєш майбутнього, а дурість не має національності. Варто мовити одне одному: «Прощаю і прошу вибачення!».

Наші сусіди-поляки знайшли спосіб взаємовибачитися перед українцями за непросте спільне минуле (польський  Сенат засудив антиукраїнську операцію «Вісла»), однак інші найближчі сусіди – росіяни та  угорці – досі мовчать, хоча  мали би вибачитися перед нами за тривалу, упродовж кількох століть колоніальну політику, а не виголошувати імперські заклики до нового розподілу України. Нині немало простих угорців, котрі є членами «Йоббіка»,  декларують свою солідарність з новітнім імперфашистом – Путлером.

Не знаю, який «йоббік» стрілив у голову місцевому депутату Василю Гейнішу, де начитався чи наслухався маячні про «злочини» Волошина, однак нагадаю йому, що українська історіографія вважає Президента Карпатської України, Героя України визначним державним і громадським діячем, великим патріотом краю, священиком-гуманістом. Якщо громадянин чужої держави Ласло-Василь Гейніш (з надійних джерел мені відомо, що має паспорт громадянина Угорщини) дозволяє собі ображати національну гідність українців, обливати брудом  національних героїв, свідомо фальшувати нашу історію – то тут варто проявити професійний інтерес до цієї парсуни Службі безпеки України і дати його вчинкам правову оцінку, зокрема й за подвійне громадянство.

Не уявляю собі, щоб хтось з етнічних українців, які проживають в Угорщині, виступив перед громадами Сегеда і Деска – цих міст-побтатимів Рахова – й почав поливати помиями угорських національних героїв (таких, як Дожа Дьордь, Лайош Кошут, Іштван Сечені)   й пересмикувати історію. Йому би швидко писок заткали! А у Рахові пан Гейніш ходить, наче павич, гордо вип’ятивши підборіддя, – «надутий герой»! Гуцули традиційно мовчать, бо звикли до толерації, а депутат їхню  вроджену шляхетність та надвисоке терпіння сприйняв як слабкість і приховану підтримку власної позиції… Однак бійтесь гніву доброї людини – страшний той гнів у своїй праведності!

Це до нас крізь століття волає Іван Франко своїм віршем «Не мовчи!»:

Не мовчи, коли, гордо пишаючись, 
Велегласно брехня гомонить, 
Коли, горем чужим утішаючись, 
Зависть, наче оса та, бринить, 
І сичить клевета, мов гадюка в корчи, —

    Не мовчи!

Маю багато друзів серед угорців і маю приятелів та  недругів серед українців – ніколи не ставлю національність головним мірилом в оцінці тієї чи іншої людини, визначальним для мене є її дії та вчинки. «За ділами їхніми пізнаєте їх», – чіткий маркер дає нам Екклезіяст. На щастя, не одіозний рахівський депутат Ласло-Василь Гейніш визначає обличчя місцевої угорської спільноти – тут багато  високодостойних етнічних угорців,  патріотів нашої держави, які підтримують нас у кривавій війні з російським фашизмом, не забули червонозоряні танки в Будапешті 1956 року, шанують українську й гуцульську культуру, однак не забувають і про свої національні корені, пишаються своєю другою Батьківщиною – Угорщиною. Взірцем справжнього угорця для мене є інший Ласло-Василь  Ґейніш – уродженець Рахова, Заслужений журналіст України, мій давній приятель, визнаний патріот Гуцульщини. А ще – мої щирі друзі-мадяри Томаш Тракслер, Ондраш Горват, Мікі Тушер, Мікі Конкол, сусіди  Євіцькі,  Шлайгери, Габовди,   Барони, доктор і професор  з Мішкольця Ласло Гьомзе. Своїми наполегливими  екуменічними зусиллями велику повагу рахів’ян здобув священик місцевої римо-католицької громади о. Ласло Микуляк. Пригадую, як минулого року ми – українські греко-католики й угорські римо-католики (православні з церков московського патріархату із зрозумілих причин відмовилися взяти участь в екуменічній ході) – однією здруженою колоною-процесією крокували Раховом й спільно молилися двома мовами  до Богородиці за кращу долю наших родин і  України. Я крокував пліч-о-пліч з мадярами та гуцулами і так органічно чувся членом великої  єдиної рахівської родини, ба більше, був гордий з того, що належу до цього збратаного товариства, що народився і виріс в гуцульському Парижі…

Нині наша держава перебуває у стані війни зі своїм віковічним лютим ворогом – Росією і потребує підтримки сусідів й власних громадян. Прикро, що обраний українцями-гуцулами депутат Рахівської міської ради Василь Гейніш  пішов проти громади й взяв подану ворожими голосами фальшиву ноту. Як музикант-теоретик добре знає, що роблять в оркестрі з виконавцем, який фальшує. Тому маю надію, що виборці дадуть належну оцінку цьому депутату й знайдуть можливість позбавити його мандата.

Пан Василь Гейніш – підприємець, крамарчук. Після агресії з його боку на громадських слуханнях, очорнення світлої для нас, українців, постаті Августина Волошина я  відразу ж перестав купувати товари в його крамниці, до цього закликаю усіх свідомих краян – це буде абсолютно цивілізованим виявом  власного ставлення до тих, хто зневажає нашу історію.

Нині у нас, хвала Богові, свобода слова і ніхто нікому не затуляє рота. Допускаю, що пересічний громадянин, приміром  Ласло Гейніш, може не любити українських національних героїв, може сичати на все українське  і у  своєму  приватному помешканні перед дітьми й сусідами може виголошувати «йоббікнуті» спічі – має Лоці-бачі таке право! Однак якщо депутат Василь Гейніш публічно й брутально буде принижувати нашу національну гідність – ми теж маємо право поставити такого політичного авантюриста  на місце й змусити його відповідати за свої слова та вчинки!

Мудрі гуцули й мудрі етнічні угорці завше знайдуть спільну мову, бо бажають жити в мирі та злагоді, разом наводити лад у спільній хаті – і жодні провокації екзальтованих політиканів не зашкодять цьому!

І наостанок: велич Августина Волошина ані на мікрон не змаліє від брехливого сичання якогось примітивного троглодита. Маю на меті застерегти чергового фальсифікатора нашої історії від спокуси потоптати в багні українські національні символи, знакові постаті й духовні скарби: забудьте про мовчазних і вічно всетерплячих гуцулів-українців, відповідь буде миттєва та рішуча! В чім і підписуюсь, –

Олександр Масляник,  почесний громадянин Рахова

«Зоря Рахівщини» від 8 жовтня 2016 року

09 жовтня 2016р.

Теги: Василь Гейніш, Августин Волошин, декомунізація, Думен

Коментарі

Чунга Чанг 2019-03-08 / 09:47:33


Коментар видалено. Адмін


Ужгород 2016-10-09 / 21:57:40
Чудово написано! Маслянику -- респект!

Богдан 2016-10-09 / 18:27:10
Панові Олександрові Маслянику. На основі цього матеріалу, разом з групою рахівських патріотів оформіть позов до суду стосовно Василя Гейніша і вимагайте від нього за образу отця,Героя України Августина Волошина публічного вибачення перед всіма громадянами України і тими нашими співітчизнаками, котрі живуть за її межами. За наругу над Президентом Карпатської України! А також вимагайте від суду сплати Василем Гейнішом рівно 30-ти гривень/сріберників/. Які у Рахові кинути з моста в Тису-хай несе їх у Дунай і далі до Будапешта.

Ярослав 2016-10-09 / 17:31:18
У Венгрії не докінчив би ні одного речення такої пасквіли - ні в одній міскій раді!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини